~krentenbaard~

een huiduitslag dat veroorzaakt wordt door een bacterie.

symptomen

Ander woord voor krentenbaard is impetigo. De bacteriën die krentenbaard veroorzaken kunnen via kleine beschadigingen de huid binnendringen. Het kind krijgt bultjes, die veranderen in blaasjes. Als de blaasjes kapot gaan komt er vloeistof uit. De blaasjes krijgen dan een gele korstje. Krentenbaard begint meestal in het gezicht, rond neus en mond, maar kan ook op andere plekken van het lichaam beginnen.  Het kind kan koorts hebben, hangerig zijn en soms ook opgezette lymfeklieren (Lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lichaam) hebben. Het onderscheid tussen een koortslip en krentenbaard kan soms lastig zijn.

Is een krentenbaard besmettelijk?

Krentenbaard is zeer besmettelijk. Als het kind aan de blaasjes krabt, kan hij door het vrijgekomen vocht aan zijn vingers zichzelf of anderen makkelijke besmetten. Heeft het kind krentenbaard, controleer dan ook de andere gezinsleden op mogelijke infectie.Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen tussen twee en twaalf jaar, vaak in het voorjaar en de zomer.

Goede hand- en hoesthygiëne helpt om infecties met krentenbaard te voorkomen

Wat moet je doen als uw kind krentenbaard heeft?

ga altijd langs de huisarts.Die kan een crème voorschrijven waarmee de blaasjes binnen twee dagen niet meer besmettelijk zijn. In ernstige gevallen kan de arts ook een antibioticakuur voorschrijven.Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is krentenbaard niet meer besmettelijk. Het kind mag gewoon naar school of kinderdagverblijf als het krentenbaard heeft. Alleen in uitzonderlijke situaties kan de GGD adviseren om school of de kinderdagverblijf pas weer te bezoeken als de blaasjes zijn ingedroogd.

Wat kunt je zelf doen aan krentenbaard?

•Raak de plekken zo weinig mogelijk aan. •Was voor en na behandeling of aanraking van de plekken uw handen. •Gebruik een eigen handdoek en verschoon die dagelijks. •Uw kind mag, als het zich goed voelt, gerust naar het kinderdagverblijf of de school.

voor mee informatie kunt u naar de GGD

Openingstijden       Maandag tot en met vrijdag van 08.00-17.00 uur. 

gemaakt door: Linda Mengerink, PW2A