Malaria

Wat is dat, en hoe kun je het behandelen?

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de malaria mug die na een muggenbeet in het lichaam komt. Eerst vermenigvuldigen de malaria muggen zich in de lever en daarna in de rode bloedcellen.

In welke landen komt malaria voor?

Big image
Malaria komt vooral voor in subtropische landen (zie groene delen). De malaria muggen zijn actief tussen zonsondergang en zonsopgang.


Hoe voorkom je malaria?

Om malaria te voorkomen moet je de malaria pil slikken (vb. malarone). Ook is het verstandig om onder een klamboe te slapen en je elke dag in te smeren met DEET.

Ondanks deze voorzorgmaatregelen kun je nog malaria krijgen, maar dit verminderd het proces wel.


Symptomen van Malaria

De symptomen van malaria zij koude rillingen, koorts of een grieperig gevoel met hoofdpijn zonder koorts. Omdat malaria zeer ernstig is moet je altijd na langer dan 2 dagen met koorts of griep dit beschouwen als malaria totdat dit anders bewezen is.

Wat moet ik doen met een Malaria-aanval?

In het opgelopen land

  • Zo snel mogelijk uw bloed laten onderzoeken op malariaparasieten in het dichtstbijzijnde ziekenhuis of door een arts.
  • Als er geen arts/ziekenhuis dichtbij is, dan met meer dan 2 dagen griep met koorts een noodbehandeling nemen volgens voorschrift

Terugkomst in Nederland

Ook al ben je al met de behandeling begonnen of heb je deze afgerond kunnen de verschijnselen blijven. Ga desnoods nog naar uw huisarts en vermeld dat je in een malaria gebied bent geweest.