Gevaren op internet

Hou je computer gezond, voorkom virussen!

Verschillende soorten malware

- Virussen

- Spyware

- Trojaanse paarden

- Botnets

- Phishing

- Rootskits

Wat is een firewall?

Een firewall beschermt een lokale computer tegen virussen, wormen, trojans en hackingaanvallen met grof geweld. Een firewall kan bestaan uit software (een beveiligingsprogramma) of hardware (een fysieke router), maar beide hebben dezelfde functie: het scannen van binnenkomend netwerkverkeer om ervoor te zorgen dat dit geen gegevens bevat die op de blacklist staan. Firewalls scannen elk "gegevenspakket" (stukjes van een groter geheel, die vanwege hun formaat gemakkelijker kunnen worden verzonden) om ervoor te zorgen dat deze pakketten geen kwaadaardige gegevens bevatten.

Verschillende soorten computercriminaliteit

Er zijn verschillende soorten computercriminaliteit. Hieronder kan je bijvoorbeeld inbreken op een computer, om via die computer documenten te stelen, lezen of kopiëren. Deze vorm valt onder computervredebreuk, cyberspionage en cyberdiefstal. Andere vormen van computercriminaliteit zijn:

  1. Fraude
  2. Stalking
  3. Vandalisme
  4. Piraterij
  5. Phising

Verschillende soorten virussen

Mailvirussen

Dit zijn de 'ouderwetse' virussen die zichzelf als bijlage verspreiden via e-mail.


Mobiele virussen

Ook voor mobiele telefoons bestaan er tegenwoordig virussen. Een echte doorbraak blijft echter uit, ondanks het feit dat mobiele telefoons en smartphones aan het uitgroeien zijn tot volwaardige computers.


Andere

  • Bootsectorvirus. Dit virus voegt gegevens toe aan het opstartgedeelte van een computer die het besturingssysteem moet starten (de bootsector).
  • Macrovirus. Dit virus wordt verspreid door bestanden met een macro erin. Voorbeelden zijn Word-documenten.
  • Tijdbomvirus. Dit virus wordt pas actief op een bepaalde datum of tijd (1 april en vrijdag de dertiende zijn daarbij populair). Hierbij kan elk soort virus worden geactiveerd.
  • Logic bomb Dit virus activeert als er een bepaalde, voorgeprogrammeerde, verandering optreedt in de computer. Hierbij kan elk soort virus worden geactiveerd.
Big image

Hoe kun je je beschermen tegen hackers

1: Meerdere emailadressen

De veiligste tip: gebruik een verschillend wachtwoord én emailadres voor iedere service waar u zich aanmeldt.

2: Verschillende wachtwoorden

Lastiger te onthouden, maar een verschillend wachtwoord voor iedere dienst is nog steeds het veiligst.

3: Tweestapsverificatie

Steeds meer diensten bieden tegenwoordig tweestapsverificatie aan. Dat is extra veilig, omdat u dan met alleen uw wachtwoord niet meer kunt inloggen. Zodra u dat doet, krijgt u op uw telefoon een sms'je met een verificatiecode, zodat iemand die alleen uw wachtwoord heeft niet zomaar naar binnen kan.

4: 'Wachtwoord vergeten'

Bij het opzetten van uw email-account heeft u een paar vragen moeten beantwoorden voor het geval u uw wachtwoord zou vergeten, en hoogstwaarschijnlijk heeft u er daarna nooit meer naar omgekeken. Hoog tijd om die "beveiliging" nog eens na te gaan, want veel antwoorden op die vragen zijn online makkelijk te vinden.

5: Computer beveiligen

Beveilig uw computer goed met virusscanners, verwijder regelmatig onbekende freeware, en klik niet op dubieuze websites en advertenties.

Anti-virusprogramma's

- Avast

- AVG

- Bitdefender

- G DATA AntiVirus

- McAfee

- Windows Defender

- Norton Security

- Panda Security

Beveiligen van je smartphone

1. Zorg voor goede toestelvergrendeling

2. Download niet uit onbekende bronnen

3. Let op app-machtigingen

4. Scherm onderdelen van Android af

5. Gebruik een veilige berichten-app

6. Gebruik een veilige telefonie-app

7. Maak gebruik van een VPN-verbinding

8. Check regelmatig voor toestelupdates

9. Vervang je Android-toestel op tijd