blok 3..

nooit meer oorlog..

Marshallplan..

in 1945 is de oorlog afgelopen.

in die oorlog zijn in ruim 5 jaar 45 miljoen doden gevallen. 6 miljoen joden hadden de oorlog niet overleeft ze. zijn in concentratie kampen gezet door de nazi's. in 1947 heeft george marshall een amerikaanse minister een plan bedacht het marshallplan. de regering kreeg geld om hun land weer op te bouwen.

Europese samenwerking,..

de Marshallhulp was een belangrijke reden voor de landen in west Europa om samen te werken.. ze wilden een nieuwe oorlog voorkomen, daarom ging de eerste Europese samenwerking over de productie en handel van kolen en staal. want die zijn nodig om wapens te maken. staal word gebruikt voor tanks, kanonnen, soldatenhelmen en kogels.. als er geen kolen en staal was konden landen geen oorlog voeren de EGKS (EuropeseGemeenschapvanKolenenStaal) die regelden de hoeveelheid staal en kolen een land zou krijgen..

economische samenwerking.

in 1951 gingen 6 Europese landen samenwerken de EGKS.. dit deden ze om een oorlog te voorkomen, het samenwerken is goed voor de economie daarom vormden ze nog een samenwerking met afspraken de EEG (EuropeseEconomischeGemeenschap) in 1993 vormden ze nog een nieuwe samenwerkingsplan, toen ontstond de Europese Unie (de EU) 27 landen zijn nu lid van de EU.

afspraken..

de EU landen hebben het volgende in 1993 afgesproken: ze hebben afgesproken dat ze invoerheffingen moeten betalen als het geen EU land is ,dat is extra geld betalen. binnen de EU hoeft dat niet, mensen uit de EU landen mogen in alle landen van de EU werken.je mag je spaargeld op een bank in een ander EU land zetten,

Europees geld..

er zijn 17 Europese landen waar ze ook met de euro betalen..

als je op vakantie gaat naar de verenigde staten dan moet je euro's wisselen.

de prijs die je voor buitenlands geld betaald is de wisselkoers!

voor bedrijven is de euro ook handig want zo kunnen ze makkelijker handelen zo hoeven ze geen geld te wisselen..

gemaakt door:

Annet en Rhode:)

klas: O2B