Roofvogels

voeding en verzorging

Inleiding

In nederland leven veel roofvogels. Er zijn veel verschillende soorten roofvogels en worden ook recreatief gehouden zowel oud als jong. Wanneer je deze mooie dieren houd moet je wel de juiste voeding en verzorging kunnen toepassen, daarbij hopen wij u in deze folder te kunnen voorlichten.

De voeding van roofvogels

Alle roofvogels eten vlees. De hele bouw van roofvogels is erop gebouwd om vlees te eten zoals hun scherpe klauwen en hun kromme snavel. Wanneer je het dier gaat voeden moet je zorgen voor vlees. dit kan zijn bijvoorbeeld orgaanvlees maar ook spieren zijn zo nu en dan niet erg. Zolang het dierlijke stoffen zijn zoals bloed kan het geen kwaad voor de vogel maar ook wormen en krekels voldoen aan de eisen. Het is belangrijk om een roofvogel vlees met haar of veren te geven. Vlees zonder haar of veren is niet voldoende voor een roofvogel. Op het moment dat de roofvogel geen onverteerbaar voedsel binnenkrijgt, wat ervoor zorgt dat een roofvogel zijn braakbal uit kan braken, raakt zijn spijsvertering in de war. Roofvogels jagen over het algemeen overdag, dus daarom is het belangrijk om de roofvogel overdag te voeren. Hoe vaak je het dier voert is afhankelijk van het soort en de leeftijd van het dier. Bij het voeren van de vogel moet je denken aan zijn scherpe nagels en snavel wanneer je het dier uit de hand wil voeren, gebruik dan ook een veiligheidshandschoen zodat het dier jou niet beschadigd met zijn klauwen of snavel.

Roofvogels zijn nestblijvers, ze blijven in het nest bij hun moeder tot ze oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen dit zorgt er wel voor dat deze vogels aardig snel groeien. hun moeder zorgt voor hun voer dit is half verteerd voer dat is opgeslagen in de krop, dit kan zei 'ophoesten en aan hun jongen voeren en zo krijgen alle jongen wat ze nodig hebben aan voedingstoffen. deze jongen eten dus al vanaf het begin af aan vast voer, het is dan wel deels verteerd door de moeder. Later leren de jongen hoe zij zelf prooien moeten eten, het moederdier gooit dan hele prooien in het nest. Als je dit nabootst kun je kiezen om iets kleinere stukjes vlees te voeren en later over te gaan op grotere stukken vlees. De roofvogel heeft dus niet een vaste tijd dat hij gespeend wordt.

De verzorging van roofvogels

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een roofvogel verzorgt moet gaan worden door de mens, omdat hij anders niet kan overleven. Dit kan een jonge vogel zijn maar ook een oudere vogel , wanneer het gaat om een jonge vogel zonder moeder moet je rekening houden met de inprentfase van het jong. dit zijn de eerste 6 weken van zijn leven. Het is daarom ook het beste om het jong bij soortgenoten terug te plaatsen of in een vogel opvang te plaatsen.Het is belangrijk dat een roofvogel als hij door de mens gehouden wordt een plaats heeft waar hij gemakkelijk kan schuilen, voor onder andere wind, regen, sneeuw maar ook zon. Ook is het van belang dat de roofvogel een plek heeft waar een zitplaats is. Roofvogels moeten beschikken over een plek met schoon water waar zij uit kunnen drinken en zich kunnen wassen.