Herman Bang

Dansk kritiker, forfatter og journalist

Skrevet af Freja og Ulrik

Hermans liv

- Herman Joachim Bang blev født d. 20 april 1857 i Asserballe på Als. Hans far var sognepræsten Frederik Ludvig Bang og moren Thora Elisabeth Salomine Blach. Han blev student i 1875 fra Sorø Akademi.
Han startede med at ligge ud med at prøve at være skuespiller. Dette lykkedes ikke for ham, men han opgav aldrig sin drøm inden for skuespil. Senere kastede han sig ud i at være journalist og det gik ganske godt. I 1880 debuterede han med sin første roman ved navn Haabløse Slægter. Han blev efterfølgende anklaget for pornografi grundet ting i samme bog.
Bang fik i løbet af årene skrevet en masse noveller og romaner og kvinderne elskede ham, specielt for sine avisartikler som han skrev specielt til kvinderne, han blev kaldt for kvindernes Herman Bang. I 1885-87 boede han i Berlin og skrev en masse avisartikler. På hans rejser i Berlin, Wien og Prag blev han anklaget for at være homoseksuel og anarkist. I starten af 1890'erne rejste han til Paris og fik en psykisk krise, i 1891 blev han indlagt på psykisk afdeling og endte med depression og stofmisbrug.
Inden hans død skrev han et erotisk testamente, dette skulle offentliggøres fem år efter hans død, dette testamente var et manuskript som handlede om hvordan han havde følt hvordan det var at leve et liv som homoseksuel.

Hans vigtigste værker

-Dannevirkenatten fra Tine (filmat)

- Gravesens Bal fra Stuk

-Danserinden Irene Holm fra Under Aaget


Disse var nogen af hans hovedværker, andre hovedværker er bl.a. Det hvide hus, Haabløse Slægter (novelle samling), Stille Eksistenser(novelle samling, m. Ved Vejen i)


- Mest ansete roman; (rejse) Ved vejen (1886)

- Største succes roman; Ludvigsbakke (1896)


Artikler

Bang skrev oftest artikler og anmeldelser til kvinderne, og fik hurtigt navnet Damernes Herman Bang. Han kunne skrive om alt i KHB, lige fra royale rygter, til væddeløb, til spændende event og cirkus forestillinger. Han skrev til læserne udenfor KBH, specielt i Jylland, som om KBH var et "mini-Paris", (han var jo selv rejst til Paris en gang. Han læste også Fransk litteratur og anmeldte den. Han har også skrevet manuskripter fx. Paria'er i 1878. og har engang selv spillet skuespil, han første skuespil var i stykket, "En Forlovelse" hvor han spillede Conrad. Han skrev også engang et manuskript som skulle offentliggøres fem år efter sin død. Det handlede om hans tanker og følelser inden for sin homoseksualitet og hvordan det har været at være homoseksuel.


Kendetegn

- Bang skrev meget kritisk og meget politisk

- som læser vil han have at man skal komme tæt på livet

- Bang var impressionistisk realist/forfatter

- Han skrev meget om kvindernes forhold, hvordan de blev undertrykte og hvordan deres plads bare var i hjemmet

- Bang var imod ægteskaber, han har endda skrevet en tekst hvor han sammenligner et ægteskab med en begravelse


Litterære periode

- Bang levede fra 1857-1912 og skrev i den litterære periode kaldet "Det moderne gennembrud" som henregnes til omkring 1870-1890.

- Kendetegnene for "Det moderne gennembrud" er at forfatterne gjorde oprør mod Romantikkens tanker og havde tit frihed i forhold til seksualitet og religion.