The 4 C's

First C: customer solution (product)

= 'Meerwaarde voor de klant.'

Er wordt hierbij gedacht vanuit de klant. Bijvoorbeeld waarom het product een oplossing voor de klant zal zijn. Bij het marketinginstrument 'product' wordt er vanuit het bedrijf gedacht, dus bijvoorbeeld om wat voor product het gaat.

Hoe gebruikt een bedrijf dit instrument?

Door er wat extra's erbij toe te voegen, wat het gebruiken ervan makkelijker maakt. Bijvoorbeeld batterijen toevoegen bij een afstandsbediening.

Second C: Cost to the customer (prijs)

= 'Hoeveel mag het kosten voor de klant?'

Wat kost het de consument verder nog naast de prijs van het product die ze moeten betalen. Bijvoorbeeld de verzendkosten om het product te verzenden of moet de consument verder nog geld besteden aan het product nadat ze het hebben aangeschaft.

Bij 'prijs' gaat het om de prijs van het product zelf, dus hoeveel het product kost.

Hoe gebruikt een bedrijf dit instrument?

Een webshop kan gratis verzending aanbieden, wanneer de klant een bestelling doet van een minimum bedrag.

Thirth C: Convenience (plaats)

= 'Gemak van de klant.'

Bij 'plaats' gaat het om waar het product te koop is en hoe het product daar terecht komt (via welk distributiekanaal). Bij convenience wordt er weer vanuit het punt van de klant gekeken, dus hoeveel moeite een klant moet doen op aan het product te komen. Is de winkel of website makkelijk te vinden of bijvoorbeeld het bezorgen, word er bezorgt binnen 1 werkdag of moet de klant juist het product ergens afhalen.

Hoe gebruikt een bedrijf dit instrument?

Een bedrijf kan online weergeven dat wanneer een klant voor 17:00uur iets besteld, dat het dezelfde werkdag nog verzonden wordt.

Fourth C: Communication (promotie)

= 'Contact met de klant.'

Bij het instrument 'promotie' gaat het erom hoe het product onder de aandacht van de consument wordt gebracht, wat doet het bedrijf ervoor? Met 'communication' ligt het even anders, bij deze C gaat het om de interactie tussen het bedrijf en de klant. Hoe kan de klant bijvoorbeeld makkelijk een klacht indienen of hoe kan de klant makkelijk contact opnemen met het bedrijf als hij vragen heeft.

Hoe gebruikt een bedrijf dit instrument?

Online kan een bedrijf een klantenservice hebben, dat klanten kunnen bellen naar het bedrijf. Ook hebben sommige webshops een pagina waar je een vraag kunt achterlaten of een klacht kunt indienen.