Parijs

Door: Luka, Isa, Linde, Jelle en Johnny

Hoe is Parijs ontstaan?

De naam Parijs komt uit Gallische tijd. Er was toen en stam die Parissi heette die hun woongebied bij de seine hadden. Het hart van hun gebied was een bevestiging midden in de Seine op het eiland dat we nu kennen als het Parijse ile de la cite.

Waarom is Parijs op dit moment zo belangrijk?

het wordt wel de liefdestad genoemd en de lichtjes stad . parijjs is ook beroemd om haar bezienswaardigheden en winkels

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad?

De komende paar kopjes gaan over deze vraag.

Louvre

Big image
Big image

Louvre

Het is een van de grootse musea van de wereld. Met heel beroemde schilderijen en spullen. Het was vroeger het paleis van napoleon. Het ligt dicht bij de dure winkelstraat.

De Monalisa hangt

Notre dame

Het is al een heel oude kathedraal als sinds 1225 ook al zijn ze begonnen in 1163

Er zijn veel verhalen en de bekenste is de klokenluider van notre dame. Het verhaal speelt zich of rond 1600 . De notre dame ligt bij de seine een van de bekenste rivieren .

Hier het verhaal van de klokenluider van notre dame

De Eifeltoren

De Eiffeltoren is gebouwd in 1887 en was klaar in 1889 en er werkte 250 mensen aan mee. Er ging niemand dood. Dat was bijzonder voor die tijd.De toren weegt 7300ton exclusief de fundering (het gedeelte onder de grond )

Het was een project van aannemer G Eiffel en de architect was Stephen Sauvestre voor de wereldtentoonstelling in 1889 ,dan is ook de 100 e verjaardag van de Franse Revolutie later wilden de mensen de toren weg hebben omdat ze hem lelijk vonden, maar hij is toch blijven staan . Gelukkig want tot de dag van vandaag is hij een van de meest bezochte momumenten ter wereld want hij trekt jaarlijks 6 miljoen bezoekers de toren is 301mtr hoog met de antennes van 24mtr erbij totaal 325 meter

Met de lift kun je de verschillende verdiepingen bereiken. Er is ook een trap met 1665 treden Op de bovenste verdieping (etage) vind je het oude kantoor van Gustave Eiffel een museum over het leven van hem

De Eifeltoren staat in het zuid westen van Parijs aan de Seine en er werken nu 500 mensen

Big image

Seine

Wie heeft langs de kaden van de Seine geslenterd,gevarenop het water,onovertroffen de bruggen gelopen? De Seine is het hart van Parijs.Het licht op het water,de bruggen,de twee eilanden en de historische gebouwen langs de oever vormen een uniek stadsgezicht.het gedeelte van de Seine en de kaden tussen de pont is door Unesco tot werelderfgoed verklaard.De rivier verdeeld Parijs in twee delen :de linkeroever),waar het artistieke en wetenschappelijk leven tot uiting en de rechteroever)
Big image

Disneyland Parijs

Big image