AEROGEL

Deixem net l'epai

PROBLEMA

Els satèl•lits que continuem enviant a l’espai estan amenaçats per més de 700.000 fragments de residus espacials, la quantitat dels quals quasi s’ha duplicat durant els últims 10 anys. Tanta brossa és una amenaça per a les operacions i la seguretat dels satèl•lits que usem en la vida quotidiana, i això per no parlar dels viatges de persones a l’espai. La comunitat espacial va buscant solucions a este problema. L’Agència Espacial Europea (ESA) i les altres agències espacials del món estan desenvolupant una sèrie d’eines amb l’objectiu de protegir els satèl•lits i les naus. Per a evitar col•lisions, per exemple, és necessari saber la posició de tots eixos fragments i monitoritzar-los amb l’ajuda de radars i telescopis. La vigilància de la brossa espacial és un desafiament científic i tecnològic de primera magnitud perquè, fins i tot els fragments més xicotets –d’un centímetre de diàmetre o més menuts– poden danyar greument o inclús destruir un satèl•lit operatiu si hi impacten, a causa de les altes velocitats orbitals.

Emmet Fletcher analitzarà en esta conferència la situació actual del problema, els orígens i els riscos. Explicarà també les vies d’investigació i els projectes que es duen a terme des de l’ESA a fi de contrarestar este problema i poder assegurar, així, la presència humana a l’espai.

SOLUCIÓ

L’Aerogel és un rmaterial ultrallauger, sintètic i porós derivat d'un gel,en què el component liquid del gel ha estat substituït per un gas. El resultat és un sòlid de molt baixa densitat i baixa conductivitat tèrmica. També es coneix com a "fum congelat" o "fum blau" a causa del seu caràcter translúcid i la manera en que la llum es dispersa en el material. Té una textura similar a la del poliestire expandit.

L'aerogel atrapa les deixalles espacial i les porta a l'atmosfera i alla es desintegra

PROMOTOR

Un dels promotors que hi ha es la Nasa, perquè es l'única empresa que ha tingut l'idea i vol tirar-ho endevan

AVANTAGES I INCONVENIENTS

Els avantatges es que treuran una gran quantitat de residus espacials

Pero els inconvenients son que hi han que van molt rapid i no es poden atrepar

aerogel de grafeno