Met huid en haar

Marita de sterck

algemene informatie over het boek:

Titel: Met huid en haar

Auteur: Marita de sterck

Taal: Nederlands

Genre: Oorlogsroman

Thema: Oorlog

Big image

Marita de sterck

  • Geboren op 16 augustus 1955 in Antwerpen.
  • Genre: jeugdliteratuur
  • Vlaamse schrijfster
  • Studeerde talen, perswetenschappen en antropologie.
  • Ze heeft tot nu toe 48 boeken geschreven (1985-2012)

De hoofdpersonages:

Joppe: Joppe zorgt voor zijn opa. Hij is verliefd op Alya. Zij volgt met hem een opleiding in het ziekenhuis. Joppe probeert om Alya zo snel mogelijk te pakken voor dat zijn vriend Thobias haar zal pakken.

Tist: Tist is koppig. Hij moet eerst de gevolgen weten voordat hij iets doet. Hij is altijd voorzichtig.

Sien: Sien is geduldig, dat bewijst ze tijdens de tweede weereldoorlog toen haar zoon, Pol, is overleden en toch in de kelder bleef. Maar nadat haar dochter Mie verhuisde naar het café werd het haar teveel en verliet ze Tist.

Lex: Lex is koppig als zijn grootvader. Hij moet eerst de gevolgen weten voordat hij iets doet, hij is altijd voorzichtig zoals zijn opa.

Inleiding:

Tist is de zoon van een kleermaker. Ze leven met zeven in een familie. Maar dan komt de eerste weereldoorlog. De familie heeft een grote hongersnood. De eerste persoon die gestorven is, is klein Trieneke. Moeder kon dit niet aan en ging weg van huis. Ze keerde nooit meer terug. Ook Tist kon dit niet meer aanzien, dus ging hij naar het leger. Tijdens de gevechten kon het hem niet meer schelen of hij nu dood gaat. Gij redde veel mensen onder andere gaston. Gaston was hem heel dankbaar en bood hem onderdak. Bij de café van gaston woonde ook sien, ze had een kleine dochtertje Mie. Na lang in 1 kamer op de zolder te delen met Sien had hij een soort relatie met haar. Na een tijdje werd Sien zwanger van een jongetje, Pol. Tist wou er niets van weten, hij gaf meer aandacht aan Mie, toch was het zijn dochter niet. De tweede wereldoorlog is begonnen. Tist is nu extra voorzichtig. Ze verstopten zich in de kelder. Tist timmerde alles dicht. Na een tijdje wou Pol niet meer in de kelder blijven en ging dan naar het leger. Daar is hij gestorven. Na een paar maanden na de oorlog zat Tist en zijn gezin nog steeds in de kelder, iedereen was al buiten. Mie is dan naar het café geweest om werk te zoeken. Ze was ook zwanger maar ze wou niet zeggen wie de vader is. Tist is bang dat de vader een vijand van hen is. Moeder kon dit niet meer volhouden en verhuisde naar het café en liet Tist alleen. In 2003 werd Tist heel ziek. Elke dag ging het slechter en slechter met hem. De dokter zei dat het niet meer lang zal zijn. En dan vertelt Tist alle geheimen...

Mijn mening:

Ik vond het een leuk boek omdat het over het leven van iemand vertelt. Ik vond het ook interessant om te lezen omdat het over de oorlog gaat. Hoe meer ik verder las hoe meer het me aanzette om te lezen. En zeker dat het eindigt met een grote boomstam. Wat ik minder leuk vond is dat je op een duur in de war zit, dat je niet meer weet of je in 2003 leest of het verleden van Tist. Voor de rest vond ik het een tof boek.