Peuters en slaapproblemen

Wat kunt u doen?

Wat zijn slaapproblemen

Het is normaal dat kinderen s'nachts wakker worden. Je kind moet plassen, heeft dorst of heeft eng gedroomd. Als ouder troost je je kind en dit is vaak alweer voldoende om het kind weer is slaap te laten vallen. Ook wordt het vaak even wakker en vallen ze nadat ze wakker zijn geworden ook vanzelf weer in slaap. Wanneer dit niet gebeurt noemen we dit een slaapprobleem.

Een kwart tot een derde van de kinderen heeft slaapproblemen, dat kan voor de ouders erg vemoeiend zijn. Het kind wil niet naar bed of heeft moeite met inslapen, het kind wordt 's nachts wakker en slaapt niet door of het kind slaapt kort en is 's morgens vroeg wakker.
Soms gaat dit vanzelf weer over maar het kan ook jaren duren.

Vaak hebben deze problemen een oorzaak: karaktereigenschappen, gezinskenmerken, het is ziek geweest of het gedrag van de ouders.

Tips om de slaapproblemen te verminderen

  • Wees consequent, stel je grenzen bij een peuter, hij weet dan zelf hoever hij kan gaan en de koppigheid wordt dan vanzelf minder wat ook minder slaapproblemen gaat geven.
  • Stuur je peuter niet als straf naar zijn bed, zijn slaapkamer en bedje moeten een gezellige, vertrouwde plek zijn en ook blijven.
  • Vertel je kind vijf minuutjes voordat het op bed gaat dat het bijna bedtijd is, zodat hij weet wat komen gaat.
  • Volg een vast ritueel.
  • Maak je vooral niet boos, het maakt je peuter gespannen en overstuur en vergeet het slapen dan maar! Haal je peuter ook niet uit bed of ga niet bij hem liggen, zo zal je peuter nooit leren dat alleen slapen niet eng is!
De baby cd - slaap lekker