de 2e wereldoorlog

ze waren bang.......

nsb

de nsb is een groep die het eens waren met Hitler. vaak waren ze bang voor Hitler. ze kregen van Hitler geld en bonnen. sommige NSB'ers waren het met Hitler eens. toen nederland bevrijd werd, werden alle NSB'ers tot dood beoordeeld of levenslang de cell in gedaan. de meeste NSB'ers waren bang of hun familie had weinig te eten. bij de NSB kreeg je van alles, eten, bonnen om het te kopen. kleding kregen ze ook wel veel. vrouwen die met soldaten van de duitsers zoenden en knuffelde kregen dit ook. die werden wel later gestraft. Musserd was een beroemde NSB'er, hij kreeg de doodsstraf toen nederland bevreid werd.

het leger

het leger van Duitsland was heel sterk en beter als Nederland. ze hadden bommen waar wij (Nederland) nog niet eens van wisten dat het bestond. toen Duitsland nederland binnenviel had Nederland nog geen wapens. dat zijn ze via de radio gaan bestellen bij engeland. en alle klokken werden uit kerken en boerderijen gehaalt om bommen van te maken.

de slag om overloon

in overloon is erg gevochten. in de bossen is er behoorlijk erg gevochten. die gevechten hadden te maken met OPERATIE MARKET GARDEN, die mislukte een keer en de tweede poging hete AINTREE. na zware gevechten bereiken de Britten de verbrande huizen van Overloon. zelfs de bossen stonden in de brand. het was zwaar! tegen de achtergrond van de verbrande huizen staken de duitsers de maas over, rivieren zijn moeilijk overvaarbaar.

bevreiding

niet heel Nederland werd tegelijk bevrijd. de bevrijding in den bosch (waar ik woon) bogon 17 sept. 1944.
De Tweede Wereldoorlog in Nederland in 8 minuten.mp4