La Invención de Hugo

Pel·lícula sobre l'història del cinema

FITXA TÈCNICA

Títol: La Invención de Hugo


Títol original: Hugo


Any: 2011


Durada: 127 min.


País: Estats Units


Director: Martin Scorsese


Guió: John Logan


Música: Howard Shore


Fotografia: Robert Richardson


Productora: GK Films / Infinitum Nihil / Warner Bros. Pictures


Gènere: Aventura / Drama / Fantasia

REPARTIMENT

SINOPSI

Hugo Cabret, un nen orfe que viu a l'estació francesa de Montparnasse i que s'encarrega de donar corda als rellotges dels quals quan pot, en treu alguna peça per utilitzar-la en l'autòmat que va trobar el seu difunt pare en un museu fa ja anys i el qual van estar intentant arreglar sense èxit. Quan pot també surt al cor de l'estació, ja que ell viu amagat a la part de la maquinària de l'estació, i roba peces en una botiga de joguines que hi ha, per emprar-les en l'intent de poder arreglar el seu autómata però un dia l'amo el va enxampar prenent-li així les seves pertinences i entre elles hi anava un llibret del pare de l'Hugo que ell utilitzava per arreglar l'autòmat i al veure'l, l'amo s'esgarrifà instantàniament. L'Hugo arrel d'aquí coneixerà a l'Isabelle, la neboda de l'amo de la botiga, i junts viuran i descobriran el secret que amaga l'autòmat i l'home en una màgica aventura.

HISTÒRIA DEL CINEMA

En la pel·lícula hi apareixen personatges reals molt importants en l'història del cinema com George Méliès i els germans Lumière. En el film es veuen reflectits homenatges a aquests grans personatges en algunes escenes que ara veurem.

GEORGE MÉLIÈS

George Méliès forma part dels personatges principals més importants de la pel·lícula, i en aquesta podem donar compte de com va començar en el món del cinema i a fer les seves tant famoses pel·lícules de l'època; perquè no se'n va saber ni recordat res d'ell i finalment la seva tornada a aquest mervellós món del cinema. Tot va començar el dia que va assistir a l'estrena dels germans Lumière del seu nou invent,és a dir, el cinematògraf. Li va meravellar tant aquell nou aparell que, com els germans Lumière no li van voler vendre després de que en Méliès els hi comentés que se'l venguessin, ell mateix en va crear un. A partir d'aquí, no només es va dedicar a fer centenars de pel·lícules, sinó que també les dirigia, dissenyava i construïa els decorats dins l'estudi i hi actuava en moltes d'elles. Més tard va poder crear un estudi cinematogràfic. Desgraciàdament, quan va arribar la guerra es va veure forçat a desferse de totes les seves pel·lícules venent-les. Només se'n van conservar unes quantes de les més de 500 que en va crear, la més important de les quals és Viatge a la Lluna. Al cap d'uns quants anys, un historiador interessat en el tema va descobrir que encara era viu i van fer ressorgir les pel·lícules que van sobreviure a la guerra i encara no havien desaparegut.
Viaje a la Luna, de Georges Méliès (1902)

ELS GERMANS LUMIÈRE

Els germans Lumière, més ben coneguts com els Lumière, són els inventors del cinematògraf. A la pel·lícul·la es pot veure en l'escena que l'Hugo i l'Isabelle es colen al cinema, com projecten L'arribada del tren a l'estació, la primera pel·lícula, i la reacció dels espectadors, que s'aixequen de la cadira pensant-se que el tren els atropellara.

En un somni d'Hugo veiem un tren que descarrila i com els que estan a l'estació s'espanten, això és un homenatge a aquesta pel·lícula dels germans Lumière i a la reacció que va causar en els espectadors.

LUMIERE La llegada del tren

L'HOME MOSCA (SAFETY LAST)

A la pel·lícula també es pot veure en una escena de tensió com l'Hugo s'amaga penjant de l'agulla del gran rellotge, fent i recordant així una escena de la pel·lícula L'home mosca (Safety Last).
Hugo Cabret - Cachette Dangereuse (Scène Mythique)

LA MÚSICA

HOWARD SHORE

És el compositor de la BSO, és a dir, de la banda sonora de la pel·lícula. És un compositor i saxofonista canadenc, conegut per les bandes sonores que ha composat per moltes pel·lícules. Ha composat les partitures de més de vuitanta pel·lícules, entre elles la trilogia de pel·lícules de El Señor de los Anillos, per les quals va aconseguir al 2002 el seu primer Óscar i, fent així, que posteriorment guanyés un últim premi Óscar al 2004. Va estar nominat també al 2011 per la banda sonora de la pel·lícula La Invención de Hugo però desgraciàdament no el va rebre aquell any.

CARACTERÍSTIQUES

La música d'aquesta pel·lícula está clarament ambientada a París, és a dir, un cop tu l'escoltes ja penses de manera francesa i t'imagines el païs de França amb els seus monuments, els seus carrers, l'ambientació que sempre hem tingut d'aquest païs amb aquesta música t'aconsegueix transportar, etc. És una música que només escoltar-la, té algo que atrau al espectador a sentir-la amb cada detall que té i pensar en els intruments que s'utilitzen en ella com l'acordeó, entre d'altres, que de fet és un instrument clàssic francès que es clau i que fa que l'ambient sigui encara més perfecte que sembla que sigui un món fantàstic i màgic que et fa somiar despert.


En la banda sonora també es pot percebre una tècnica anomenada leitmotiv, que consisteix en que cada personatge quan se l'enfoca en algunes escenes de la pel·lícula, se l'atribueix una música específica.

BSO

Pablo Padilla

BSO Hugo by Pablo Padilla

ANÀLISI D'UNA SEQÜÈNCIA I LA SEVA MÚSICA

L'escena que he seleccionat ha sigut quan l'Hugo està a la vora de la via del tren i observant-la es fixa que enmig de la via hi ha una clau que encaixaria perfectament en el pany que té el seu autòmat i seria la clau, mai millor dit, per poder esbrinar d'una vegada per totes el secret que amaga aquell extrany aparell. Tot seguit, l'Hugo desfilà cap a les vies a agafar-la sense pensar-s'ho un moment sense adonar-se'n que un tren s'apropava poc a poc i ell, es queda sense alè i sense poder fer cap moviment així que es queda a la via parat i es veu com el tren se l'emporta i com el tren arrasa amb l'estació i de sobte, l'Hugo desperta d'un malson.


M'agrada molt aquesta seqüència de la pel·lícula, i l'he triat perque trobo que de totes les seqüències que hi ha a la pel·lícula, es en la que més emoció i tensió et posa ja que et penses des d'un principi que tot és real.


La música en aquesta escena és sublim i té un joc de brutal importància que fa que sigui magistral i magnífica, i aquesta és una de les raons per les que he escollit aquesta seqüència i no una altra, perque quan l'Hugo està observant les vies la música és lenta i misteriosa que també et posa d'alguna manera en un ambient de intriga i misteri que enriqueix d'una manera espectacular aquesta part de l'escena i quan està venint el tren la música és ràpida i això provoca un ambient de tensió i nervis.

Hugo - train crash scene | הוגו - סצנת הרכבת

CRÍTICA I VALORACIÓ PERSONAL

M'ha agradat molt aquesta pel·lícula perquè és molt interessant no ja des de el punt de vista en que és un film que val molt la pena mirar-lo perquè és molt emocionant de veure i és preciosa, ja sigui en el guió com en la banda sonora, sinó que és encara molt millor perquè és una pel·lícula didàctica en la que aprens els personatges que van contribuir en els inicis del cinema i com ho van fer i això personalment m'ha encantat aprendre una informació com aquesta sense haberme de hagut esforçar, perquè l'únic que he hagut de fer es mirar la pel·lícula i disfrutar-la segon a segon i minut a minut.