Antibiotica

gezocht!

Wat is resistentie?

Om ons vlees gezond te houden wordt er in de veehouderij gebruik gemaakt van antibiotica. Begrijpelijk, maar eigenlijk is het wel wat te veel van het goede. In Nederland wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van antibiotica in de veehouderij.

Helaas ontwikkelen bacteriën hierdoor genen waardoor zij resistent worden tegen bepaalde antibiotica. Deze varianten zullen de antibioticakuur dus overleven en zich verder vermenigvuldigen.

Stop geen antibiotica in vee, daar red je de mensheid mee!


Bacteriën kunnen zich relatief snel over grote gebieden verspreiden. Een bacterie die in kip zit hoeft alleen maar na het slachten met het vlees meegevoerd te worden naar de slager. Het ongelukkige persoon dat de kip koopt en opeet krijgt de bacterie binnen en wordt er ziek van. Zo zijn niet alleen de bacteriën in het vee multiresistent. De zelfde bacteriesoort zal in de mens ook multiresistent zijn. Er zijn andere wijzen waarop bacteriën resistentie ontwikkelen zoals bij normaal gebruik in ziekenhuizen of als er antibiotica in het water komt, maar het veelvuldige gebruik van antibiotica in de veehouderij versnelt het proces aanzienlijk.

De productie van vlees gaat hand in hand met antibiotica

De veehouderij levert veel geld op in Nederland en er wordt veel vlees geproduceerd. Om het vlees en het vee gezond te houden wordt er daarom ook erg veel antibiotica gebruikt. In veel andere landen is dit ook het geval. Griekenland en de USA bijvoorbeeld produceren ook een flinke lading vlees, meer dan Nederland, in een relatief korte periode. Frankrijk en Spanje produceren bijna net zo veel als Nederland. De rest van de westerse landen produceert een stuk minder. Wat opvalt is dat de vleesproductie samen lijkt te hangen met de antibioticaresistentie van bacteriën. In landen waar veel vlees wordt geproduceerd wordt veel antibiotica gebruikt om het vee en het vlees gezond te houden. De bacteriën worden in die landen een stuk sneller resistent dan in landen met minder veehouderij. Aangezien Nederland dicht bij de top staat is de antibioticaresistentie erg hoog.

Het resistentie probleem

Terwijl bacteriën tegen steeds meer antibiotica resistent worden, worden er heel weinig nieuwe antibioticum ontdekt. Ziekenhuizen hebben het hierdoor heel erg moeilijk met het bestrijden van bacteriële infecties. Op deze manier zullen bacteriën uiteindelijk nauwelijks meer te bestrijden zijn. De kans om een bacteriële infectie te overleven zal dan ook veel kleiner worden. Het is natuurlijk hoofdzaak om te voorkomen dat het zover komt.

Voorkomen is beter dan genezen

Om antibioticaresistentie te voorkomen wil de overheid de volgende maatregelen doorvoeren:  • Vlees moet streng worden gecontroleerd op de aanwezigheid van multiresistente bacteriën. Op deze manier kan men achterhalen of vlees veilig is om te eten en tegen welke antibioticum de bacteriën resistent zijn.


  • Het antibioticagebruik in de veeteelt zal ingeperkt worden. Hoewel het vee meer last van bacteriën zal hebben wordt het proces waardoor bacteriën resistent worden sterk vertraagd. Uiteraard zal er ook naar alternatieve manieren worden gezocht om het vee gezond te houden.


  • Er moet meer onderzoek naar nieuwe antibioticum worden gedaan. Vandaar dat een aantal scholen meedoen aan het project Antibiotica Gezocht!. Hiermee hoopt men relatief goedkoop antibiotica te ontdekken.

Kortom,

Het veelvuldige antibioticagebruik zorgt ervoor dat bacteriën in rap tempo multiresistent worden. Hierdoor wordt het niet alleen moeilijker om het vee gezond te houden, maar ook om de mens van bacteriële infecties af te helpen. Ziekenhuizen krijgen het moeilijker om voornoemde infecties te genezen. De overheid hoopt dit tegen te gaan door antibioticagebruik in de veeteelt in te perken, vlees streng op de aanwezigheid van multiresistente bacteriën te laten controleren en onderzoek naar nieuwe antibioticum te laten doen. Wij hopen dat u door deze folder meer van de invloed van antibioticagebruik in de veehouderij af weet en samen met ons voor een gezondere toekomst gaat.