Nieuwe oled schermen beter dan lcd?

Het nieuwe tv kijken

Op zoek naar een nieuwe haarscherpe tv?


Altijd al van mooie kwaliteit beeld willen genieten? Haarscherp beeld, mooiste kleuren contrasten noem maar op. Dan is het handig dat u dit artikel verder doorleest om er meer te weten over te komen over oled-tv's.


Wat zijn oled schermen?


Het scherm van een oled-tv bestaat uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Iedere pixel bestaat uit 3 subpixels van de kleuren rood, groen en blauw. Omdat elke subpixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig. Hierdoor is het scherm van een oled-tv nog dunner dan een lcd-scherm, dat wel achtergrondverlichting heeft.


oled-tv is daarentegen ook nog zuiniger, dat komt doordat er bij lcd-schermen achter de pixels de achtergrond verlichting aanblijft wat weer niet zo is bij oled-tv's.


De beeldkwaliteit van oled is superieur. Dat komt vooral door het grote contrast. In lichte en donkere delen van het beeld zie je nog veel details. Ook hebben oled-tv's een grote kijkhoek en zijn ze zuinig. Het grootste nadeel van oled is de hoge prijs. Tot nu werd oled daarom vooral gebruikt voor de kleine schermen in smartphones.

Wanneer kan ik een oled-tv kopen?

In 2009 en 2010 kwamen Sony en LG al met met mini-oled-tv's op de markt van 11 en 15 inch. Dit werd natuurlijk geen groot succes: de tv's waren erg duur en veel te klein. Maar het gaf wel een voorproefje van wat we konden verwachten van oled.


Nu zijn er nog maar enkele oled-tv's te koop van de fabrikanten Samsung en LG, het enige minpunt is dat de tv's nog heel duur zijn. Als je er één wil halen kunnen de kosten al snel oplopen tot €6.000 - €7.000 euro.


Word het nog betaalbaar?


Naar verwachting komen volgend jaar meer tv-fabrikanten met oled-tv's op de markt. Het is afwachten tot er meer verschillende beeldmaten te koop zijn want die zijn er nu nog niet, en voor een gunstigere prijs.


Mogelijkheden met oled tv's.


Tot nu toe waren de OLED schermen beschikbaar met een maximaal grootte van 55 inch en alleen een Full HD uitvoering. De nieuwe televisies hebben een grootte van 77 en 65 inch. De 4K Ultra HD televisies waren tot nu toe alleen nog maar te koop met een LCD LED scherm. LG heeft deze beide types gecombineerd. Beide nieuwe modellen hebben een ‘curved’ OLED scherm en tonen de beelden in 4K Ultra HD kwaliteit, dat is 4 keer scherper dan Full HD.


Nadelen van oled-tv's.


Het is nog niet duidelijk genoeg hoe deze techniek, toegepast in grotere schermen, zich zal houden als de schermen ouder worden. Indien één van de gekleurde subpixels zich op termijn anders gaat gedragen dan de rest kan dat natuurlijk gevolgen hebben voor de beeldkwaliteit. We nemen aan dat de fabrikanten hier naar gekeken hebben maar in de praktijk zal dat nog wel moeten blijken.


Het belangrijkste nadeel is de prijs die voor de genoemde eerste 55 inch modellen naar verwachting rond de 7.000 tot 9.000 Euro zal liggen. Daar staat wel tegenover dat de vorige beeldtechnieken ook op een zeer hoog prijspeil zijn gestart. Daarnaast is het zo dat OLED bij grootschalige productie uiteindelijk voordeliger geproduceerd zal kunnen worden dan LCD of Plasma.

Aanmerkingen

Als er nog enige opmerkingen zijn over het artikel, stuur dan een bericht naar davinci@davinci.nl, of twitter naar @davincicollege