HVIS DER VAR VALG I MORGEN

Valget juni 2013

Valget udskrives

Fra udskrivelse til stemmedag


  • I grundloven står der, at et valg ikke bør udskrives med mindre end 20 eller 21 dage tilbage inden fristen for de 4 år er gået.
  • Senest 15 dage inden valget skal eventuelle nye partier anmelde over for indenrigs- og sundhedsministeren at de ønsker at stille op til valget.
  • Seneste klokken 12.00, 11 dage før valget afholdes, skal kandidater anmelde at de ønsker at deltage i valget. Senest 24 timer efter dette skal partierne godkende kandidaterne.
  • Senest 10 dage inden valget skal den endelige dato og tid bekendtgøres i landets dagblade.


Valgkampagne

Big image
Big image
Big image

Valgdag og videre arbejde

Folketingsvalg

Thursday, June 13th 2013 at 9am-8pm

Christiansborg Slot

København K, Capital Region of Denmark

Folketingsvalget juni 2013.

Valget

Valgstederne åbner typisk kl. 9 om morgenen. Når folk skal stemme får de tildelt en valgseddel, som er en liste over alle partier og folketingskandidater. Man kan godt nøjes med at stemme på et parti i stedet for en person, men man kan også vælge helt at lade være med at stemme på nogen. Så tæller ens stemme stadig med i stemmeprocenten.


Kl. 8 om aftenen lukker alle valgsteder. Herefter tælles stemmerne op, og fokus ligger på medierne. Når stemmerne er talt op, og mandaterne dermed er fordelt, starter showet med regeringsdannelse.

Regeringsdannelse

Det eller de partier med flest stemmer/højeste stemmeandel får som de første chancen for at danne regering. Det kan de kun hvis ikke de har flertal (90 mandater) mod sig. Oftest har et parti ikke 90 mandater selv, som det kræves for at danne regering alene. Derfor vælger man altid at danne regering to eller flere partier sammen. Når flere partier danner regering må hvert enkelt parti give afkald på værdier for at kunne mødes på midten. Derfor er det fedest at være få partier i en regering. Små partier (f.eks. Enhedslisten), som ikke har meget at skulle have sagt, vælger ofte at være støttepartier til større partier (f.eks. Socialdemokraterne). På den måde er de ikke i regeringen, men kan alligevel få noget gennemført, ved til gengæld at stemme for regeringens politik.

Big image

Negativ parlamentarisme

En regering behøver ikke at have flertal med sig, så længe den ikke har flertal mod sig. Men når der skal vedtages forskellige ting i folketinget, behøver regeringen kun at have flertal med sig. Et paraplybegreb for det her er negativ parlamentarisme.