IMOBILIARE

Potentialul Bucurestiului fata de alte alte capitale

Anul 2012; un an stabil din puct de vedere imobiliar

2012 a fost primul an de la inceputul crizei imobiliare in care s-a simtit o miscare pozitiva din puct de vedere imobiliar. In 2011 au fost inregistrate tranzactii in valoare de aproximativ 320 de milioane de euro iar in 2012 cu 20 de milioane mai mult. Din totalitatea tranzactiilor peste 45% au fost realizate in Bucuresti iar restul in alte orase ca Sibiu, Timisoara sau Brasov. Cele mai multe tranzactii au fost efectuate pe segmentul spatiilor de birouri cu aproximativ 160 de milioane euro.
Specialistii imobiliari sunt optimisti, si de parere ca piata imobiliara in Romania este pe puctul de a se stabiliza. La nivelul Capitalei cele mai active sectoare din puct de vedere a tranzactiilor imobiliare sunt sectoarele 1 si 2.
La nivelul intregii tari, anul trecut s-au realizat tranzactii in valoare de 340 milioane de euro, cu 20 de milioane mai mult fata de 2011. Cum era de asteptat, cel mai mare procent din suma inregistrata este datorat tranzactiilor realizate in Capitala.
Situatia sta altfel daca vine vorba de volumul investitional la care a fost semnalata o scadere de pana la 45% in 2012 fata de 2011. Pe segmentul birourilor, tranzactiile realizate in semestrul 2 a anului trecut au atins valori de 80 milioane de euro.
In mare parte evolutia randamentelor consemnate in Romania anul trecut a fost relativ stabila, iar pe latura de birouri s-a inregistrat o shimbare pozitiva, majorandu-se cu 8%.
Comparativ cu alte capitale ale Europei Centrale si de Est, Capitala Romaniei se numara printre orasele care ofera cel mai mare potential de eficacitate, fiind clasata in fata altor orase precum Praga, Varsovia sau Budapesta.