Afbraak en opbouw: IJs

Groenland

B85 Geologie

Geologie is een begrip voor wetenschap van de aardkorst. Dat houd in; verandering van een gebergte, opbouw en afbraak door verwering en erosie.

De aarde word ongeveer 4,6 miljard jaar oud geschat, in al die tijd zijn er miljoenen bergen, bomen, vulkanen en ga maar verder gekomen.

De geschiedenis is verdeeld in meerdere periodes. Die periodes heten samen geologische tijdschaal. Het plaatje dat je nu ziet is een voorbeeld van zo'n geologische tijdschaal.


Bron: Basisboek

Geoloog Jason Box

Jason Box trekt zowat jaarlijks op expeditie naar Groenland om de besneeuwde ijsvlakte te onderzoeken. Hij heeft 10 jaar bij Byrd Polar Research Center in Ohio. Sinds 1994 heeft hij al 20 tochten naar Groenland gemaakt. Hij heeft meer dan 1 jaar op Groenlands IJs als resultaat van die expedities.


Bron: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jason_Box

---------------------------------------------------------------------------------------------

Glaciale Landschapsvormen

Door zware gletsjers die een grote erosie hebben zijn er verschillende glaciale landschappen ontstaan. Een morene bestaat uit puin zoals; zand, gruis, stenen en rotsblokken. Al dat puin is verschoven door gletsjers. Er zijn vaak hoogteverschillen in morenelandschappen. Bij een zijmorene ligt het puin aan de zijkant. Een middenmorene ontstaat op een punt waar 2 gletsjers samenkomen. Bij het uiterste puntje van de landijs grens vind je een eindmorene, die bestaat uit puin dat een gletsjer voor zich heeft geschoven.

Een grondmorenebestaat uit sediment dat onder een gletsjer is achtergebleven. Een voorbeeld daarvan is keileem gemaakt uit; een mengsel van tot leem vermaken keien, vermengd met nog heel gebleven stenen.


Bron: Basisboek