La invención de Hugo

Fitxa de treball

Fitxa tècnica de la pel·lícula


 • Títol: La invención de Hugo.
 • Direcció: Martin Scorsese.
 • País: Estats Units.
 • Any: 2011.
 • Duració: 126 min.
 • Música: Howard Shore.
 • Génere: Drama, Familiar, Aventures, Fantástic.
 • Calificació: Apta per tot tipus de públic.
 • Repart: Gulliver McGrath, Shaun Aylward, Angus Barnett, Emil Lager, Max Wrottesley, Marco Aponte, Ben Addis, Robert Gill, Ed Sanders, Terence Frisch, Max Cane, Frank Bourke, Stephen Box, Mihai Arsene.
 • Guió: John Logan.
 • Distribuidora: Paramount Pictures.
 • Productora: GK Films, Infinitum Nihil.
 • Presupost: 170.000.000,00 $.
 • Animació: Ana Maria Alvarado.
 • Departament musical: Alan Frey, Andrew Green, Christine Bergren, Isobel Griffiths, James Sizemore, Jason Poss, Jean-Michel Bernard, Joshua Green, Karen Elliott, Peter Clarke, Randall Poster, Robert Ziegler, Simon Rhodes, Steve Juliani, Tim Starnes.
 • Direcció artística: Alastair Bullock, Ashley Winter, Christian Huband, David Warren, Dimitri Capuani, Luca Tranchino, Martin Foley, Stéphane Cressend, Steve Carter, Stuart Rose.
 • Diseny de producció: Dante Ferretti.
 • Fotografia: Robert Richardson.
 • Muntatge: Thelma Schoonmaker.
 • So: Adam Horley, Andy Stallabrass, Bret Johnson, Charlotte Gray, Clémence Stoloff, Dash Mason-Malik, George A. Lara, Greg Steele, Greg Zimmerman, Jamie Baker, John Midgley, Marko A. Costanzo, Martin Seeley, Mike Reardon, Philip Stockton, Simon Brown, Steve F.B. Smith, Tom Fleischman

Personatges

Sinopsis de l'argument.

Hugo un nen que es va quedar orfe, després de que un incendi atrapés al seu pare en un museu. El va acollir el seu oncle Claude, i se'l va emportar a viure a l'estació de París arreglan els rellotges. Un dia veu que el botiguer de la botiga de joquines està dormin i decideix anar a pendre-li peces per poder arreglar el seu autòmata. El botiguer feia veure que dormia quan el nen va a agafar un ratolí de joguina i ell li agafa la mà. El nen s'espanta. El botiguer li diu que es tregui tot el que té a les butxaques, sol fa que treure peces i peces, i una llibreta. Li diu que li torni pero el botiguer no acepta i se l'emporta cap a casa. Hugo el segueix fins a casa seva. Es fa amic de de la seva filla. Passes dies i dies fins que el nen li ensenya el seu autòmata a la seva amiga, l'engega i veu que hi ha una cosa que falla, necessita una clau. La clau que té la nena de penjoll. La nena li dóna la clau perquè la fiqui, i funciona. Estan molt atents per veure que fa, i dibuixa un dibuix d'una lluna i dún cohet a l'ull. Finalment es sap que el "Papá George" és George Mèliés. George adopta a Hugo. I uns quants dies després fa una representació de les seves pel·lícules.
Big image

La història del cinema

A la pel·lícula hi apareixen personatges reals en la història del cinema com són George Méliès i els germans Lumière, cosa que es va mostrant arrel de la pel·lícula. Però nombren més a Méliès.
Big image

Georges Méliès

Neix el 28 de desembre de 1895. És un dels personatges principals. Els Germans Lumière el van convidar i ell va ser un dels pocs que va assistir a la primera projecció del cinematògraf. Aquest invent li va fascinar tant que va proposar als germans Lumière que els venguès l'invent. Però ells s'hi van negar, per ells, el cinematògraf és un descobriment científic destinat a la recerca. Creuen que la curiositat del públic anirà desapareixent i que el cinematògraf no tindrà futur, llavors va decidir crear-ne un. Va rodar més de cin-centes pel·lícules entre 1864 i 1914. "Viatge a la lluna" del 1902 va ser un prodigi per l'època. Ja que va utilitzar maquetes i filmava en un aquari d'imatges superpoderoses.

Viatge a la lluna

Big image
A Trip to the Moon / Le Voyage dans la lune - 1902

La música

Howard Shore

És el compositor de la BSO de la invención de Hugo. Va quedar candidat a un Oscar per la millor banda sonora de la invención de Hugo.

Va néixer a Toronto (Canadà) el 18 d'octubre de 1946. Va començar la seva trajectoria musical en el grup Lighthouse.

Els seus primers treballs per la música van ser escrivint música per teatre a Canadà.

Característiques

La música d'aquesta pel·lícula només cal escoltar-la i ja et diu que està envientada a París. Els instruments que fa servir és la musette fa que la música sigui molt màgica.

Cada personatge té un tema diferent. El compositor fa servir una tècnica anomenada leitmotiv, que vol dir que cada personatge té una música que el diferencia. Aquesta tècnica fa que els espectadors al sonar una determinada música la relacionin amb un dels personatges. I sobretot, si ens fixem bé ens descriu una mica els personatges.

Un dels temes que es repeteix més sovint és quan ens trobem a l'estació de tren. Allà la música és força semblant, sempre hi ha moments de més tensió cada vegada que ens hi trobem.

HUGO 3 - Scene 'Finding The Box'
En aquesta escena l'Isabelle i l'Hugo estan "amagats" del "Papa George" i Hugo decideix investigar l'armari. Isabelle acepta i s'uneix. Ella puja d'amunt d'una cadira i troba una caixa a dalt de tot de l'armari. Els espectadors ja estan en tensió perquè la càmara va gravant als nois i després a la cadira. Això fa que hi hagi més tensió en l'ambient ja que anuncia que pot trencar-se la cadira. Hi ha un ambient sec, sense música.

Quan l'Isabelle ja té la capsa i aconsegueix aguantar l'equilibri a dalt de la cadira, just poc després torna a perdre l'equilibri, es trenca la cadira i cau la capsa al terra.

Justament quan cau la capsa a terra i s'obre, comença a sonar música que crea un altre ambient, treu la tensió en l'espectador i fa el moment una altra vegada màgic.

És una música de les més màgiques de la pel·lícula, els violins fan la melodia. És una melodia aguda que va ascendint i descendint creant, com he dit abans, un ambient màgic i diferent.


És un fragment de The Amoire (1:30).

CRÍTICA I VALORACIÓ PERSONAL

Aquesta pel·lícula m'agradat molt, ja que inclou fets reals d'Història de la música. És una pel·lícula molt màgica. S'aprenen un munt de coses mirant-la, desconeixia moltes coses que aquesta pel·lícula me les ha resolt. Hi ha hagut molts moments on s'em ficaven els pèls de punta, i moments on em feia ficar-me molt nerviosa.

Recomano veure-la, ja que és molt interessant i molt màgica.

Big image