Antibiotica in de veehouderij

Marilou Bartels, Frederique Brons, Emma Vermaas & Anouk Bor

Het medicijn antibiotica wordt vaak voorgeschreven bij infectieziekten. Maar antibiotica werkt alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen. Sommige infectieziekten kunnen hierdoor maar door een enkele antibiotica bestreden worden. Hierdoor ontstaat één gevaar; Antibioticaresistentie. Antibioticaresistentie betekend dat er steeds meer bacteriën resistent raken. Doordat het maken en onderzoeken van medicijnen veel geld kost zijn er weinig nieuwe medicijnen op de markt.

Antibiotica gebruik in de Veehouderij

Het doel van de overheid is om de resistentie vorming te verminderen in de veehouderij. Dit kan alleen door middel van het antibioticagebruik te beperken. Zoals weergegeven in de grafiek(a), kan men zien dat de afgelopen jaren het gebruik is afgenomen, en dat is positief. Alleen is dit nog niet genoeg. In de volgende alinea worden de maatregelen behandeld. In de grafiek(b) zie je dat Nederland boven de andere landen steekt met het gebruik van antibiotica. Andere landen gebruiken ook minder, dus moet Nederland daar een voorbeeld aan nemen! De overheid moét ingrijpen, omdat de veehouders te makkelijk denken over antibiotica, en de gevaren er niet van inzien.

Maatregelen

De laatste jaren is het antibioticagebruik van de veehouders gedaald. Maatregelen zijn daarom erg belangrijk geworden in de veehouderij. Het gebruik van antibiotica moet transparant worden, veehouders moeten vanaf nu hun antibioticagebruik registreren. Maar hoe kan je dat goed registreren? De Stichting Diergeneesmiddelen weet hier een goed antwoord op. Zij registreren hoeveel antibiotica een dier gemiddeld krijgt. De stichting zorgt ervoor dat een dier een veilige hoeveelheid binnen krijgt. Ze zijn dus verantwoordelijk voor het veilig gebruik hiervan. Ook wordt geregistreerd hoeveel antibiotica de ene veehouder gebruikt ten opzichte van een ander. Dit is erg effectief, want zo kan de stichting het maximumgebruik gemakkelijk bijhouden. Ook is er een andere stichting die zich bemoeid met het antibiotica gebruik in de veehouderij. Namelijk de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Deze bezoekt veehouderijen en controleert het gebruikt van de antibiotica. Dit bezoek schrikt veehouderijen af om meer antibiotica te gebruiken, en dit zorgt voor beperking.