LENTE NIEUWSBRIEF

Massagepraktijk De Handen

Big image

EEN NIEUWE LENTE & EEN NIEUW GELUID


Beste lezer,

Welkom bij
een nieuwe lente & een nieuw geluid. Een lente die ook dit jaar weer vroeg is begonnen. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), in het bijzonder in de vijf-elementenleer, wordt de lente geassocieerd met het Hout-element. Een element dat ondermeer staat voor het oosten (als windrichting), wind (als klimaat), groen (als kleur), zuur (als smaak), de ogen (als zintuig) en woede (als emotie).
Het is van belang om in de lente zoveel mogelijk te leven in harmonie met de Hout-energie. Een energie die staat voor nieuwe groei, het begin van een nieuwe cyclus, het is de Qi, de levensenergie, op z'n krachtigst.
Hoe kan je hier praktisch vorm aan geven? In dit geval wijzen de twee organen, de lever en de galblaas, die bij het Hout-element horen, de weg door te kijken naar hun functies. Dit is het seizoen om zaden te planten voor de toekomst, vooruit te kijken en nieuwe plannen te maken, beslissingen hierover te nemen en deze te gaan uitvoeren. In de realisatie van dit proces vormen beide organen volgens het Yin en Yang principe een team doordat zij elkaar aanvullen. Hierbij is de Yinne lever is 'de generaal' of 'de architect' die de toekomstvisie neerzet, terwijl de galblaas zijn Yange functie hierbij vervult door als 'adjudant' het vermogen te geven om hierover wijze beslissingen te nemen en deze uit te voeren.
De Hout-energie ondersteunt dit proces ten volle in de lente. Maak er gebruik van als je de impuls voelt. De ontluikende natuur in al zijn lentekleuren is er om je hieraan te herinneren.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:
 • een speciale voetreflexmassage: de detox -of reinigingsmassage & een speciale kortingsactie bij deze behandeling
 • filmtip: 'Cowspiracy: The Sustainability Secret', een documentaire over de desastreuze impact van de vleesindustrie op onze huidige wereld
 • korte introductie in de TCV (Traditionele Chinese Voedingsleer)
 • het komende alternatieve festivalaanbod
 • museumtip voor deze lente: 'De oase van Matisse' in het Stedelijk Museum

Veel leesplezier!

Let op! Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 'Unsubscribe' onderaan de nieuwsbrief.

LENTE-AANBIEDING: EEN DETOX -OF REINIGINGSMASSAGE (VOETREFLEX)

Big image

Tijd voor een voorjaarsschoonmaak?

LENTE-AANBIEDING: EEN SPECIALE DETOX -OF REINIGINGSMASSAGE (VOETREFLEX)

Waarom geen goed begin maken met de lente? Een manier is door jezelf zowel lichamelijk als geestelijk te ontdoen van de 'afvalstoffen' van de afgelopen winter. Tenslotte is de winter traditioneel niet alleen een seizoen van inkeer, maar ook van 'binnen-vetten'. In beide gevallen gaat het om 'opslaan', waarbij er schadelijke 'bijprodukten' kunnen ontstaan. Of het nu gaat om ongeuite gevoelens of afvalstoffen.
De uitdrukking 'iets op je lever hebben' verwijst hier indirect ook naar. Temeer daar de lever binnen de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) wordt geassocieerd met het Hout-element en daarmee met de lente. Iets zit je nogal dwars en dit heb je nog niet geuit. Vrij vertaald naar de hoofdfunctie van de lever binnen de TCG: je kropt iets op waardoor de vrije stroom van Qi in het lichaam geblokkeerd kan worden. Dit leidt normaal gesproken tot klachten. Ook kan je in de meer letterlijke betekenis 'iets op je lever hebben', waarbij je alleen 'op' moet vervangen door 'in'. Dit zijn de opgebouwde, schadelijke afvalstoffen. Niet voor niets heeft de lever westers gezien als orgaan een belangrijke metabolische functie in het lichaam, waarmee het tevens een plek is waar zich vrij gemakkelijk schadelijke gif -of afvalstoffen kunnen opslaan.

Deze detox -of reinigingsmassage heeft als doel te ontgiften en te reinigen waarmee het zowel jouw lichaam als geest een 'reset' kan geven. Voetreflexmassage biedt deze mogelijkheid. Door te werken op zowel de westerse reflexzones als de Chinese meridianen op de voet en het onderbeen is deze massagevorm in staat om het hele lichaam te beïnvloeden. De massage richt zich op reflexzones van de lever, het lymfensysteem, het urinewegstelsel en de bijbehorende meridianen. Daarnaast heeft deze massage ook een ontspannende werking.

Let op! Als extra service aan de lezers van deze nieuwsbrief bied ik deze massage met 10 Euro korting aan. De aanbieding is geldig tot half april.

Praktische informatie
De massage duurt een uur. U kunt een afspraak maken in mijn praktijk aan huis (nabij het Museumplein in Amsterdam) of bij u thuis in Amsterdam. Dit kan zowel overdag, ’s avonds of in het weekend.

De tarieven zijn:
In mijn praktijk aan huis: 45 Euro (incl. btw).
Bij u thuis in Amsterdam: 55 Euro (incl. btw, transport van de massagestoel/accessoires en reiskosten).

Contact-informatie: voor meer info over de massage zelf of andere vragen neem contact met mij op.

FILMTIP: 'Cowspiracy: The Sustainability Secret' (2014)

Waarom hebben bekende milieuorganisaties waaronder Greenpeace de desastreuze impact van de vleesindustrie op onze huidige wereld niet hoog op hun agenda staan? Een vleesindustrie die, zo blijkt uit deze documentaire, grotendeels verantwoordelijk is voor het broeikaseffect. En niet, zoals ons lang is voorgehouden, de dagelijkse transportmiddelen zoals auto, vrachtwagen of vliegtuig. Maar 'Cowspiracy' heeft een bredere thematiek, de globale ecologische crisis, waar het broeikaseffect mede de oorzaak van is, die schreeuwt om oplossingen. Dit pleidooi weten de makers ook te onderbouwen met goede research. "Hard to argue with the data", schreef een recensent van de Huffington Post. Hij weet ook te melden dat een van de betrokken, geïnterviewde milieu-organisaties na het uitkomen van de film hun agenda hebben aangepast. Is dit niet het beste compliment dat je als makers van een dergelijke documentaire kan krijgen?

Een synopsis: "Cowspiracy: The Sustainability Secret is a groundbreaking feature-length environmental documentary following intrepid filmmaker Kip Andersen as he uncovers the most destructive industry facing the planet today – and investigates why the world’s leading environmental organizations are too afraid to talk about it.

Animal agriculture is the leading cause of deforestation, water consumption and pollution, is responsible for more greenhouse gases than the transportation industry, and is a primary driver of rainforest destruction, species extinction, habitat loss, topsoil erosion, ocean 'dead zones', and virtually every other environmental ill. Yet it goes on, almost entirely unchallenged.

As Andersen approaches leaders in the environmental movement, he increasingly uncovers what appears to be an intentional refusal to discuss the issue of animal agriculture, while industry whistleblowers and watchdogs warn him of the risks to his freedom and even his life if he dares to persist.

As eye-opening as Blackfish and as inspiring as An Inconvenient Truth, this shocking yet humorous documentary reveals the absolutely devastating environmental impact large-scale factory farming has on our planet, and offers a path to global sustainability for a growing population."

COWSPIRACY - Official Teaser 1 - HD

Een korte introductie in de Traditionele Chinese Voedingsleer (TCV)

De Traditionele Chinese Voedingsleer (TCV) is een wetenschap op zichzelf die is gebaseerd op een aantal algemene beginselen. Ter introductie kort een aantal van deze beginselen:


 • De bekendste is misschien wel: men kijkt naar de energetische werking van de voedingsmiddelen op het lichaam i.p.v. de afzonderlijke calorieën, mineralen of vitamines. Een goed voorbeeld is de vraag hoe u zich voelt na het eten van een bepaalde maaltijd. Welke werking heeft het?
 • Voedingsmiddelen worden ingedeeld naar hun thermische werking. Zo zijn er hete, warme, neutrale, verfrissende en koude voedingsmiddelen. Ondanks de voor zich sprekende benamingen blijken de voorbeelden soms verrassend te zijn. Heet: lamsvlees, venkel of cognac. Verwarmend: kip, azijn of rode wijn. Neutraal: rundvlees, mosterd of zoethoutthee. Verfrissend: eend, salie of bier. Koud: kalkoen, zout, groene thee. Afhankelijk van het seizoen, de individuele behoefte en/of mogelijke disbalans wordt deze thermische indeling toegepast. Naar verluidt zou de wetenschap hebben aangetoond dat dit Chinese onderscheid is gebaseerd op de hoeveelheid kalium (verkoelend) en natrium (verwarmend) in de voedingsmiddelen.
 • Eet voor een uitgebalanceerde maaltijd van alle vijf elementen. Een voorbeeld: een groene salade (hout) met een gegrillde biefstuk (vuur) met wat witte peper (metaal), een gekookte aardappel (aarde) en een glas blauwe druivensap (water). Mocht jouw lichaam echter uit balans zijn, dan kan dit ook hersteld worden door hierbij andere accenten te leggen.
 • Eet zoveel mogelijk naar het seizoen, waarbij de seizoensprodukten uit het eigen land als algemene richtlijn kunnen worden aangehouden, maar niet per se. Wat houdt dit volgens de TCV in als het gaat om de lente? Hieronder een aantal voorbeelden, waarbij het handig is om te weten dat de smaak 'zuur' bij het Hout-element en de lente hoort.

Granen:
gort, spelt, tarwe

Groenten:
augurk in het zuur, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring

Fruit:
aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber

Kruiden / specerijen:
azijn, peterselie

Vlees:
kip, eend

Dranken:
brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap

Zuivel:
yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zure room, Zweedse melk

Tenslotte nog de volgende aanbeveling: ga voor een meer specifiek voedingsadvies, afgestemd op jezelf, naar een diëtiste of voedingsdeskundige die ook thuis is in de TCV.

Alternatieve festivals: een greep uit het aanbod

Met de aanvang van de lente begint in Nederland ook weer het alternatieve festivalseizoen op gang te komen. Hieronder alvast een greep uit het aanbod (chronologisch) waarbij een aantal opvallende nieuwkomers:

Massagepraktijk De Handen - Wouter Groen

 • Tuina massage & therapie (Chinese lichaamsmassage)
 • Voetreflexmassage & therapie (Chinees & westers)
 • Chinese stoelmassage
 • The Hangab Experience

Museumtip: 'De oase van Matisse' in het Stedelijk Museum te Amsterdam

Friday, March 27th 2015 at 10am to Sunday, Aug. 16th 2015 at 5pm

10 Museumplein

Amsterdam, NH

"Weinig dingen zijn zo mooi, zo helder, zo fris, zo lente als het werk van Matisse", schreef NRC-kunstcritica Bianca Stigter vorig jaar over het werk uit de laatste periode van de Franse kunstenaar Henri Matisse (1869-1954). 'Zo lente', hoe lyrisch wil je het hebben, is misschien wel een van de meest rake typeringen van dit werk. De timing van het Stedelijk met deze overzichtstentoonstelling, waarin ondermeer dit laatste werk, is dan ook perfect.
Wie kent niet 'La Perruche et la Sirène' (De parkiet en de zeemeermin), een werk uit deze laatste periode dat al jaren in het Stedelijk pronkt? Een periode waarin Matisse door een misgelopen operatie in een rolstoel belandde en - noodgedwongen - met de papierknipsel-techniek ging werken. De werkwijze hierbij was: zijn assistenten beschilderden het papier, hij knipte er vormen uit die vervolgens door zijn assistenten met punaises op een wand werden geprikt net zolang totdat de compositie zijn goedkeuring had. Een collagetechniek waarmee hij ook vrijuit kon experimenten met kleurgebruik, ruimte en vormen.
Hoe kan het dat Matisse met deze papierknipsels, ondanks zijn zware handicap en aan het einde van zijn leven, zijn meest levenslustige werk heeft gemaakt? Of, zoals Bianca Stigter het verwoordt: "ongehoord vrolijk en vrij". Wilde hij wellicht vanwege zijn beperkte mobiliteit met dit werk een nieuwe, private 'buitenwereld' voor zichzelf creëren? Zijn eigen 'oase' waar hij zich kon terugtrekken? Zijn eigen omschrijving van 'De parkiet en de zeemeermin' suggereert dit wel: "een kleine tuin die me omringt en waarin ik kan wandelen." Magisch ook, zou er aan toegevoegd kunnen worden, want in welke tuin vindt je een zeemeermin?
Naar aanleiding van de recent gehouden tentoonstelling rond het werk van Mark Rothko in het Haags gemeentemuseum is er een kleine hype ontstaan over de interactie tussen zijn werk en de bezoeker. Door als bezoeker werkelijk de tijd te nemen voor zijn werk zou dit een overweldigende emotionele ervaring kunnen geven. Hoewel het laatste werk van Matisse - door het onmiskenbare aura van de naïeve kunst - de schijn tegen heeft, kan voor het werkelijk ervaren ervan dezelfde aandacht worden gevraagd. Met dit verschil dat hij je waarschijnlijk niet zal meenemen naar diepgaande, doorleefde emoties à la Rothko, maar je eerder zal brengen bij de lichtheid van het bestaan, zijn oase.
Big image
Henri Matisse and a new art form