Literatuurlijst

Strafrecht

Big image

Appel, René. De kortste nacht. Ambo Anthos uitgevers. ISBN 978-90-263-2923-4

IJzersterke thriller over hoe één misstap je hele leven overhoop kan gooien. Rob Koolwijk heeft het goed voor elkaar. Hij is gelukkig getrouwd en heeft drie gezonde kinderen. Maar als bedrijfsleider van het partycentrum van zijn schoonvader baren de teruglopende inkomsten hem zorgen. Wanneer Rob na een afgedwongen afspraak met jeugdvriend Edwin opgescheept zit met een vrouw van Oost-Europese afkomst, dreigen de problemen hem boven het hoofd te groeien. Vanwege een misstap in het verleden kan hij Edwins manipulaties niet weerstaan. Dan wordt duidelijk dat de politie alles in de gaten houdt en lijkt een fatale afloop niet ver weg.

Bibl. Lwd: VERD.1 Romans Volw. APPE
Bibl. Drachten: NIEUW! APPE
Big image

Baldacci, David. De ontsnapping. A.W. Bruna Uitgevers. ISBN 9789400504455

Voormalig majoor Robert Puller was veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens hoogverraad en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Zijn ontsnapping uit Leavenworth leidt tot een massale klopjacht, maar niet alleen door de autoriteiten. Special agent John Puller van de US Army's Criminal Investigative Division is net zo goed vastbesloten zijn oudere broer John te vinden. Maar naarmate hij verder graaft in diens verleden, komt hij steeds meer te weten over de veroordeling dat niet klopt. En er is één persoon die alles op alles zal zetten om te voorkomen dat de waarheid naar buiten komt...


Bibl. Dokkum: ROOD Spannend BALD
Bibl. Burgum: Spanning Romans BALD

Big image

Dijk, George van. Leven achter de tralies: wheelen en dealen in de gevangenis. Elmar. Rijswijk. ISBN 9789038918839.

Autobiografie van een zeer gewelddadige crimineel, die met ruim veertig veroordelingen het grootste deel van zijn leven in gevangenissen heeft doorgebracht.


Bibl. Lwd.: mens en maatschappij – criminaliteit DIJK

Bibl. Burgum.: mens en maatschappij – criminaliteit DIJK

Big image

Hart, Maarten. 't. Een vlucht regenwulpen. Amsterdam: Arbeiderspers, 2010. ISBN 9789029568449.

Een vlucht regenwulpen is een fenomeen. Er werden al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is, net als de verfilming, een klassieker. Een beklemmende geschiedenis over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten en dwang-neurotische trekken verzacht worden door een grote opmerkingsgave, een hartstochtelijke aard en een diepe liefde voor de natuur. Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland een universum was, en een dorpje de hele wereld.


Bibl. Lwd: VERD.1 Romans Volw. HART
Bibl. Kollum: Romans HART

Big image

Hertmans, Stefan. Het verborger weefsel. Amsterdam: De Bezige Bij, 2010. ISBN 9789023449744

Het verborgen weefsel is een verslag van de innerlijke strijd van een veertigjarige vrouw. Wat vraagt haar schrijverschap, waarmee ze overhoop ligt, van haar? En waar is haar verloren zuster gebleven? De kloof tussen haar gedachten en het leven met haar man en dochtertje lijkt nauwelijks meer te overbruggen. Zelfs een reis naar het buitenland en een buitenechtelijke relatie kunnen haar niet tot zichzelf brengen. Met subtiele toetsen wordt een intrigerend portret geschetst van een vrouw die leeft met alle verworvenheden van de emancipatie. Haar melancholie en haar creatieve vertwijfeling leiden naar een onverwachte ontknoping.


Bibl. Grou: PAARS literatuur HERT
Bibl. Stiens: Romans HERT

Big image

Keulen, Mensje van. De rode strik. Atlas Contact. Amsterdam. 5e dr. 2010. ISBN 9789045016887.

Een 11-jarig meisje besluit de sadistische vriend van haar moeder te vermoorden. Een knap geschreven psychologische roman.


Bibl. Lwd.: romans volwassenen KEUL

Bibl. Drachten.: literatuur en cultuur; romans

Big image

Meer, Jelle van der. Opwaaiende toga’ s. Achter de schermen van de rechtbank. Van Gennep. Amsterdam. ISBN 9789461642417.

Journalistieke reportage over de dagelijkse gang van zaken bij de rechtbank in Haarlem tijdens behandeling van een aantal strafzaken.


Bibl. Lwd Centrale: Informatief 393.71

Bibl. Bolsward: Niet aanwezig

Big image

Smit, Barry. Om het nu. Atlas Contact. Amsterdam. ISBN 9789025441616.

Een man vertelt over de tijd dat hij ogenschijnlijk studeerde, maar ondertussen zijn tijd besteedde aan drugsverkoop, kraken zetten en agressie uitlokken bij voetbalwedstrijden.


Bibl. Lwd.: romans volwassenen SMIT

Bibl. Dokkum.: literatuur SMIT

Big image

Voskuil, Bert. Delict: Moord. De dader spreekt. Just publishers. Hilversum. ISBN 9789089751201.

Interviews met mensen die wegens moord zijn veroordeeld, uiteenlopend van koelbloedige huurmoordenaars tot mannen en vrouwen die in een opwelling hun naaste ombrachten.


Bibl. Lwd Centrale: Informatief 396.63 VOSK

Bibl. Bolsward: Niet aanwezig

Big image

Vries, Peter R, de. Achter de schermen bij, Peter R. de Vries misdaadverslaggever. De Fontein. Utrecht. ISBN 9789026124082.

Achtergronden van het televisieprogramma van de Nederlandse misdaadjournalist.

Bibl. Lwd: VERD.1 Informatief 396.6 SPEK
Bibl. St. Nicolaasga: Waar gebeurd verhaal Peter R. de Vries SPEK

Big image

Vuyk, simon. Marianne Vaatstra: het verhaal van haar moord. Nieuw Amsterdam. Amsterdam. ISBN 9789046815441.

Journalistiek verslag van de moord op de zestienjarige Marianne Vaatstra in 1999, de jarenlange speurtocht naar de dader en de arrestatie en veroordeling van de moordenaar na een grootschalig DNA-onderzoek in 2012.Bibl. Lwd.: waargebeurd VUYK

Bibl. Stiens.: waargebeurd verhaal : Moord VUYK

Big image

Zijlstra, Rob. Zittingszaal 14.Meer schurken en schlemielen in de Groninger rechtbank. Noordboek. Leeuwarden. ISBN 9789033008528.

Journalistiek verslag van ruim zestig recente strafzaken voor het Groningse gerechtshof.


Bibl Lwd: Niet aanwezig

Bibl. Bolsward: Niet aanwezig