Klassiek conditioneren

Gemaakt door: Jamie van Arnhem

Wat is conditioneren?

Wanneer je een hond eten geeft, reageert hij op het eten. Als je een belletje laat horen doet dit de hond eerst niks, laat je eerst het belletje eerst horen en geef je de hond daarna eten uiteindelijk gaat hij snappen dat als hij het belletje hoort ook gaat reageren, omdat hij weet dat hij dan eten krijgt.

Positief conditioneren

Conditioneringstechnieken zijn op zich niet slecht. Ze kunnen ook gebruikt worden in positieve zin, bijvoorbeeld door er mensen juist mee te helpen.

Gedrag kun je dus positief veranderen!

Conditionering

In het dagelijkse leven

Dit type beïnvloeding is heel gewoon. Als je huisdieren hebt en je geeft ze blikvoer, wat gebeurt er als je de blikopener tevoorschijn haalt? Natuurlijk, de dieren komen aanrennen, ook al ben je een blik bonen aan het openmaken. Ze hebben het geluid van de opener geassocieerd met hun voedsel. Eigenlijk werkt dit ook bij mensen op dezelfde manier.

Ivan Pavlov

De Russische fysioloog Ivan Petrovitsj Pavlov werd geboren in 1849.
Hij studeerde farmacologie en fysiologie in Sint Pietersburg. Later werd hij aan deze academie hoogleraar. Bovendien deed hij veel onderzoek op het gebied van de geneeskunde.
Pavlov was vooral geïnteresseerd in het gedrag van mensen en dieren, in het bijzonder de reflexen. Aangeleerd gedrag is de rode draad in zijn werk. Hij is met name bekend vanwege zijn theorie over 'klassiek conditioneren'. Voor zijn grote bijdrage aan de wetenschap ontving hij een Nobelprijs in 1904. Pavlov stief in 1936 in Rusland.

De vragen!

  1. Wie heeft "klassiek conditioneren' ontdekt?
  2. Hoe werkt conditioneren in het kort?
  3. Wanneer heeft de uitvinder van klassiek conditioneren een Nobelprijs gewonnen?
  4. Waaraan kan je merken dat de hond dezelfde reactie krijgt op de bel en op het eten?
  5. Door welk middel (in het filmpje) kreeg de hond speeksel?