סביבתון
עדכונים מאתר מפמ"ר מדעי הסביבה

שלום לכולן ולכולם
למידה ו/ או חוויה משמעותית במהלך חיינו מותירה בנו תחושת סיפוק, גאווה, הנאה ומוטיבציה להמשיך ולפעול בתחום או בנושא בו התרחשה הלמידה/החוויה המשמעותית.
גם תלמידנו עוברים חוויות משמעותיות במסגרת לימודי מגמת מדעי הסביבה.
אחת מהחוויות הנחשבת משמעותית ועוצמתית לתלמידינו היא ביצוע עבודת חקר במסגרת יחידת האקוטופ כחלק מהערכה הבית ספרית.
זו חוויה מהנה למרות שלעיתים אף קשה, חוויה בלתי נשכחת לכל תלמידי המגמה.
הגלגול של שאלת חקר לעבודת חקר שלימה ולביצוע מהלך המחקר עד לקבלת התוצר הסופי, אינו דבר של מה בכך. שעות רבות של עבודה אינטנסיבית במעבדה ומחוצה לה מושקעות, במהלך למידה זו. שעות של עבודת צוות, שיתוף, ניהול, הובלה, לקיחת יוזמה וגם התמודדות עם קשיים.
מעורבות רבה של תלמידים בסביבה ושיח בנושאים סביבתיים מושקעים תוך עמידה בלוח זמנים, עמידה בדרישות התכנים והמיומנויות עליו מושתת החקר ומסע שלם שהתלמידים עוברים עד הולדת עבודת החקר שהיא התוצר של למידה זו. גם הקשר שנרקם בין תלמידי המגמה למוריהם הוא קשר מיוחד, ארוך טווח ומחונן.
השנה נשלחו לתחרות "חוקרים סביבה 5" תשע"ו, עשרות עבודות מכל המגזרים ורק 15 עבודות עלו לשלב הגמר
ביום שלישי 3.5.16 התקיימה התחרות במכון דוידסון, בה השתתפו מכובדים רבים, שופטים, תלמידים, עמיתים, מורים וצוות המגמה.
למרות שביתת התלמידים, התלמידים המתמודדים בתחרות הגיעו לדוידסון יחד עם עמיתיהם ומלוויהם. כולם היו נרגשים, חוו חקר, דנו בחקר ובשיח סביבתי, השתתפו בדיון מקוון ושמעו הרצאות.
התלמידים שעלו לשלב הגמר הציגו את עבודתם בפני שופטים, תלמידים ומורים מבתי ספר אחרים, והוערכו על עבודתם ועל הצגתן.
ברצוני להודות שוב לכל באי הכנס, לנותני החסויות ולרכזת התחרות הגב' סוהיר סורה מדריכה מובילה במדעי הסביבה, שהובילה ורכזה את הכנס במקצועיות ובאדיבות רבה.
כל הכבוד ויישר כוח!
שמות תלמידים ובתי הספר שזכו נמצאים בעלון זה ובאתר.
ברכות לזוכות ולזוכים.
בנוסף,
במסגרת הסדנה הסביבתית התלמידים ממשיכים את מסעם במקומות מעניינים, מוציאים לפועל מיזמים חשובים למען הסביבה, מכירים בתי גידול שונים ועושים רבות למעננו ולמען הדורות הבאים.
גם מיזמים אלה תורמים רבות לתלמידים, מעניקים תחושה של סיפוק וחוויה בלתי נשכחת.
מקצת המיזמים מופיעים בעלון זה והשאר... באתר.
הכנס הארצי למורים למדעי הסביבה והקמפוסים בפתח...
הכנס הארצי יתקיים ביום שני 11.7.16 בטכניון. נוכחותכם חשובה וחיונית.
קמפוס שדה בוקר יתקיים ב- 21-23.6.16
וקמפוס צפון יתקיים ב- 18-20.7.16
פרטים נוספים באתר.
כולכם מוזמנים לקמפוסים ולכנס
בברכה,
שרה זאווי
מ"מ מפמ"ר מדעי הסביבה
פרטים על בחינת הבגרות ב- 30.6.16
אנו מתקרבים בצעדי ענק לבחינת הבגרות שתתקיים ב-30.6.16.
בהמשך להודעות שהועברו בתפוצת המורים, ברצוני שהשנה יתקיימו שלושה שאלונים.
שאלון מושגים ועקרונות (064205) - תלמידי י"ב בלבד
שאלון התמחות והעמקה (064105) - תלמידי יב בלבד
שאלון המבחן החיצוני (60%) על פי תכנית הלימודים המותאמת (החדשה) (064381) - תלמידי י"א
סמל השאלון של הערכה הבית ספרית (40%) הוא: 064283
שאר סמלי השאלונים עבור תלמידי יב, ללא שינוי.
מצ"ב התאמות לתלמידי מותאם בדגם המבחן הישן והחדש.
בהצלחה לכולם!
לקריאת שאר ההודעות היכנסו לאתר המפמ"ר...
תחרות חוקרים סביבה 5 לתשע"ו בסימן יום כדור הארץ
פרויקט תחרותי לעבודות חקר מצטיינות במדעי הסביבה
משרד החינוך, מכון דוידסון לחינוך מדעי ע"י מכון וייצמן, קרן קיימת לישראל ועמותת מלר"ז משתפים פעולה בפרויקט "חוקרים סביבה" המיועד לתלמידי מגמות מדעי הסביבה, ופרויקט "חוקרים סביבה – בעין המצלמה", בנושא "הגנת הסביבה".
כנס חוקרים סביבה 5 התקיים ביום שלישי כה ניסן תשע"ו, ה-3 במאי 2016, במכון דוידסון לחינוך מדעי, ליד מכון ויצמן למדע.
הזוכים בתחרות חוקרים סביבה 5 לתשע"ו - עבודות חקר
במסגרת הפרויקט הוזמנו תלמידי מדעי הסביבה, המבצעים עבודות אקוטופ להגיש את עבודותיהם לשיפוט. תלמידים שעבודותיהם ראויות הוזמנו להשתתף בכנס החוויתי והמיוחד, שבו כל תלמיד הציג את האקוטופ שלו בעזרת כרזה, בה פירט את נושא המחקר, שלבי העבודה והמסקנות.
העבודות, הכרזות והסברים הוצגו לתלמידים עמיתים, למורים ולצוות שיפוט.
כל התלמידים שעלו לגמר קבלו תעודות השתתפות והתלמידים הזוכים קבלו גם פרסים.
במקום הראשוןזכו התלמידים קסאיי וורקו ואוריאן ימץ מבית הספר הדסה נעורים, בהנחיית המורה טטיאנה פרבוליובוב על עבודה בנושא: התייעלות אנרגטית באמצעות הגברת המודעות לחיסכון בחשמל. | במקום השניזכו התלמידות סלמא כבהה ותקווה כבהה מתיכון חקלאי ימה, בהנחיית המורה סוהיר סורה על העבודה בנושא: השפעת ריכוז שונה של מליחות על התפתחות אצות הספירולינה | במקום השלישיזכו התלמידים: ניב בכר, שי עמיר ורון דוד אריאל, מבית הספר העל יסודי, קבוצת יבנה, בהנחיית המורה מעיין לוי על העבודה בנושא: השפעת השקיה בתוספת תרופה בריכוזים שונים על גדילת צמח האפונה |
במקום הראשון
זכו התלמידים קסאיי וורקו ואוריאן ימץ
מבית הספר הדסה נעורים,
בהנחיית המורה טטיאנה פרבוליובוב
על עבודה בנושא: התייעלות אנרגטית באמצעות הגברת המודעות לחיסכון בחשמל.
במקום השני
זכו התלמידות סלמא כבהה ותקווה כבהה
מתיכון חקלאי ימה,
בהנחיית המורה סוהיר סורה
על העבודה בנושא: השפעת ריכוז שונה של מליחות על התפתחות אצות הספירולינה
והזוכים בתחרות חוקרים סביבה - בעין המצלמה לתשע"ו
במקביל לתחרות עבודות החקר התקיימה גם תחרות הצילום, "חוקרים סביבה בעין המצלמה".
נושא הצילום השנה הוא: "הגנת הסביבה".
מקום ראשוןהתלמיד מוחמד בוקאעי מתיכון קבול על הצילום: שלולית חורף התמונה צולמה בכניסה לכפר, בחורשת אל דאמון אחרי יום גשום. בתמונה נראית שלולית גשם ענקית ליד בקתה. הבקתה השתקפה בתוך השלולית . ליד הבקתה שטח ענק של אדמות חקלאיות שהם קרובים מאוד זה לזה. בתוכנית הלימודים מלמדים על השפעת הדישון ושטחים חקלאיים על המלחת יתר של אדמות ומי תהום. התמונה משקפת את הקונפליקט שנמצא בטבע טבע ירוק סביבה, בהירה אבל מאחורי הירוק הזה יש זיהום גדול המחלחל לתוך האדמה | מקום שניהתלמידה יאיר נעמה מתיכון השש השנתי עין גדי על הצילום "חמורים בהדברה" בתמונה שטח חקלאי שנוצר ומטופל בידי האדם, ובו תהליך הדברה ביולוגי. הדברה ביולוגית היא התערבות יזומה של האדם במערכת אקולוגית, במקרה הזה בשטח חקלאי, שמטרתה להשיג שליטה על אוכלוסייתו של המזיק בעזרת אמצעים אקולוגיים ושיטות ביולוגית. השימוש בהדברה ביולוגית מונע ומצמצם שימוש בחומרי הדברה רעילים ולאידידותיים לסביבה. החמורים שחיים במטע משמשים כמדבירים ביולוגיים מפני שהם ניזונים מעשביםהצומחים סביב עצי התמר ומנצלים את מי ההשקיה שלהם. עץ תמר צורך בממוצעקרוב ל- 350 ליטרים של מים ביום, ונוצרת תחרות בין העשבים לעץ על משאב המים. החמורים שומרים שהמטע יהיה נקי מעשבים ובכך מאפשרים עבודה יעילה יותרבמטע והשקיה יעילה יותר. בחרתי בתמונה זו מפני שהיא מייצגתאת החקלאות העיקרית שנעשית באזור המגורים שלי, תוך שמירה והגנה על הסביבה. את התמונה הזו על אחרות מפני שרואים בה את הסידור המיוחד של עצי התמרואת ניקיון המטע. | מקום שלישיהשנה שני מתמודדים זכו במקום זה.
התלמיד גלר אסף מתיכון דרכא בגין גדרה על הצילום "על גדות הירקון"והתלמיד אשד נדב מתיכון מקיף ז' אשדוד על הצילום "שיקוף השימור""על גדות הירקון" כמה שובה לב לראות תן זהוב, חיית בר מקומית, בלב העיר תל אביב!התמונה צולמה בפארק גני יהושוע ליד נחל הירקון. הפארק חולש על שטח של 3,750 דונם, השטח כולל מדשאות, חורשות, שיחים, ערוגות ומתקנים שונים לרווחת הקהל. הפארק המקסים מהווה ריאה ירוקה אשר מושכת אנשים ובעלי חיים שונים ומגוונים, מינים מקומיים ועופות נודדים. "שיקוף השימור" נחל לכיש עבר שיחזור, שימור ושיקום תוך כדי שמירה על בתי הגידול הקיימים על מנת לשמור על איזון בין הצורך לפתח את הנמל לבין הצורך לשמר את הנחל כאזור טבעי וכמרחב נופש.היתרון הסביבתי לשיקום הביא תועלת בדמות יצירת שטח ציבורי (מרבדי דשא) פתוח ומוקדי בילוי ונופש לרווחת הציבור הרחב בגדה הדרומית של הנחל, כאשר בגדה הצפונית ניתן לצפות בצמחייה טבעית, בנמל אשדוד וברכבות המשא של הפוספטים.התמונה צולמה מתחת לגשר המקשר בין הנחל לנמל. |
מקום ראשון
התלמיד מוחמד בוקאעי מתיכון קבול
על הצילום: שלולית חורף
התמונה צולמה בכניסה לכפר, בחורשת אל דאמון אחרי יום גשום. בתמונה נראית שלולית גשם ענקית ליד בקתה. הבקתה השתקפה בתוך השלולית . ליד הבקתה שטח ענק של אדמות חקלאיות שהם קרובים מאוד זה לזה. בתוכנית הלימודים מלמדים על השפעת הדישון ושטחים חקלאיים על המלחת יתר של אדמות ומי תהום. התמונה משקפת את הקונפליקט שנמצא בטבע טבע ירוק סביבה, בהירה אבל מאחורי הירוק הזה יש זיהום גדול המחלחל לתוך האדמה
מקום שני
התלמידה יאיר נעמה מתיכון השש השנתי עין גדי
על הצילום "חמורים בהדברה"
בתמונה שטח חקלאי שנוצר ומטופל בידי האדם, ובו תהליך הדברה ביולוגי. הדברה ביולוגית היא התערבות יזומה של האדם במערכת אקולוגית, במקרה הזה בשטח חקלאי, שמטרתה להשיג שליטה על אוכלוסייתו של המזיק בעזרת אמצעים אקולוגיים ושיטות ביולוגית. השימוש בהדברה ביולוגית מונע ומצמצם שימוש בחומרי הדברה רעילים ולאידידותיים לסביבה. החמורים שחיים במטע משמשים כמדבירים ביולוגיים מפני שהם ניזונים מעשביםהצומחים סביב עצי התמר ומנצלים את מי ההשקיה שלהם. עץ תמר צורך בממוצעקרוב ל- 350 ליטרים של מים ביום, ונוצרת תחרות בין העשבים לעץ על משאב המים. החמורים שומרים שהמטע יהיה נקי מעשבים ובכך מאפשרים עבודה יעילה יותרבמטע והשקיה יעילה יותר. בחרתי בתמונה זו מפני שהיא מייצגתאת החקלאות העיקרית שנעשית באזור המגורים שלי, תוך שמירה והגנה על הסביבה. את התמונה הזו על אחרות מפני שרואים בה את הסידור המיוחד של עצי התמרואת ניקיון המטע.
מקום שלישי
השנה שני מתמודדים זכו במקום זה.
התלמיד גלר אסף מתיכון דרכא בגין גדרה
על הצילום "על גדות הירקון"והתלמיד אשד נדב מתיכון מקיף ז' אשדוד
על הצילום "שיקוף השימור""על גדות הירקון" כמה שובה לב לראות תן זהוב, חיית בר מקומית, בלב העיר תל אביב!התמונה צולמה בפארק גני יהושוע ליד נחל הירקון. הפארק חולש על שטח של 3,750 דונם, השטח כולל מדשאות, חורשות, שיחים, ערוגות ומתקנים שונים לרווחת הקהל. הפארק המקסים מהווה ריאה ירוקה אשר מושכת אנשים ובעלי חיים שונים ומגוונים, מינים מקומיים ועופות נודדים.
"שיקוף השימור" נחל לכיש עבר שיחזור, שימור ושיקום תוך כדי שמירה על בתי הגידול הקיימים על מנת לשמור על איזון בין הצורך לפתח את הנמל לבין הצורך לשמר את הנחל כאזור טבעי וכמרחב נופש.היתרון הסביבתי לשיקום הביא תועלת בדמות יצירת שטח ציבורי (מרבדי דשא) פתוח ומוקדי בילוי ונופש לרווחת הציבור הרחב בגדה הדרומית של הנחל, כאשר בגדה הצפונית ניתן לצפות בצמחייה טבעית, בנמל אשדוד וברכבות המשא של הפוספטים.התמונה צולמה מתחת לגשר המקשר בין הנחל לנמל.
הכנס הארצי השביעי למורים למדעי הסביבה - חידושים וטכנולוגיה למען הסביבה
אנו שמחים להזמינכם לכנס הארצי למורים למדעי הסביבה, הנועד למעננו, לצרכינו ויהיה משמעותי עבורנו.
הכנס יתקיים בטכניון, ב-11.7.16 (אחרי חג הרמדאן), בדגש "חידושים וטכנולוגיה למען הסביבה".
תכנית הכנס, פרטים, הרשמה ודרכי הגעה.
נתראה בכנס
מורים למדעי הסביבה מובילים פרויקטים ויוזמות חינוכיות
שוב ושוב מורים למדעי הסביבה מככבים בהובלת פרויקטים חינוכיים, יוזמים פעילויות לימודיות ומקנים לתלמידים ערכים של שמירה על הטבע, שמירה על הנוף הציבורי, צמצום הזיהום והפגיעה בסביבה, שימוש חוזר בחומרים והפחתת הצטברות פסולת ועוד ועוד.
מורים עם תלמידיהם משתתפים בתחרויות וזוכים בפרסים יוקרתיים.
פרויקטים רבים מאוד יוצאים לדרך פרי יוזמתם הנדיבה ולרוב התנדבותית של המורים למדעי הסביבה. להלן דוגמאות ליוזמות כאלה מבתי ספר שונים ברחבי הארץ.
שימור מול פיתוח בשמורת עץ האלוןקרית חינוך דרור מורות מובילות - חני צרפתי ומרגלית וכטל פעילות בנושא שימור מול פיתוח בשמורת עץ האלון בקרבת צומת דרור אימוץ שמורת עץ האלון כסביבה מזמנת: •התנסות באופן ישיר עם מרכיבי הסביבה, לחוש אותם ולבחון אותם. ללמידה מאורגנת המתרחשת בסביבה שאיננה הכיתה בבית הספר. •למידה פעילה, חווייתית והתנסותית, המתרחשת על הסביבה, בסביבה, ולמען הסביבה | מעורבות חברתית- סביבתית- תיכון ביר אלמכסור - מיזם - 2016מורה מוביל עאדל גדיר מטרות הפרויקט: •בניית פינת ישיבה לשימוש תלמידי בית הספר ותלמידים אחרים. •הכרת המגוון הביולוגי וביצוע עבודות חקר בשטח.
•הפינה תהווה מקום לפעילויות גיבוש למיניהם, תלמידים, מורים והורים. | שימור מול פיתוח בשמורת הטבע עין אפקבית ספר - תיכון אלחכמה סחנין מורים מובילים - פיראס חיאדרי ומוסטפא עוסמאן שמורת עין אפק נמצאת בלבו של אזור אורבני הנמצא בתהליכי עיור. השפעות האדם והקונפליקט בין פיתוח לשימור באים לידי ביטוי יום יומי בשמורה ובנחל הנעמן. תלמידי בית הספר משתתפים ביום לימודים חוויתי במסגרת סדנא סביבתית בו הם מכירים את שני בתי הגידול שמורת עין אפק ונחל נעמן. התלמידים מתנסים בביצוע תצפיות ומבצעים בדיקות ביוטיות וא- ביוטית. |
שימור מול פיתוח בשמורת עץ האלון
קרית חינוך דרור
מורות מובילות - חני צרפתי ומרגלית וכטל
פעילות בנושא שימור מול פיתוח בשמורת עץ האלון בקרבת צומת דרור
אימוץ שמורת עץ האלון כסביבה מזמנת:
•התנסות באופן ישיר עם מרכיבי הסביבה, לחוש אותם ולבחון אותם.
ללמידה מאורגנת המתרחשת בסביבה שאיננה הכיתה בבית הספר.
•למידה פעילה, חווייתית והתנסותית, המתרחשת על הסביבה, בסביבה, ולמען הסביבה
מעורבות חברתית- סביבתית- תיכון ביר אלמכסור - מיזם - 2016
מורה מוביל עאדל גדיר
מטרות הפרויקט:
•בניית פינת ישיבה לשימוש תלמידי בית הספר ותלמידים אחרים.
•הכרת המגוון הביולוגי וביצוע עבודות חקר בשטח.
•הפינה תהווה מקום לפעילויות גיבוש למיניהם, תלמידים, מורים והורים.
שימור מול פיתוח בשמורת הטבע עין אפק
בית ספר - תיכון אלחכמה סחנין
מורים מובילים - פיראס חיאדרי ומוסטפא עוסמאן
שמורת עין אפק נמצאת בלבו של אזור אורבני הנמצא בתהליכי עיור.
השפעות האדם והקונפליקט בין פיתוח לשימור באים לידי ביטוי יום יומי בשמורה ובנחל הנעמן.
תלמידי בית הספר משתתפים ביום לימודים חוויתי במסגרת סדנא סביבתית בו הם מכירים את שני בתי הגידול שמורת עין אפק ונחל נעמן.
התלמידים מתנסים בביצוע תצפיות ומבצעים בדיקות ביוטיות וא- ביוטית.
הסרט "אוטובוס הקסמים" זוכה במקום ראשון במסגרת התחרות של קק"ל - יוצרים עתיד בתחבורה
ברכות למורה המוביל מאיר מלכה ולתלמידותיו מכיתה י': ליאת אדיר, הילה כפיר, שחר וקנין ויובל לוי ממגמת מדעי הסביבה בתיכון דרכא רמון ע"ש אילן ואסף רמון בגדרה, שזכו במקום הראשון על הסרטון "אוטובוס הקסמים" במסגרת תחרות של קק"ל - יוצרים עתיד בתחבורה.
כפי שהובטח הם יטוסו לגרמניה בסוף יולי הקרוב.
"אוטובוס הקסמים" הינו מיזם סביבתי שנועד להפחית את זיהום האוויר הרב הנפלט כתוצאה מרכבים.
בקישור לסרטון שזכה
וקישור לכל סדרת האירועים הקשורה לזכייה.
בתאריך 9.6.16 יש פסטיבל סרטים בשדרות בו יוקרן הסרט עם עוד סרטים נוספים,
הסרטים באיכות וברמה גבוהה ויספקו רעיונות לעשייה סביבתית.
האירוע פתוח לקהל, אתם מוזמנים בשמחה, מומלץ ביותר!!!
כל מי שמעוניין להגיע, מוזמן להירשם במייל: InbarC@kkl.org.il וליצור קשר גם עם המורה מאיר מלכה, במייל: malcamarom1@gmail.com
כל הכבוד ויישר כוח למורה המנחה ותלמידות הזוכות.
אובדן מזון
אובדן מזון הנו מושג חדש אשר עולה לדיון הציבורי לאחרונה בישראל ובעולם המערבי. הנושא עולה לדיון בקרב גורמים מקצועיים הן בדרג האקדמאי והן בדרג המדיני-פוליטי בקרב מקבלי החלטות במדינה.
מורים למדעי הסביבה מובילים החדרת הדיון בנושא אובדן מזון למערכת החינוך. משתתפי ההשתלמות "מאחורי הקלעים השקופים של ויקיפדיה במדעי הסביבה" בהנחית מוסטפא עוסמאן -מדריך ארצי מדעי הסביבה- דנו בהגדרת המושג ובשילובו בדיון החינוכי-סביבתי במגמת מדעי הסביבה בבתי ספר העל יסודיים.אחד התוצרים של ההשתלמות היה העלאת ערך חדש לאנציקלופדיה המפורסמת ויקיפדיה תחת הכותרת "אובדן מזון".
באתר מפמ"ר מדעי הסביבה תוכלו למצוא נתונים עדכניים העשויים לשמש להוראה
נתונים ועדכונים בתחום מדעי הסביבה מתפרסמים ע"י גורמים רשמיים במדינת ישראל ובעולם. נתונים אלה עשויים לשמש מורים למדעי הסביבה גם לחלק העיוני וגם לחלק המעשי (אקוטופ וסדנה סביבתית). אתר המפמ"ר מפרסם נתונים אלה על מנת להנגיש אותם לציבור המורים.
להלן טעימה מפרסומים אשר נוספו לאחרונה לאתר מפמ"ר מדעי הסביבה:
1- במדור סדנה סביבתית – חומר עזר לסדנה פורסמו מחדש חוברות בנושא דרכי הוראה והצעות לסדנאות סביבתיות מטעם המרכז להוראת המדעים בטכניון. החוברות בשפה העברית ובשפה הערבית נמצאות בקטלוג החינוכי של משרד החינוך, ניתן להשתמש בהן ללא עלות.
2- במדור מערכות אקולוגיות ויחסי אדם סביבה - מאמרים וסיכומים, תחת הכותרת שירותי המערכת האקולוגית, פורסמו מאמרים של מכון דש"א העוסקים בשאלת שימור מול פתוח בגישת שמירת שירותי המערכת האקולוגית
3- במדור בריאות וסביבה פורסם הדוח: בסביבה בשבילכם. דוח רבעון ראשון שנת 2016, המשרד להגנת הסביבה - הדוח הרבעוני
4- במדור רעש וקרינה - מאמרים וסיכומים פורסם המאמר: המחיר האסטרונומי של תאורה בלילה, אקולוגיה וסביבה, אפריל 2016
5- במדור פסולת - מאמרים וסיכומים פורסם המאמר: המתח בין שמירת טבע לזכויות בעלי חיים, אקולוגיה וסביבה, אפריל 2016
פורסם באתר המפמ"ר: מדריך ליישום גישת שירותי המערכת האקולוגית בשאלות תכנון וניהול
אתר המפמ"ר ממשיך לפרסם מאמרים, כתבי עת, דוחות, סקרים ופרסומים מקצועיים העוסקים במדעי הסביבה. לאחרונה פורסם בפינת שירותי המערכת האקולוגית תחת הכותרת מערכות אקולוגיות ויחסי אדם סביבה - מאמרים וסיכומים, מדריך אשר עוסק בתכנון וניהול משאבי טבע בגישת שימור שירותי המערכת האקולוגית.
בפתח דבר המדריך נאמר:
"המדריך נועד לסייע בביצוע הערכה של התועלות שהסביבה מספקת לנו. ההערכה מבוססת על גישת שירותי המערכת האקולוגית (שמ"א). הצורך בהערכה נולד בעקבות העלייה במודעות לערך הגבוה של תועלות שמ"א לרווחת האדם ולהשפעות החיוביות והשליליות של פיתוח על אותן תועלות. המדריך הינו כלי יישומי לביצוע הערכת שמ"א, אשר נועד לספק למקבלי החלטות העוסקים בשאלות של ניהול ותכנון שטח, מידע כמותי ואיכותי, כגון, מידע על השלכות של פיתוח מתוכנן על הסביבה והאדם. המדריך מבוסס על ניסיון שהצטבר במכון דש"א במהלך ביצוע ”פרויקט חלוץ ליישום גישת שירותי המערכת האקולוגית בתכנון ובניהול מרחב שקמה". הפרויקט נערך בשיתוף פעולה פורה עם מנהלת שקמה ובתמיכה של שותפים ובעלי עניין רבים נוספים ובמסגרתו יושמה גישת שמ"א. גישת שמ"א נמצאת עדיין בשלבי פיתוח ומחקר בעולם, ולמרות שבשנים האחרונות מספר המחקרים בתחום גדל בהתמדה, שאלות רבות נמצאות עדיין בבחינה. לאור זאת, מטרת הפרויקט הייתה להתנסות ביישום הגישה ולבחון את יתרונותיה ומגבלותיה ככלי עזר בקבלת החלטות הנוגעות לתכנון ולניהול שטחים פתוחים".
דף פיסבוק חדש נפתח לשירות המורים למדעי הסביבה
כל המורים למדעי הסביבה מוזמנים להצטרף לקבוצה ולשתף אחרים בפעילויות, מאמרים, רעיונות, סרטונים, תמונות הרלוונטיים להוראת מקצוע מדעי הסביבה.
קבוצה זו מהווה נתיב תקשורת נוסף בין המורים למדעי הסביבה ולשירותם.
להתראות בעלון הבא
עורך- מוסטפא עוסמאן mostosm@yahoo.com
תודה לכל המורים, המרצים ופעילי הסביבה על תרומותיהם לחינוך לסביבה בריאה ולהוראת מקצוע מדעי הסביבה.
נשמח לקבל מקהל המורים למדעי הסביבה פעילויות, הפעלות, סיכומים, מצגות, מאמרים וכל מידע חינוכי אשר יכול לתרום להוראת מקצוע מדעי הסביבה. המידע יפורסם באתר המפמ"ר עם שמירה על זכויות יוצרים.