Platen en Breuken Argentinië

Door: Sita en Alec

Big image

Model plaattektoniek verklaart ontstaan van Andesgebergte

De Andes is ontstaan doordat dit gebergte ligt op de rand van ’s werelds langste subductiezone (dus de zone waar subductie ontstaat). Het heeft een totale lengte van 48.000 kilometer en in het midden van lange subductiezones is er erg weinig beweging. De oceaanbodem kan er moeilijk naar beneden en duwt daardoor het zo bestaande Andesgebergte omhoog.


Grote bergketens zoals de Alpen en de Himalaya zijn ontstaan op plaatsen waar twee lichte continentale platen tegen elkaar aan botsen en elkaar omhoog duwen. De Andes is uitzonderlijk, omdat de plaat van de stille ocean onder de plaat van Zuid-Amerika duikt.


Het mantelgesteente (gesteente dat de aardmantel vormt) onder de oceaanbodem kan in het midden van deze subductiezone moeilijker weg. De subductiezone beweegt hier nauwelijks. Aan de zijkanten (het noorden en zuiden van Zuid-Amerika) kan het mantelmateriaal wel ontsnappen. Zo ontstaat het dat de korst van Zuid-Amerika wordt opgestuwd tot de Andes.


bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

http://vorige.nrc.nl/wetenschap/article1779758.ece

lesboek

Big image

_________________________

⇩Door Sita⇩

Uitbarsting vulkaan Copahué

1 april, 2017


Beste lezers van het aardrijkskunde nieuws,

Gister was er een grote ramp in Argentinië namelijk: de vulkaan Copahué in Argentinië is uitgebarsten. De vulkaan Copahué is een actieve vulkaan op de grens van Argentinië en Chili. De vulkaan maakt uit van de ring van vuur en ondanks dat de vulkaan een caldera heeft van acht kilometer is het toch een wintersportgebied. Er zijn veel slachtoffers gevallen maar hoeveelheid is nog niet bekend. Deze vulkaanuitbarsting was totaal onverwachts voor de meeste mensen. Zelfs de seismologen hadden deze uitbarsting niet verwacht. We hadden een interview met een van de seismologen uit Argentinië. Hier het verslag.

Verslaggever: Had u verwacht dat deze vulkaanuitbarsting zou komen?

Seismoloog: Nou we wisten natuurlijk wel dat er een uitbarsting zou komen maar dat de uitbarsting zo groot zal zijn wisten we niet. Er word namelijk wel vaker gezegd dat deze actieve vulkaan kan uitbarsten maar vaak is het een hele kleine kans dat dit ook echt gebeurd. Hierdoor zijn er veel slachtoffers gevallen.

Verslaggever: Kunt u ons iets meer vertellen of uitleggen over hoe deze vulkaan ontstaat? En wat voor vulkaan dit is?

Seismoloog: De vulkaan Copahué is een strato vulkaan. Dit betekent dat deze vulkaan is ontstaan door subductie.

Verslaggever: Wat is subductie precies?

Seismoloog: Wanneer er platen naar elkaar toe drijven noem je dit convergentie. In dit geval was er een oceanische plaat en een continentale plaat die naar elkaar toedreven. Een oceanische bestaat uit de oceaan en een continentale plaat bestaat uit land. Omdat de oceanische plaat zwaarder is duikt hij onder de continentale plaat. Dit noem je subductie.

Verslaggever: Wat is het gevolg van subductie?

Seismoloog: Wanneer er een continentale plaat diep genoeg onder een continentale plaat duikt, smelt de oceanische plaat. Het gesteente word nu magma. Er stijgt nu magma naar de aardkorst toe en wanneer het magma uit de aardkorst komt vormt het een vulkaan.

Verslaggever: Heel erg bedankt voor dit interview.

Seismoloog: graag gedaan!

Tot zo ver het aardrijkskunde nieuws.


bronnen:

www.wikipedia.nl

lesboek

_________________________

⇩Door Alec⇩

Nieuw diersoort ontdekt op Cerro Chalten

23 mei, 2020


Gister is er een dier ontdekt waarvan we niet wisten dat dit dier op de berg Cerro Chalten leeft: de Sneeuwgeit. De Sneeuwgeit is een berggeit dat zich dus erg goed kan vestigen op steile rotshellingen met een koude temperatuur. Daarom leeft de geit ook waarschijnlijk op de Cerro Chalten, vanwege de steile en ruige rotsen zodat de geit goed kan klimmen en omdat de berg een hoogte van 3375 meter bereikt en op die hoogte is het best koud. De Cerro Chalten is zo ruig door erosie. Erosie is het afslijten van gesteente door wind, water en ijs. Het gebergte is ontstaan door endogene krachten. Dat wil zeggen dat de berg omhoog is gekomen door dat de aardkorst wordt verandert van binnenuit de aarde, dus door convectiestromen (stromen van magma vlak onder de aardkorst), en daardoor schuiven aardplaten tegen elkaar aan. De combinatie van al die verschillende factoren bij elkaar creëert de perfecte berg voor de sneeuwgeit.


bronnen:

lesboek

_________________________

⇩Door Sita⇩

Record berg beklimmen Aconcagua

15 april, 2017


Beste lezers van aardijkskunde nieuws,

Vandaag is het wereldrecord bergbeklimmen verbroken door de man genaamd: Robert Duval. Hij heeft de berg Aconcagua beklommen tot aan de top! De berg was 6962 meter hoog en is daarmee de hoogste berg van het Amerikaanse continent en de hoogste berg ter wereld buiten Azië. Ook deze berg is ontstaan door subductie. In ons vorige verslag kon u lezen wat subductie precies was.

De berg is ontstaan doordat de oceanische Nazcaplaat onder de continentale Amerikaanse plaat dook.

De eerste beklimming was in 1897 door Brit Edward Fitzgerald hij kwam op een hoogte van 2924 meter. Later zijn er nog vele andere mensen geweest die dit eerste record hebben verbroken tot op vandaag de dag!

Tot zo ver het aardrijkskunde nieuws.


bronnen:

www.wikipedia.nl

Lesboek

_________________________