Hooligans

Hvem er de?

Hooliganisme er voldelige aktiviteter mellem i forbindelse med fodboldkampe. Hooliganisme er opstået i England og er siden midten af 1960'erne blevet et stigende problem både i og uden for Storbritannien.

Hvorfor og hvordan opstod hooliganismen?

Hooliganimen er opstået ved at to rivaliserende klubber har mødt hinanden, og deres fans har råbt forskellige ting til hinanden. Det kan gøre, at de bliver ”såret” indeni. Det kan også føre til store slagsmål. Et eksempel er, når de spanske storklubber Real Madrid og FC Barcelona (El Clasico) mødes. Tilhængerne af disse klubber går op i deres klubber med liv og sjæl. Klubben er ikke bare en fritidsinteresse. Det at høre til en klub betyder rigtig meget for identitetsfølelsen for dem. De fleste tilhængere er heldigvis fredelige fans, men enkelte bliver voldelige, og det er dem, der bliver kaldt hooligans. Det er derfor, at der ved kampe mellem rivaliserende klubber, ofte kan opstå kæmpe slagsmål. Det sker simpelthen, når de største kampe i fodbold i nyere tid spilles, fordi der er så meget på spil også for tilskuerne. Som det ses på billedet nedenunder, kan det gå ret galt mellem hooligans.

Big image

Hvor da ser man ud når man er hooligan

Når man er en hooligan, har man ikke sin klubs tøj på i offentligheden. Hooligans går tit i mærketøj f.eks. Adidas og Nike. Under kampene har hooligans deres klubs trøjer på for at vise, hvilken klub de holder med. Efter kampene dækker de ikke deres klubtøj. Ofte har hooligans også halstørklæder, huer, kasketter og andet merchandise med klublogo på.

Store klubber med hooligans

Subkultur eller modkultur

Forhold til mainstreamkulturen

Mainstreamkulturen mener ikke det er at det er ok at slås og især ikke om fodbold, som hooligans gør. De fleste hooligans har også et normalt liv ved siden af. Så det er kun når deres klub spiller der er slås kamp. Med tøjet er der ikke så meget forskel, man kan godt gå rundt i en trøje fra en fodbolde klub uden at være en hooligan.