Een verblijfskatheter

Weet u wat dit inhoudt?

Wat is een verblijfskatheter?

Een verblijfskatheter is een soepel slangetje dat in de blaas wordt gebracht om de urine uit de blaas te laten lopen. Aan Het uiteinde van de verblijfskatheter zit een ballonnetje dat gevuld wordt met water om te voorkomen dat de verblijfskatheter uit de blaas glijdt. De verblijfskatheter wordt meestal aangesloten op een urinezak om de urine op te vangen. Andere namen voor een verblijfskatheter zijn: Ballonkatheter, Katheter à demeure, Foley Katheter.


Het doel van een verblijfskatheter is dat de blaas op een kunstmatige manier wordt geledigd.


De functie van de blaas

De blaas is een bolvormig reservoir waarin de urine zich verzamelt tussen de urinelozingen (het plassen) in. De blaas bevindt zich in het kleine bekken, onder het buikvlies. Bij de vrouw voor de baarmoeder en de vagina.

De wand bestaat uit twee lagen: de buitenste is een spierlaag, de binnenste komt in aanraking met de urine en is een slijmvlies dat zorgt voor de waterdichtheid van de blaas. De blaas staat met de nieren in verbinding via de urineleiders.

De blaas is bijzonder soepel en vult zich als een ballon. Hij kan ongeveer 300 à 400 milliliter bevatten wanneer hij vol is. Daarna komt de aandrang tot plassen. De urine stroomt weg via de urinebuis, die de blaashals verbindt met de urinebuismonding. De blaashals is omringd door een spier, de sluitspier. Deze kan worden geopend zodra men heeft besloten te gaan plassen, en gesloten wanneer men klaar is.De spieren in de blaaswand vervullen een belangrijke rol in het plasmechanisme. Ze zijn ontspannen tijdens het vullen van de blaas en trekken samen om de blaas te ledigen. Tijdens het legen van de blaas zijn de spieren rond de urinebuis ontspannen zodat de blaas zich kan ledigen.De hoeveelheid door de blaas uitgescheiden urine varieert van 0,5 tot 2 liter per dag, afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen vocht, de voeding, de lichamelijke inspanning, het klimaat, enzovoort.

Lichamelijke verzorging

U kunt zich gewoon wassen en of douchen, de katheter kan er niet uit vallen doordat het ballonnetje van de katheter is opgeblazen.


Wat belangrijk is dat de omgeving rondom de plasbuis goed wordt schoongehouden dit om infecties te voorkomen.


Denk er wel om dat u niet aan de katheter gaat trekken!

Bijwerkingen van een verblijfskatheter

Nu u een verblijfskatheter heeft kan dit de volgende klachten uiten:

* blaaskrampen, dit is de oorzaak van irritatie in de blaas.

* Verstopping van de verblijfskatheter, dit kan komen door gruis,bloedstolsels en steenaanslag. Tip: veel drinken.

* gevoel geven dat u steeds moet plassen, dit is niet het geval. De reden is dat er net een katheter is geplaatst, en het lichaam dit niet gewend is.

Vragen?

Heeft u nog een vraag of is er iets u nog niet helemaal duidelijk?


Roep dan een verpleegkundige voor meer uitleg.