Het uur nul

Dirk Bracke

Big image
Het uur nul vertelt over de 16-jarige Ben. Ben is een jongen zoals een ander: naar school gaan, een beetje rondhangen met vrienden, af en toe een jointje roken. Ben wordt smoorverliefd op Diana, een 14-jarig meisje. Maar er is een probleem, Ben is vaak ziek en hoest veel, hij besluit om naar de dokter te gaan en die zadelt hem op met een ongelooflijke angst, er is kans dat Ben besmet is met het HI-Virus, zijn wereld stort in. Na drie weken wordt dit ook bevestigd. Ben probeert het van de buitenwereld af te houden maar al snel komen zijn ouders het te weten en Diana Volgt niet snel erna. Ben verzwakt elke dag en word regelmatig opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling. Ondertussen breekt zijn relatie met Diana in duizend stukjes, wanneer hij hoort dat ze een ander heeft is de jaloezie niet te stoppen. Ondertussen gaat Bens toestand sterk achteruit. Hoe zal dit aflopen? Hoelang houdt Ben dit vol?
Therapy? - Diane

eigen mening

Het boek is dicht bij exploderend. Het boek begint heel normaal en niet emotioneel, alles verloopt goed, Ben heeft vrienden, is gelukkig, heeft een vriendin. Maar op een bepaald moment wordt het boek zo emotioneel dat ik moeite had om het droog te houden. Hoe Dirk Bracke zo in de huid van een jongere kan kruipen is werkelijk fenomenaal. Je zou haast denken dat het door een jongere is geschreven. Het boek leest zo vlot dat de ene na de andere emotie aan bod komt. Het maakt jongeren (of toch zeker ikzelf) echt bewust wat HIV is en wat Aids kan doen met je lichaam. Het toont aan hoe gevaarlijk het is om één keer zonder condoom te vrijen en in dit boek wordt dat echt heel duidelijk.

Dirk Bracke

Dirk Bracke (4 juni 1953) volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en werd uiteindelijk postbode. Momenteel is hij voltijds schrijver.

Voor hij zijn eerste boek Steen schreef, had Dirk Bracke zijn schrijfkunst al uitgeprobeerd op een paar Vlaamse Filmpjes.
Met Blauw is bitter zette hij de toon voor zijn verdere werk waarin hij onverbloemd maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoestanden. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd.

Voor hij met schrijven begint, doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rond het thema waarover hij wil schrijven. Zo had hij voor Het engelenhuis maandenlang gesprekken met geïnterneerde meisjes in de gesloten instelling De Zande in Beernem. Voor Black reed hij mee met politiepatrouilles door Brussel en kreeg hij een bijzondere inkijk in de wereld van de jeugdbendes. Dergelijke aanpak geeft zijn werk een journalistieke toets. De lezer steekt er in elk geval heel wat van op, ondanks het feit dat zijn verhalen zelf choquerend en keihard kunnen zijn.
Critici beweren wel eens dat hij op sensatie uit is, maar zijn lezers vinden het prima. Bracke zorgt er wel voor dat elk verhaal - hoe hard en wreed ook - je uiteindelijk achterlaat met een positief gevoel.


Dirk Bracke is één van de populairste jeugdauteurs in Vlaanderen.
In 16 jaar tijd verkocht hij al meer dan 300.000 exemplaren van zijn jeugdboeken. Bovendien werd zijn werk al vertaald naar het Deens, Duits, Spaans, Pools enz... Zijn nieuwe boeken komen steeds in de Top 10 terecht, hij is een veelgevraagd spreker in scholen en bibliotheken. En ook op de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen is het steevast aanschuiven voor een handtekening van Bracke. In februari 2010 verscheen 'Bo', de verfilming van 'Het engelenhuis'.


Bekroningen:
-1996: Prijs voor de Kinder-en Jeugdjury voor Een vlieg op de muur
-1998: Prijs voor de Kinder-en Jeugdjury voor Het uur nul
- 2001 : Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Stille lippen
- 2003: Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Straks doet het geen pijn meer
- 2003: Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Straks doet het geen pijn meer
- 2004 tweede Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Als de olifanten vechten
- 2005: nominatie kerntitels Jonge Jury 2006 voor Zij en haar
- 2006: nominatie Beste Boek (Kids Awards 2005) voor Henna op je huid
- 2006: nominatie kerntitels Jonge Jury 2007 voor Henna op je huid
- 2007: Bracke: nominatie Boekenleeuw voor Black
- 2008: nominatie Boekenleeuw voor Over tijd

Bron: http://www.dirkbracke.davidsfonds.be/biografie/index.phtml