Tom kristensen

Dansk forfatter

Big image

Aage Tom Kristensen

Blev født i London i 1893 og døde på Thurø (lille dansk ø) i 1974, var en dansk forfatter og kritikker fra mellemkrigStiden (perioden mellem 1. Og 2. Verdenskrig). Han voksede op i københavn. Tom Kristensen tog meget udgangspunkt i følelserne og værditabet under og efter 1 verdenskrig, at alt hvad man før havde troet og stolet på var falsk- den gamle virkelig er brudt sammen, og nu hersker kaos. Tom Kristensen var en af de allerførste forfattere der først formåede at overføre ekspressionisme til litteratur. Ekspressionisme er når man i stedet for at få verden til at se realistisk ud, prøver at udtrykke det man føler, det behøver ikke at ligne virkeligheden. Ekspressionisme slog først igennem malerkunsten, først senere udtrykte man Ekspressionisme i bøger og andet.


Hans kendeste værker

Tom Kristensen debuterede med "fribytterdrømme" i 1920, digtene omhandlede forskellige måder at anskue livet på efter første verdenskrig. I 1930 udkom bogen "hærværk" som er set som Tom kristensens mesterværk. Bogen er en nøgleroman som tager udgangspunkt i valget i 1929. En nøgleroman er bøger der omhandler faktiske begivenheder, og som kan indeholde rigtige personer. "Hærværk" er blevet filmatiseret. I lang tid arbejde Tom Kristensen som anmelder hos politikken, og handlingen i bogen tog udgangspunkt i samme arbejdsmiljø.

Priser

I 1968 modtog Tom Kristensen Danmarks fornemste litterære pris - det danske akademis store pris. Tom var siden 1960 medlem af den eksklusive klub Det Danske Akademi, en institution med max 20 medlemmer hvis formål er at "virke for dansk ånd og sprog, især inde for litteraturen.Links til Tom Kristensens bøger

Link til det kendte værk "Hærværk"

http://www.saxo.com/dk/haervaerk_tom-kristensen_indbundet_9788775332106?searchText=
Link til bogen "Samlede digte" de bedste digte fra Tom kristensens 8 digtsamlinger

http://www.saxo.com/dk/samlede-digte_tom-kristensen_indbundet_9788700285644?searchText=


Link til "En anden" beskrivelse af Tom kristensens barndom skrevet af Tom kristensen

http://www.saxo.com/dk/en-anden_tom-kristensen_ukendt_SX12064602