PROU VIOLÈNCIA

SENSE VIOLÈNCIA TENS BONA CONCIÈNCIA

Assetjament escolar

Robar, insultar, pegar, problemes familiars... Són causes del bullying que molts nens/es pateixen cada dia.

Casos importants

Jokin Ceberio es suicida pel bullying

Jokin Ceberio, un adolescent de 14 anys, es va llençar des de la muralla d'Ondarribia perquè havía patit bullying dels seus companys de classe

com parar l'assetjament escolar
No responguis
Si algú t'assetja, recorda que normalment la teva reacció és exactament el que l'assetjador vol. Li dóna poder sobre tu. I qui vol donar poder a un assetjador?

No et vengis
Si t'hi tornes, reforces el seu comportament. Evita que es completi el cicle de l'agressió.

Desa les proves
L'única cosa bona de l'assetjament escolar digital és que normalment els missatges assetjadors es poden capturar, desar i mostrar a algú que pugui ajudar. Desa les proves fins i tot si són poc importants per si de cas la situació empitjora.

Bloqueja l'assetjador
Si l'assetjament es materialitza en forma de missatges instantanis, de missatges de text o de comentaris al perfil, fes-te un favor: fes servir les preferències o les eines de privadesa per bloquejar aquesta persona. Si és en un xat, deixa la conversa. Pot ser que això no acabi amb el problema, però no cal que vegis l'assetjament contínuament. De vegades, la manca de reacció avorreix els agressors i fa que deixin de molestar.

Cerca ajuda
Et mereixes suport. Ja saps que hi ha diversos tipus d'ajuda, des de parlar amb un amic fins a cercar un adult de confiança que et pugui ajudar. Normalment és bo implicar-hi un dels teus pares, però si no pots, el professor de l'escola també pot ajudar-te. Si el fet de parlar-ne et fa posar nerviós, comprova si hi ha alguna manera d'informar de l'incident de forma anònima a l'escola. De vegades això fa que els assetjadors rebin l'ajuda que necessiten per corregir el seu comportament.

Utilitza les eines per enviar informes
Si l'assetjament escolar té lloc mitjançant una xarxa social, fes servir les eines per informar de l'abús o ús inadequat del servei. Pot ser que la xarxa social també tingui eines per "informar d'un abús social", que permeten reenviar el contingut malintencionat a un amic de confiança o directament demanar a algú que retiri el contingut ofensiu. Si l'abús consisteix en una amenaça física, pot ser que hagis de trucar a la policia, però pensa a dir-ho a un dels teus pares si ho fas.