Workshop

Hiba's Marokkaanse keuken

Recept Batbot

Het is altijd een beetje zoeken om na te gaan hoeveel ingrediënten ik nou nodig heb om een x aantal (batbot) te maken, dus ga ik van ongeveer 10 batbot uit met dit recept. Succes!


voor de deeg:

400 gr. bloem

50 gr. fijn griesmeel

1,5 tl. verse gist

1 tl. suiker

1 tl. zout

400 ml. melk


Meng in een ruime kom de bloem samen met de fijne griesmeel en het zout. Doe dan de gedroogde gist in een apart kommetje en giet hier wat lauwwarme melk bij en doe hier dan ook de kristalsuiker bij. Meng het mengsel even kort samen en laat het dan ongeveer 5 minuten staan totdat het mengsel begint te schuimen en je de gedroogde gist goed kunt ruiken.

Giet vervolgens de lauwe melk voorzichtig bij de bloem mengsel en meng dit even samen met je handen of als je een keukenmachine gebruikt laat je het voor ongeveer 2 minuten op de laagste stand mengen. Begin dan beetje bij beetje de rest van de melk toe te voegen en kneed het deeg ondertussen goed door tot een soepel deeg dat een beetje plakkerig is. Je moet de melk niet in een keer bij het deeg gieten, want het kan zo zijn dat je misschien wat minder melk nodig hebt. Extra melk toevoegen kan altijd, maar de melk verwijderen helaas niet. Kneed het deeg zeker voor 8 minuten goed door. Ik laat het deeg voor 8 minuten kneden met de deeghaak op stand 5 van de keukenmachine.

Vet een kom in met een eetlepel zonnebloemolie en leg hierin het deeg en besmeer de bovenkant van het deeg ook met een laagje zonnebloemolie, zodat het deeg niet uitdroogt. Laat het deeg vervolgens afgedekt voor zeker 60 minuten rijzen op een warme plek. Dit duurt misschien even, maar geloof mij hierdoor krijg je echt lekkere luchtige broodjes! Ik laat het deeg altijd rijzen in de oven, omdat de oven tochtvrij is en hierdoor het deeg extra goed kan rijzen. Oven zet je natuurlijk niet aan wanneer het deeg in de oven zet. Altijd dubbel checken of de oven niet aanstaat, want ik heb een keer meegemaakt dat ik de oven per ongeluk had aangezet haha! Nu je het deeg hebt laten rijzen kun je beginnen met het maken van de vulling.


vulling:

300 gram gehakt

1 ui

1 teentje knoflook

1/2 groene paprika

1/2 rode paprika

paar takjes koriander en peterselie

1 tl. zout

knor blokje van rund

1 tl. gemberpoeder

1 tl. kurkuma

1tl. komijn

1 tl paprikapoederKruid als eerste het gehakt voor je het gaat bakken dit doe ik omdat de kruiden dan goed kunnen intrekken. Snijd de paprika’s in lange reepjes en snijd de reepjes dan weer in kleine blokjes en zet deze even apart. Snijd de champignons in schijfjes of in blokjes en zet deze dan ook apart. Ook voor de groenten geldt dat je alle groenten kunt gebruiken die jij lekker vindt. Pak een ruime koekenpan erbij en doe er een scheutje olijfolie in en bak het gehakt voor ongeveer 15 minuten goed aan. Kruimel ondertussen met behulp van een houten lepel tot kleine stukjes.

Wanneer de gehakt vulling gaar is zet je het vuur uit en haal je de koekenpan van het vuur. Doe de gehakt vulling dan in een ruime bord en laat het geheel afkoelen. Heb je geen tijd en wil je dat de gehakt vulling snel afkoelt, dan kun je de gehakt vulling in de koelkast stoppen. De gehakt vulling moet echt volledig afgekoeld zijn. Als de vulling niet is afgekoeld krijg je bij het vullen van de broodjes gaten in het deeg en dan zal het deeg scheuren! Wanneer je de gehakt vulling laat afkoelen kun je beginnen met het vormen van het deeg


Batbot broodjes vouwen

Stap 1.

Maak ruimte op je werkblad en vul een kommetje met wat zonnebloemolie. Smeer de werkblad licht in met de zonnebloemolie en stort hier vervolgens het deeg op. Vorm vervolgens het deeg tot een iets lange rol en dek het deeg met plasticfolie af voor 10 minuten. Op deze manier kan het deeg weer samentrekken en zal het vormen van de broodjes straks soepel gaan.

Vet een gedeelte van je werkblad in waar je straks de bolletjes deeg op kunt leggen. Verwijder vervolgens de folie over het deeg en smeer je handen licht in met wat zonnebloemolie. Knijp met je wijsvinger en je duim 100 gram van het deeg af. Vorm het deeg dan tot een bolletje deeg en leg deze apart op de ingevette plek.

Stap 2.

Werk op precies bovenstaande manier de rest van het deeg af en en dek alle deeg bolletjes dan af voor ongeveer 15 minuten zodat het deeg weer samen kan trekken. Het kan voorkomen dat je scheurtjes in het deeg ziet wanneer je de bolletjes aan het vormen bent, maar geen paniek want zodra je de deeg bolletjes laat rusten zal het deeg samentrekken en wordt het deeg weer soepel.

Stap 3.

Pak de gehakt vulling erbij en verwijder eventueel saus die is achtergebleven van het gehakt. Gooi deze saus niet weg, want die kun je straks gebruiken om de broodjes te besmeren. Verwijder de plastic folie waarmee je de bolletjes deeg hebt afgedekt en pak een bolletje deeg, die je als eerste had gevormd.

Druk het bolletje deeg plat op je werkblad tot een ronde plak van ongeveer een dikte van een munt. Let er wel op dat je het bolletje deeg niet te plat druk, anders heb je straks een te dunne deeg.

Stap 4.

Schep ongeveer twee volle eetlepels van de gehakt vulling op en leg dit in het midden van het rondje deeg. Let er wel op dat de gehakt vulling bij elkaar blijft liggen, zodat je het deeg straks makkelijk kun inpakken. Strooi boven de vulling wat geraspte kaas als je dat lekker vindt. Wat ik persoonlijk ook erg lekker vindt is om er een plakjes Cheddar kaas op te leggen, heerlijk!

Stap 5.

Nu ga je het deeg voorzichtig inpakken, dit doe je door de randen naar het midden te brengen en het deeg samen te drukken met al je vingers. Let er op dat de vulling netjes in het midden blijft zitten en niets uit de randen steekt. Druk vervolgens het gevulde bolletje deeg een beetje plat en leg het deeg bolletje met de naad naar beneden. Ik heb een aparte dienblad ingevet met zonnebloemolie en heb hier vervolgens de gevulde deeg bolletjes op gelegd. Werk op deze manier de rest van de deeg bolletjes af totdat je alles hebt gehad.

Stap 6.

Wanneer je alle bolletjes hebt gehad en je ze hebt platgedrukt dek je het deeg af met plastic folie en laat je het deeg voor ongeveer 10 minuten rusten. Ondertussen kun je alvast de koekenpan op het vuur zetten en het laten warm worden.

Stap 7.

Voor het afbakken van deze batbot broodjes gebruik ik een koekenpan met een anti aanbaklaag. Deze koekenpan bakt de batbot broodjes perfect goudbruin aan beide kanten. Zet de koekenpan op een middelmatig vuur en laat de pan voor ongeveer 10 minuten goed warm worden. Pak de batbot voorzichtig op en leg deze in de verwarmde koekenpan. Druk dan de batbot broodjes voorzichtig nog wat aan in de koekenpan en laat de batbot broodjes dan aan beide kanten mooi goudbruin bakken voor ongeveer 15 minuten. Let er wel op dat je het vuur niet te hard hebt aanstaan, want dan zullen de broodjes snel bruin worden zonder dat ze gaar zijn.

Bak de rest van de batbot broodjes af op dezelfde manier en leg telkens de batbot broodjes op een brod met alluminimfolie eroverheen. Zo blijven de broodjes lekker warm en worden ze zacht.Eet smakelijk!

Dit ook gemaakt tijdens de workshop

Gevulde dadels met walnoot omhult met chocola en cocos

Ik heb extra grote dadels gebruikt, deze zijn in eerste instantie smaakvoller en beter te vullen met walnoot. Je snijdt de dadel voor de helft open, daarna haal je de pit eruit en kijkt of de dadel van binnen schoon is. Plaats de walnoot in de dadel en druk de dadels zachtjes samen. Voor 5 dadels gebruik je een halve reep pure chocolade en een tl. zonnebloemolie dit kook je au bain marie op zacht vuur, anders gaat de chocola schiften. In tussen heb jij al een ruime bord klaar gelegd met cocos, zodra je de dadel in de chocolade hebt gedipt rol je het in de cocos.

Gekruid koffie

In Marokko gebruiken de meesten nog een steelpannetje om hun koffie te maken, het heeft ook iets gezelligs dan hoe het tegenwoordig gemaakt wordt. De koffie word meestal in een groot hoeveelheid gemaakt zodat je de mengsel alleen nog maar te koken. Aangezien niet iedereen van de smaak houdt doe ik nu een klein hoeveelheid. Kook 400 ml, wanneer het water borrelt voeg je 2 eetlepels koffie toe, een tl kaneel, snufje zwarte peper en 2 tl suiker laat dit 10 minuten doorkoken. bij het overgieten gebruik je een zeefje om de prut op te vangen.