Verdwijning van het Aralmeer

Fien Baeyens IO-groep 1

Het Aralmeer

Het Aralmeer was zo een vijftig jaar geleden één van de grootste meren op aarde, maar nu is het amper nog de helft van wat het ooit was. Met als grootste oorzaak, de mens.

Het Aralmeer kunnen we situeren in
Centraal Azië met het noordelijk deel van het meer in Kazachstan en het oostelijke deel in Oezbekistan.
Het meer word voornamelijk gevoed door twee rivieren de Syr Darja in Kazakstan en de Amu Darja in Oezbekistan.
In 1900 had het Aralmeer nog een niveau van 35.5 meter, in december 2002 was het niveau al gedaald tot 30.47 meter en het niveau blijft dalen.
Nu blijft er niet veel over van wat toen het achtste grootste meer van de wereld was, het Aralmeer is nu niet meer dan twee gevulde waterbekkens en een derde dat zich regelmatig nog eens opvult met water van de Amu Darya, maar dan ook geregeld weer volledig droog staat.
Het verdwijnen van het Aralmeer heeft voornamelijk te maken met de grote katoenplantages die de Sovjet-Unie in 1921 enorm toenamen, omdat katoen veel water nodig was werd een irrigatieplan op poten gezet waarin water van de rivier Amu Darja gebruikt werd voor de teelt van katoen en niet veel meer doorstroomde naar het Aralmeer waardoor het uitdroogde op lange termijn.
Daarnaast is er ook veel landbouwgiffen in gebruik bij de katoenplanters waardoor het water in het Aralmeer vergiftigd is. En dat geeft grote gezondheidsproblemen voor de mensen die in de buurt van het meer wonen, vele mensen lijden er aan longkanker en andere longziekten. Maar de opdroging van het Aralmeer is niet alleen voor de plaatselijke bevolking een probleem, de verdwijning van het meer word gezien als één van de ergste milieurampen in de wereld.
Het is meer dan duidelijk als we nu niet ingrijpen dat het meer binnen een aantal jaren weg zal zijn en de gevolgen ervan desastreus zullen zijn.