Ringworm / Ringschurft

Anouk van de Bilt

Algemeen informatie

Veel mensen denken aan ringworm aan een worm maar het is een huid infectie. Ringworm gaat heel makkelijk van dier op dier over. De wetenschappelijke naam voor ringworm is Dermatophytose . Er zijn drie soorten: Trichophyton mentagrophytes, microsporum canis en microsporum gypseum.
De schimmels zetten sporen uit die in de omgeving te recht komen. Het is heel moeilijk om het weg te krijgen. Het is moeilijk om te herkennen dat je te maken heb met Dermatophytose. Je kan het herkennen door de kale kringen en grijze schilfers rondom de kop, oren en poten.

Bestrijden van ringworm

Om het dier te behandelen moet die geschoren worden. Je kan er voor kiezen om het dier te wassen met shampoo maar het kan ook met een zalf. In het erge geval moet je de dieren behandelen met een tablet. Niet alleen het dier de omgeving is ook erg belangrijk om schoon te houden. De schimmels zetten sporen uit die in de omgeving te recht komen. Het is heel moeilijk om het weg te krijgen. Je kan het door stofzuigen en schoonmaken goed rond komen als je in huis bent. Als je op bijv. een kwekerij zit is het beter om speciale rookkaarsen of vernevelaars te gebruiken. Je kan je kat er niet voor enten of een kuur geven. Het beste is om er voor te zorgen dat alles goed schoon blijft en elke kat zo ze eigen spullen.
Ringworm in kittens.....

Vragen

  1. Wat is de officieel naam van ringworm / ringschurft?
  2. Noem de drie soorten van ringworm / ringschurft?
  3. Noem vier manieren om ringworm / ringschurft te behandelen zowel omgeving als dier?
  4. Hoe kan je het beste voorkomen?
  5. welke manier gebruiken ze om de kittens te behandelen en hoe drogen ze de kittens? ( zie video)

Bronvermelding

  • Stage verlag