Het aralmeer: een ecologisch drama

Kyara De Ketelaere IO groep: 1

het aralmeer

Het Aralmeer is een zoetwatermeer in Centraal-Azië. Het Aralmeer is een meer waar twee rivieren op uitkomen; de Amoe Darja en de Syr Darja. Tot aan het begin van de 20e eeuw was en bleef het een zoetwatermeer.


Ondanks het droge klimaat en dankzij smeltwater dat de rivieren van hooggebergtes in Centraal-Azië aanvoerden, bleef het meer even groot. Daarna werd het meer steeds kleiner en zouter. Er ging toen meer water uit door verdamping dan de rivieren konden aanvoeren. Het waterpeil is in de loop van de 20e eeuw voortdurend gezakt en daardoor is een steeds groter deel van de bodem drooggevallen. Wat er van het water over bleef, werd steeds zouter.


Een eeuw geleden was het meer rijk aan vis en leefden mensen die op de oevers woonden van de visvangst. In 1989 was alle vis eruit verdwenen.


In de woestijn rond het meer was grond in cultuur gebracht, maar de akkers maakten weer plaats voor woestijn waar de wind stof en zout doet opwaaien.

In de stad Muynak op twintig kilometer van het meer liggen vissersboten te roesten op een terrein dat ooit de haven was toen de stad nog aan het meer lag. Landbouwers en vissers die rond het meer woonden, raakten hun middelen van bestaan kwijt. De gevolgen van de ramp van het Aralmeer zijn voor mens en dier ingrijpend. De mensen uit het gebied rondom het Aralmeer gebruiken het water uit de rivieren die het Aralmeer voeden om het land mee te bevloeien. Omdat er heel veel water wordt verbruikt daalt het peil sneller. Een groot nadeel hiervan is ook dat er veel schadelijke stoffen achterblijven. Hierdoor wordt het water dat achterblijft sterk vervuild.


De mensen die rond het Aralmeer wonen last van ziektes tuberculose en kanker en armoede. Dit komt doordat ze eerst het zoetwater uit het Aralmeer haalden om hun plantage mee te bevloeien. Maar nu is het water daar niet meer geschikt voor.