Diabetes

Daphne, Samira en Bo

Big image

Wat is diabetes?

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dit komt doordat het lichaam te weinig insuline heeft. Ook reageert het lichaam vaak niet goed meer op insuline, of maakt het lichaam geen insuline meer aan. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Verschillende soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes. De bekendste zijn: diabetes type 1 en diabetes type 2. Deze soorten lijken op elkaar, maar zijn toch erg verschillend.
Diabetes type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf geen insuline meer aan. Dit komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken hebben vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten. Vroeger heette diabetes type 1 ook wel jeugddiabetes. Deze vorm van diabetes komt veel minder voor.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.

Diabetes type 2 komt het vaakst voor. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Vroeger heette diabetes type 2 ‘ouderdomsdiabetes’.

Hoe kan het ontstaan?

We weten niet precies waardoor diabetes ontstaat. Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raakt het afweersysteem uit evenwicht, waardoor het de cellen aanvalt die insuline maken. Diabetes ontstaat doordat je lichaam wat minder gevoelig is voor insuline. Het kan ook komen doordat je lichaam juist te weinig insuline aanmaakt. Er bestaan twee soorten types van diabetes je hebt type 1 en type 2. De kans is groter dat je diabetes type 2 hebt wanneer het erfelijk in de familie is als ze wat zwaar zijn of niet veel bewegen. Het wil niet zeggen dat dat je diabetes type 2 krijgt als je ongezond bent. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en toch diabetes type2 krijgen.

Hoe kun je het voorkomen?

Bij diabetes type 2 kan je het voorkomen, in beweging blijven is heel belangrijk minstens een half uur per dag. Gezond eten, eet varieert en zo min mogelijk snoep. Stoppen met roken want als je rookt dan vergroot je de kans op diabetes met 30 tot 40%. Groot gewicht want bij overgewicht krijgt het lichaam vaak moeite om de bloedsuiker in balans te houden. En dat kan leiden tot diabetes. En iets afvallen kan de kans op diabetes kleiner maken.

Hoe is het te behandelen?

Als je diabetes type 1 hebt dan moet je heel je leven insuline spuiten. Je hebt 2 mogelijkheden om insuline te spuiten doormiddel van een pen of van een insulinepomp. Je hebt 2 verschillende soorten insuline een snel werkende en een langzaam werkende. Bij een snel werkende insuline gebruik je het vlak voor je maaltijd en bij een langzaam werkende insuline wordt een tot 2 keer per dag gebruikt om gespreid over de dag wat bloedsuiker op te nemen. diabetes type 2 kan behandeld worden met medicijnen. Ook afvallen, een dieet en veel bewegen behoren tot de behandeling.

Voor meer informatie:

Als u op internet kijkt, krijgt u alle antwoorden op uw vragen.