Diabetes Mellitus

Beter bekend als suikerziekte

Wat is diabetes?

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes.Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel en goed mogelijk te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.  

Hoe merk je dat je diabetes hebt?

  Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes hebben. Want niet iedereen heeft duidelijke klachten (symptomen) die horen bij diabetes (suikerziekte). Veel symptomen lijken op dingen die iedereen wel eens heeft, zoals vermoeidheid en futloos zijn. Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen.Dit zijn symptomen van diabetes (suikerziekte) die veel voorkomen:· Veel dorst· Veel plassen· Erg moe zijn, last van de ogen Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes hebben, want niet iedereen heeft duidelijke klachten (symptomen) die horen bij diabetes (suikerziekte). Veel symptomen lijken op dingen die iedereen wel eens heeft, zoals vermoeidheid en futloos zijn. Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen.

Hoe is diabetes te behandelen?

 Diabetes is helaas (nog) niet te genezen. Maar dat wil niet zeggen dat met diabetes niet goed te leven is. De verschillende behandelmethoden kunnen ervoor zorgen dat je bloedglucosegehalte omlaag gaat, waardoor je een relatief normaal leven kunt leiden. Wie aan het behandelen van diabetes denkt, denkt meteen aan insuline spuiten. Toch hoeven lang niet alle diabetici zichzelf te injecteren met insuline. Sterker nog: insuline spuiten vindt meestal pas plaats als andere behandelvormen niet blijken te helpen. 

Diabetes type 1

Het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan.· Het afweersysteem heeft per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigd.· Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.· Heette vroeger ook wel jeugddiabetes. 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.  

Diabtes type 2

Het lichaam heeft te weinig insuline.· Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline (ongevoeligheid voor insuline).· Overgewicht en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroot de kans.· Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.· Vroeger ook wel ouderdomsdiabetes' genoemd. Maar het komt nu ook vaak bij jongere mensen voor.9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2.