Gemoel inne Kampveurkoel

Uitgave van Scouting Tungelroy, oktober 2016

Beste ouders, leden en leiding,


Scouting Tungelroy gaat digitaal ! Vanaf deze editie zult u voortaan ons groepsblad digitaal ontvangen. U kunt het groepsblad lezen in de mail of via de browser (even klikken in de mail). In de browser kunt u de kleine foto's aanklikken en worden deze vergroot.

Ook heeft Scouting Tungelroy vanaf deze week eigen groepsapp. In dit groepsblad leest u er meer over. Daarnaast natuurlijk ook diverse kampververhalen en leuke foto's.

Heeft u suggesties voor verbetering of wilt u zich abonneren op dit groepsblad , stuur dan een mail naar bovenstaande mailadres. Veel leesplezier.


Scouting Tungelroy

Inhoud groepsblad

 • Scouting Tungelroy app
 • Kamp bevers
 • Kamp smurfen
 • Kamp welpen/kabouters
 • Knuppel van de Koel
 • Natuurwerkdag 2016
 • Kamp explorers Jeroen
 • Kamp explorers Joeri
 • Agenda
 • Groepsinfo

Nieuw: groepsapp voor Scouting Tungelroy!

In de app kun je van allerlei leuke dingen vinden over onze scoutinggroep! Zo is er een nieuwspagina met het laatste nieuws, een contactpagina, een overzicht van alle social media van Scouting Tungelroy en nog veel meer! Neem een kijkje, het meeste wijst zich vanzelf.

Hoe download ik de scoutingapp?

Apple Appstore:

Ga naar de appstore. Ga naar de zoekbalk. Typ in de zoekbalk: “Scouting nl”. Klik op de app met het Scouting Nederland logo (Zie afbeelding). Klik op download. Wacht tot de app is gedownload. Open de app. Typ in de zoekbalk: “Weert”. Kies: Scouting Tungelroy. Welkom in de app van Scouting Tungelroy!

Google Play Store:

Ga naar de google Playstore. Klik op het icoontje van de zoekbalk. Type in de zoekbalk: “Scouting”. Klik op de app met het Scouting Nederland logo (Zie afbeelding). Klik op installeren. Wacht tot de app is gedownload. Open de app. Type in de zoekbalk: “Weert”. Kies: Scouting Tungelroy. Welkom in de app van Scouting Tungelroy!

Pushberichten:

Binnen de app is er de mogelijk dat je belangrijk nieuws of een korte mededeling van de leiding (over bijv. een wijziging van het programma) via een pushbericht ontvangt. Dit kun je op de volgende manier instellen:

IOS:

Open de Scouting Tungelroy app. Rechts boven zie je een envelopje (Zie afbeelding bij het zwarte rondje). Druk op het envelopje. Er wordt nu een venster geopend. Hier kun je kiezen van welke groep(en) je pushberichten wilt ontvangen. Wij raden je aan om sowieso de categorie: “Algemeen” te kiezen. Kies verder de speltakken uit waar je pushberichten van wilt ontvangen. Wil je van bepaalde speltakken geen pushberichten ontvangen, dan kun je het schuifbalkje naar links schuiven. . Alles is nu ingesteld, je kan terugkeren naar het hoofdmenu van de app.

Android:

Open de Scouting Tungelroy app. Rechts boven zie je een envelopje (Zie afbeelding bij het zwarte rondje). Druk op het envelopje. Er word nu een venster geopend. Hier kun je kiezen van welke groep(en) je pushberichten wilt ontvangen. Wij raden je aan om sowieso de categorie: “Algemeen” te kiezen. Kies verder de speltakken uit waar je pushberichten van wilt ontvangen . Wil je van bepaalde speltakken geen pushberichten ontvangen, dan kun je het vinkje ook uit zetten. Alles is nu ingesteld, je kan terugkeren naar het hoofdmenu van de app.

Op avontuur in Amerika - Kamp bevers

Zaterdag 23 juli was het een drukke dag in hotel Moonen – USA. 34 bevers en hun leiding checkten in voor een welverdiende vakantie. Eerst naar de balie “goederen aangeven” om brood, medicijnen, post en ander lekkers in te leveren. Vervolgens door naar de paspoortcontrole en werd alle bagage nog eens gescand. Daarna konden de bevers zich inschrijven in het gastenboek en hun kamersleutel in ontvangst nemen. Sommige sleutels bleven in het slot plakken omdat een enkele bever deze probeerde op te eten! Na het uitproberen van de bedden en het afscheid nemen van de papa’s en mama’s was het dan toch echt tijd om te starten met onze vakantie.

Het werd een zware middag voor de leiding, want zij moesten onder zeer warme temperaturen jureren bij America gots Talent, waar alle bevers hun beste act opvoerden. Er werd gezongen, gedanst, gegoocheld en moppen verteld. Het was voor de jury onmogelijk om hier 1 winnaar uit te kiezen….. dus besloten zij dat ALLE bevers hadden gewonnen.

Omdat we op vakantie zijn, had de leiding kookstaf geregeld…. Soep, gebakken aardappeltjes, gehaktballetjes, groenten en een lekker toetje stonden op het menu. Buiten werden de zwembadjes gevuld, zodat er na het eten een heerlijke duik in het frisse water kon worden genomen. Veel te snel was het alweer tijd om de zwemkleren aan de waslijn te hangen en in bed te duiken.

Zondag begon met een uitgebreid cornflakesbuffet, waar alle bevers hun buikjes hebben gevuld. En daar waar nog een gaatje open bleef, werd deze gevuld met nog een extra boterham. Na het ontbijt liepen we naar het bos, omdat een oom van Bart daar zijn erfenis had verstopt. We gingen op zoek naar goud. Met emmertjes, schepjes en zeefjes werd de zandvlakte in het bos helemaal doorzocht…… en YEAH… er werd heel veel goud gevonden.

Na de lunch en nog een lekkere donut moesten we weer verder, want we gingen met de huifkar onze goudvoorraad naar een veiligere plek brengen. De tocht duurde uren!! Maar de vele liedjes en raadseltjes maakten deze tocht wel heel aangenaam. Weer terug in het hotel was het zwembadwater ververst en de kookstaf bezig met ons avondmaal: broodjes hamburger!

Nog even een frisse duik en toen in onze drive-in bios de film Cars gekeken, natuurlijk met popcornpauze.

Maandagochtend: pannenkoek-ontbijt!! Wat werd er gesmuld, alles ging op.

Na een korte wandeling liepen de bevers over de Weerterbergen allemaal dezelfde speurtocht, maar er valt nog veel te leren: iedere groep kwam via een andere route op het eindpunt uit ???? Na een openluchtlunch was het tijd om in 2 groepen te gaan bowlen en glow-golfen. Er werd enthousiast gespeeld, iedereen wilde winnen. Hierna hebben we op het buitenterras lekker friet met frikadel/kroket gegeten en er was onbeperkt ranja, wat wel fijn was gezien het warme weer. Na het eten in het hotel weer lekker zwemmen en spelen op het grasveld. Hoteleigenaar Rob werd alvast door alle bevers bedankt voor de gastvrijheid. En alweer weer veel te snel was het bedtijd voor de jongste bevers en hebben de oudste bevers met een paar moeilijke opdrachten bewezen dat zij echt wel naar de welpen en kabouters kunnen na de zomer. Een uurtje later was het voor hun ook bedtijd.

Dinsdagochtend hebben de bevers een line-dance geoefend en werden er bij de bingo hele mooie prijzen gewonnen. Na iedere dag een bever van de dag te hebben gekozen, werden nu ook de bevers van het kamp bekend gemaakt. En kregen alle overvliegers een oorkonde voor hun supertijd bij de bevers. Toen alle papa’s en mama’s er waren was het eindelijk tijd om de line-dance te laten zien. De uitvoering was geweldig. Daarna was het tijd om afscheid te nemen om thuis verder van de vakantie te genieten. Bevers bedankt voor jullie super inzet en enthousiasme op dit kamp.

Groetjes, Bert en de leiding.

Big image

Op z'n Jan Boerenfluitjes

De smurfen zijn afgelopen zomer op z’n jan boeren fluitjes op kamp geweest. Dit begon de zaterdag meteen al goed met een tocht in de pipowagen over allerlei landweggetjes. Om alvast het echte boeren gevoel te krijgen, gingen we met pipowagen en al door een koeienstal heen. Lekker verse koeienlucht snuiven. Na dat we onze spulletjes op het kampterrein hadden geïnstalleerd zijn ze we na nog wat spelletjes lekker vroeg naar bed gegaan, want we waren moe van de tocht.
De eerste ochtend kon natuurlijk niet beginnen zonder de 3 O’s (opstaan, ochtendgym en ontbijt). Dit jaar was de ochtendgym geheel in thema met boerenoveralls, koeienmutsen en boerenmuziek. Na het ontbijt kregen we nog een weerspreuk van Jan Boerenfluitjes. Daarna kwam de postbode een brief brengen van Grote Smurf. Grote Smurf vroeg in deze brief of wij op pad wilden gaan om ingrediënten te verzamelen. Met de ingrediënten konden we een boerenomelet maken voor boerensmurf, die daar wel trek in had.

Natuurlijk mochten we zelf ook smikkelen van deze lekkernij. ‘S middags werden we blij verrast door een hoop kabaal. Het waren drie stoere mannen met twee trikes en een buggy. Elke smurf heeft een of meerdere rondjes meegereden. Wat kunnen die dingen hard zeg! Met de wind door je haren en een muziekje op zijn de trikes super cool! De stoere mannen hebben we getrakteerd op een lekker BBQ. ’s Avonds nog even bij het kampvuur gezeten en weer op tijd naar bed voor de volgende dag. Een echte boer maakt natuurlijk ook zijn eigen brood. Vandaar dat we op maandag naar de bakker van Ingelshof zijn geweest. Hier hebben we niet alleen broodjes gebakken, maar ook nog wat lekkers: koekjes en zelfs een kruimelpuddingvlaaitje. Onze smurfen uitgeteld na al dat bakken, lustten hier wel pap van! Er was niet veel tijd om uit te rusten, dus snel de bakkersmutsen en schorten af en terug naar het kampterrein. Op het kampterrein hebben we ouderwets gezellige boerenspellen gespeeld. Kennen jullie nog het spelletje ‘boter, kaas en eieren’? En als afsluiter van de dag nog een uurtje gebowld bij Pins & Pints Bowling. Hier werden we verrast door Frank en Matti. De helft van het kamp zat na deze dag er alweer op, maar we hadden nog een paar leuke activiteiten voor de boeg.
Dinsdags konden we een beetje uitslapen, maar zoals het echte boeren vergaat, waren we alsnog vroeg wakker. We zijn de dag begonnen met de 3 O’s waarna we met de auto’s zijn vertrokken naar Roermond. Wat zouden we toch zo ver van huis af gaan doen? Nou dat werd al snel duidelijk toen we een grote berg zagen. We gingen een dagje spelen bij de Kitskensberg. Op de terugweg hebben we lekker gegeten bij McDonalds. De ogen van de smurfjes vielen ’s avonds snel dicht na zo’n vermoeiende maar leuke dag! Toen brak de laatste dag alweer aan van het zomerkamp. Eerst nog even de 3 O’s voor de laatste keer en daarna alles opruimen, zodat we de ouders konden ontvangen. Er is nog een geheimpje wat we jullie moeten vertellen en de ouders misschien nog niet weten, maar alle smurfen kregen elke dag een ijsje, wat een verwennerij!

We hebben een LOEI gezellig kamp gehad en wij doen voortaan alles op zijn Jan boer’n fluitjes!

Big image
Big image

Superheldenkamp Welpen / Kabouters

De welpen en kabouters zijn deze zomer op kamp geweest in het heldhaftige Zutendaal, op Superhelden kamp!!. Hier hebben zij enkele spannende activiteiten beleefd met super held Electra, die sommige van haar superheldenspullen kwijt was.

De welpen en kabouters zijn zaterdag aangekomen op het kamp en na dat alle bedden klaar lagen zijn we de strijd aan gegaan met onze papa’s en mama’s, wie nou de beste superhelden zouden zijn. Dat waren natuurlijk de welpen en kabouters!

Zondag hadden we een aantal leuke workshops. Wij hebben onze eigen superheldencapes gemaakt, een voetbalclinic gehad en zelfs tot hoog in de boom geklommen via een touwladder als heldhaftige superhelden. Tijdens deze workshops kwam opeens rooie donder langs, hij had de laarzen van electra gestolen. Toen we electra even later zagen hebben we haar dit meteen verteld, zodat ze achter hem aan kon gaan.

’s Avonds hadden we nog een spannende looptocht door het bos, want je mocht tijdens het lopen van punt tot punt niet gezien worden door de 2 rondfietsende leiding, dus aaah!! Rennen snel de bosjes in allemaal!!

Hierna waren we natuurlijk erg moe en gingen we lekker naar bedje toe.

De volgende ochtend waren we net allemaal uit ons bed en toen kwam er weer iemand langs op het kamp, het was woeste Willem. Hij vind dat ze beter kunnen stoppen met het helpen zoeken naar de spullen van electra, het lukt ze toch nooit. Toen we weer even van de schrik van die woeste Willem waren bekomen zijn we lekker naar het zwembad gegaan met z’n alle. Hier hebben we veel gespeeld en zijn we heeeeeel vaak van de glijbanen afgegaan.

Maar…… toen we terug kwamen op het kamp in sommige welpen/ kabouters de tent in liepen, waren er opeens een heleboel luchtbedden leeg…. Hoe kon dat nou, wie zou dat hebben gedaan????

Dinsdag ochtend hadden we een echt superhelden WK. Hierbij mochten we in groepjes allemaal superhelden spellen spelen zoals, ringgooien, zo hoogmogelijk klimmen, peperkoek happen en superhelden memorie, hiermee konden we punten verdienen, om r zo achter te komen wie van de welpen en kabouters de beste superheld was. Dit waren Jan en Janne! Heel goed gedaan!!

Na het eten zijn we naar het blotenvoetenpad geweest. Hier moesten we door modder, over stenen, door het water, over palen en nog veel meer. Dit vonden we ook allemaal erg leuk!!

Als avond eten hadden we vandaag primitieven. We gingen in groepjes langs allerlei posten en kregen zo van alles te eten, jammiee!!

Woensdag vandaag gingen we zwemmen! Super leuk!! Het was erg dicht bij onze kamp plaats dus hoefden we maar even te fietsen. Bij het zwembad aangekomen bleek er ook nog een speeltuin te zijn, dat vonden we super leuk!! We hebben de hele dag gespeeld. Toen we terug kwamen vonden we opeens het masker van Electra hoe kon dat nou?????

Donderdag was de spetteractiviteit wat zouden we toch gaan doen??? Maar eerst werden we wakker in natte tenten het had namelijk geregend. Het bleef ook maar regenen. Maar naar een tijdje zou het weer droog worden en dat gebeurde!! We konden onderweg naar de speeltuin/ museum …….. We gingen eerst met de fiets en daarna met de bus het was nog best een eind. Maar eenmaal daar aangekomen was het super leuk. We zetten snel onze tassen neer en toen konden we gaan rondlopen. Er was van alles te doen er was een bakker een boerderij en nog veel meer we konden spelletjes doen en stelten lopen. Toen we weer terug naar de kamp plek gingen kwamen we elctra tegen ze kwam ons bedanken dat we al haar wapens terug hadden gevonden. Ze ging woeste willem en zijn handlangers het flink betaald zetten dat ze de luchtbedden hadden leeg gelaten. Daarna hebben we lekker gegeten en toen hadden we disco!! Iedereen zag er super mooi uit en het was heel erg gezellig. Maar morgen gingen we weer naar huis. Heel erg jammer!!

Vrijdag vandaag gingen we naar huis jammer!! Maar iedereen was ook wel weer blij om papa en mama te zien. We hebben alles opgeruimd en nog wat spelletjes gedaan maar daarna was het toch echt tijd om naar huis te gaan. Het was een super leuk kamp heel erg bedankt Kabouters en Welpen!!!

Big image

De welpen waren bij het blotevoetenpad. Fin had zijn fiets op slot gedaan zoals hoort. Toen we op de fietsen wilde springen, was Fin zijn sleutel weg. Hij zat niet in de sleutelzak, hij had hem zeker ingeleverd: zei hij.

Baloe ging al weer naar binnen om te kijken of de sleutel niet uit de zak gevallen was. Toen Ziggy er opeens aan dacht dat Fin zijn sleutel bij hem ingeleverd had en dat hij dus in de tas van Ziggy zat. Gelukkig kwam Ziggy er nog op tijd achter maar volgende keer iets beter opletten!!!


Gefeliciteerd Ziggy, jij bent de Knuppel van deze Koel!

Big image
In samenwerking met de Ecologische werkgroep Weert Zuid organiseert Scouting Tungelroy op zaterdag 5 november de Natuurwerkdag in de Tungeler Wallen. Aan de rand van het perceel 'Bie René' aan de Telheideweg moet het bus worden uitgedund. Iedereen is welkom om te komen helpen tussen 10.00 en 15.00 uur. Materiaal en begeleiding is aanwezig. Graag even vantevoren aanmelden via de button!

Zomerkamp Kolding, Denemarken - Explorers Jeroen

Toen was het eindelijk zover, het zomerkamp kon beginnen! Vroeg in de ochtend vertrokken we met vol gepakte hike rugzakken naar Mönchengladbach, waar we per trein door heel Duitsland naar Denemarken trokken. We hebben meerdere keren moeten overstappen, dit vonden onze Duitse vrienden in de trein erg leuk, aangezien onze hike rugzakken aardig breed waren. Na een lange reis kwamen we bij de grens van Duitsland en Denemarken aan. Hier was het nog even spannend of we nog treinkaartjes konden krijgen, maar na onze charmes in de strijd te hebben gegooid lukte ons dit natuurlijk. Rond 22 uur kwamen aan op ons eindstation: Kolding. Hier werden we positief verrast, want de beheerder van onze kampplaats kon ons met de auto naar het terrein brengen, dit was toch weer 12 km minder lopen! Toen we aankwamen was het al laat en donker, dus hebben we onze tentjes opgezet en zijn braaf gaan slapen. Toch?

De volgende dag hebben we de omgeving verkend en boodschappen gedaan. Het terrein was prachtig en we lagen recht aan zee. Gelukkig hadden verschillende leden een vishengel meegenomen en konden we hiermee krabben vangen. Hier hadden we er wel 30 van gevangen en ook enkele opgegeten!

Big image

Toen was het maandag en konden de ruige programma’s beginnen. We begonnen maandag met teambuildingsactiviteiten, dit viel af en toe nog niet mee. Ook hebben we handboog geschoten en met echte grote bijlen gegooid! Dinsdag zijn we gaan zwemmen in een leuk zwembad in Kolding. Hier konden we van de glijbaan en de duikplank en natuurlijk lekker bubbelen. Op woensdag zijn we gezellig met z’n alle naar de stad Kolding zelf geweest. Ook hier moesten we natuurlijk iedere winkel gezien hebben. Op donderdag hebben we activiteiten op het kampterrein zelf gedaan. Hier konden we bijvoorbeeld kanoën en lekker zwemmen. Ook zijn we met de kano’s naar een onbewoond eiland geweest. Hier stond enkel een leeg huisje, dus was het toch een beetje bewoond. Toen was het alweer vrijdag en hadden we onze mega-spannende-spetter-slot activiteit. We gingen namelijk naar een grandioos klimpark. Dit was af en toe wel erg spannend, want sommige delen waren wel 17 meter hoog! Maar natuurlijk was dit voor ons geen probleem.


Op de vrijdag avond begon de terugreis alweer. We hadden een andere scouting groep in Kolding bereid gevonden om ons per auto naar het station te brengen, dus hoofden we de 12 km alweer niet te lopen! Deze avond zijn we van Kolding naar Flensburg in Duitsland gereisd. Hier hebben we de nacht overbrugd, om vervolgens zaterdag ’s morgens de eerste trein naar huis te nemen. Eenmaal in de trein was het aardig rustig, want de meeste moesten nog wat slaap inhalen. Laat in de middag kwamen we weer veilig aan in Mönchengladbach, waar we werden ontvangen door ouders die ons per auto terug naar de blokhut brachten. Iedereen bedankt voor dit geweldige zomerkamp!

Kamp Oostenrijk - Explorers Joeri

Zaterdag vertrokken we lekker op tijd(een enkeling had haar slaap nog niet uit) met auto’s naar Düsseldorf airport, daar een rondje vliegveld gereden en vervolgens in de trein te stappen richting Oostenrijk. Na de nodige potjes Uno, het inhalen van de gemiste slaap uren van de nacht ervoor, het we hoeven nu niet te rennen en we moeten rennen als unne dulle ging de reis lekker. Dus we gingen maar eens uittellen of het haalbaar was om nog op een redelijk tijdstip op het kampterrein te zijn. Omdat we tot nu toe alle trein hadden gehaald en iedereen de voorkeur had om door te reizen, werd besloten om er dan maar voor te gaan. En ja na ieder goed besluit gaat er wel eens wat mis, dus de volgende trein had 10 minuten vertraging, dat gaat krap aan worden oftewel we moeten nog harder rennen als unne dulle. Maarjah iedereen zat een beetje verspreid en dus de spullen ook, en toen kwam buiten de trein de vraag: Leiding hebben hun ook mijn rugzak mee toevallig? Geen idee! Leiding terug de trein in, geen rugzak meer zal dan wel meegenomen zijn, rennen! Aangekomen op het spoor bleek de trein al lang weg te zijn en dat de volgende pas over een uur vertrok. Even later aangekomen in Kufstein moesten we overstappen op de trein die ons naar Innsbruck bracht de overstaptijd was maar een paar minuten dus tijd om kaartjes te kopen was er niet, oftewel we vragen de conducteur wel als die langs komt. Een dik uur verder, geen conducteur gezien, kwamen we nog net op tijd aan in Innsbruck om nog wat boodschappen te doen en ook gelijk de tickets voor de rest van de week kunnen kopen. Na een kwartiertje in de bus en 10 min de berg op lopen waren we dan eindelijk op het kampterrein. We kregen een plaats aangewezen konden onze tentjes opbouwen en rond een uur of 23:00 konden we genieten van een heerlijk broodje knak. Moe en voldaan ging iedereen naar bed, maar de nachtrust werd verstoord door de aardige buren die dezelfde nacht naar huis vertrokken en dit uitbundig vierde.

Zondag sliep iedereen verdient een beetje uit, maar al snel werd er geroepen: woow kom nao boete! Is ut korte bokse waer? Joa aug mer det oetzicht hie! Al snel was bijna iedereen de tent uit en wat was dat fijn wakker worden! Wat een uitzicht. Nadat iedereen gegeten had, we onze keuken hadden gemaakt, stookton en hout hadden gehaald vertrokken we naar Innsbruck. In de bus kwamen we erachter dat er gratis wi-fi was en waren de remmen los, Pokémons vangen ohne Ende! In Innsbruck gingen we opzoek naar de sportsbar die Formule 1 op de tv had, na een half uurtje lopen hadden we hem gevonden. De mannen tevreden en de meiden konden gaan shoppen, ijsje eten, Instagrammen en terrassen. Nadat de race afgelopen was en de meiden weer terug waren nog wat boodschappen gedaan en op het gemakkie terug met de bus naar het kampterrein(lees wi-fi aan en Pokémons vangen ohne Ende). Lekker eate en fijn stoken!

Maandag in alle vroegte opgestaan om te vertrekken richting Ötztal waar we zouden gaan raften. Na een uurtje reizen waren we op het station en niet veel later werden we opgehaald door de instructeurs. Eenmaal aangekomen op bestemming werd ons even medegedeeld dat ze onze programma’s hadden gewisseld, we zouden donderdag nog canyoning gaan doen, en of we het daar mee eens waren. Nou dat zal ik eerst even vragen, conclusie we willen toch vandaag raften. Dat bleek niet te gaan want daar waren geen instructeurs voor, maar als jullie na afloop een ijs van ons krijgen is het dan goed. Nou daar was iedereen het dus wel mee eens en gingen we toch canyoning doen. We kregen de uitleg moesten alle waarde volle spullen inleveren en kregen een lekker warm pakkie aan, wantjah dat water is wel redelijk aan de koude kant. Eenmaal aangekleed en ready werden we met het busje naar het canyoning gebracht. Maar wil je met het water omlaag gaan zul je dus eerst een stukje omhoog moeten lopen, en det is zjweite mit zoen pak aan kin ig dig zigge! En daar waren we dan eindelijk bij het water, lekker beetje afkoelen. En daar vertrokken we lopend door de beek naar de eerste roetsjbaan, daar aangekomen kregen we de instructies: zitten, benen over elkaar, armen op de borst, glijden en als je boven komt naar de kant zwemmen. Zo als je net hebt gelezen was ons fancy pakkie al aardig opgewarmd maar als je dan zo omlaag roetsjt en onder water komt stroomt dat warme pakkie lekker vol met lekker ijskoud water. Dat is ff wennen zeg. Maar we zijn niet de minste dus we gaan gewoon verder. Na een aantal uurtjes lopen, klauteren, glijen, springen, abseilen, eng wegtrekkende gezichten, dit is bist eng mer waal egt ruig om te doon en det pak is noe waal lekker werm wor, was het einde al in zicht. Nog 1 grote sprong was de laatste hindernis, een enkeling besloot dat het goed was geweest en sloeg deze over. Hierna moesten we nog een stukje terug wandelen, het voordeel nu was dat je lekker opwarmde. Terug bij de accommodatie konden we ons douche en kregen we onze welverdiende ijs, we mochten dan wel kiezen tot een bepaald bedrag maarjah er zijn er altijd een paar die dat moeilijk vinden en dan toch voor de lekkerste gaan. Daarna boodschappen gedaan en op het gemakkie terug met de trein en bus naar het kampterrein(lees wi-fi aan en Pokémons vangen ohne Ende). Lekker eate en fijn stoken!

Dinsdag konden we iets later op staan, maar aangezien we naar Area 47 gingen was iedere er al vroeg bij om zo lang mogelijk daar te zijn. Bij de kassa gaven we aan dat we met 2 volwassen en 13 kids waren, oh zei dat vrouwtje dan kunnen we je een gezin kaart voor 2 volwassen en 2 kids aanbieden en de rest voor het normale bedrag, das ist billiger. Het wordt voor ons nog billiger als jullie niet kunnen tellen want in Oostenrijk is 15 min 4 blijkbaar 9 en waren er dus 2 voor niks binnen! Area 47 is een waterpark in de buitenlucht, hier waren glijbanen(op 1 werd geadviseerd voor dames niet te gebruiken maar daar trokken Nina en Anna zich niks van aan.) een waterkanon waar je in moest gaan zitten en je vervolgens een bak water je wegduwde. Ook was er een skisjans deze was zelf helaas dicht maar hier kon je wel van 2 andere banen af. Op 1 baan moest je met een pak aan van af glijden en op de ander moest je op een soort van surfbord liggen. Hiervoor kreeg je zelfs een uitleg, maar goed 1 daredevil vond dat je op dat bord ook op je knieën zittend vanaf kon, maar je kan dan wel niet zo goed remmen als je in het water komt. Na een hele dag ons fijn geamuseerd te hebben gingen we weer op het gemakkie terug met de trein en bus naar het kampterrein en jullie raden het vast al, wi-fi aan en Pokémons vangen ohne Ende. Lekker eate en fijn stoken!

Woensdag gingen wij ons een dagje uitleven met klimmen door de bomen in Fulpmes. Aangekomen op de locatie bleek al snel dat je in Oostenrijk nog niet overal met de pinpas kan betalen, en was het dus: ff wachten ierst ff geldj goan halen. Gelukkig was de lokale pinautomaat niet heel ver weg en konden we snel, na een perfect uitgevoerde demonstratie van Nina, gaan klimmen. De keuze was reuzen want er waren maar liefst 12 routes, verdeeld in gele, blauwe, rode en een zwarte route. Al snel was iedereen her en der aan het klimmen en werd er in de tussentijd genoten van de plaatselijke delicatesse: kaiserschmarrn. Tegen het einde begon het een beetje te onweren en moesten we stoppen, niet veel later ging ook de bus terug helaas geen Pokémons vangen ohne Ende, want in deze bus was geen wi-fi. Lekker eate en fijn stoken! ’S Avonds ook maar eens gevraagd hoe het met de interesse onderling in de groep zit met als resultaat dat Mila the boys favorite is en Luc(leukste) en Ronald(knappe kop) unaniem the girls favorite zijn.

Donderdag in alle vroegte opgestaan om te vertrekken richting Ötztal waar we dan zouden gaan raften. We werden weer opgehaald op het station door de instructeurs, wat een service weer. Bij de locatie konden we weer een sjoen pekske aandoen, deze keer alleen een iets minder warme als maandag. We werden verdeeld over 2 boten, 1 boot met een vrouwelijke instructeur uit Londen daar wou Ronald natuurlijk graag bij, en de andere instructeur was de dag zo te ruiken begonnen met een goeie snaps. Eenmaal op het water mochten we, voor de actie echt begon, wat oefeningen doen. Zoals een polonaise lopen op de rand van de boot, achterover leunen met je kop het water in en jezelf weer omhoog trekken. We mochten in het water springen en weer proberen in de boot te komen, wat moeilijker is dan het eruit ziet. Daarna begon de actie, stroomversnelling, water over je heen en zelf mede passagiers die op je schoot komen te zitten. Al met al een lache tochtje al had het wel iets meer van die actie mogen komen, maargoed je kunt niet alles hebben. Terug bij de accommodatie konden we ons douche en kregen we helaas geen welverdiende ijs meer, maar konden we een flink bedragje aftikken. Dat was het ook zeker waard! Daarna op het gemakkie terug met de trein en bus naar het kampterrein en voor de laatste keer wi-fi aan en Pokémons vangen ohne Ende. Lekker eate en fijn stoken! Oow wacht dit was de laatste avond op dit terrein, dat betekend afscheid nemen van de buren en alles op maken wat nog in de koelkast stond. Resultaat: eentje onder ons moest wat eerder naar bed en de andere wat later en ‘s morgens liggen er in een tent 3 personen waar de rest van de week er maar 2 in lagen. Vreemd

Big image

Vrijdag was het opstaan spullen inpakken, eten, tenten afbreken en opruimen, want we moesten de bus van 11:13 hebben om op tijd bij de laatste activiteit voor deze week te zijn. Dan gaat de hele week goed met de bus pakken en dan loop je de laatste keer het kampterrein af naar de bushalte. Zoals altijd loopt iedereen op zijn eigen tempo, maar als het eerste groepje de bus ziet staan sluiten de deuren en wilt de chauffeur aanrijden. En dan is het chaos, rennen naar de bus om die te stoppen en schreeuwen naar de rest om het op een rennen te zetten. De chauffeur blijft gelukkig wachten , is het er alleen niet helemaal mee eens, maar iedereen komt al rennend met hike-tas en al één voor één de bus in. Dan is het toch fijn als je weer wi-fi hebt en toch nog een keer Pokémons kunt vangen ohne Ende.

De activiteiten die we gingen doen in Oostenrijk waren bij iedereen bekend, behalve wat we vandaag gingen doen. En dit is een punt wat lachen is om leiding te zijn, de hele week werd er al gespeculeerd en werd er zelfs overwogen om het draaiboek uit de tas van de leiding te pakken. Dan loop je samen van het busstation naar de activiteit zie je het als leiding al lang liggen en wordt er gevraagd hoe ver is het nog lopen? Nog een meter of honderd is het antwoord en niet veel langer staan we aan de overkant van de straat. Jongens hebben jullie nu echt nog niet in de gaten wat we gaan doen? Nee, is het hier dan? Kijk eens goed om jullie heen. Paar tellen later zien ze dat op het gebouw voor ons kei groot Kartbahn Innsbruck staat. Heh heh. Hier gingen we in 2 groepen 25 min karten, jongens tegen elkaar en de meiden tegen elkaar. Van te voren kregen we duidelijk de instructie om niet met elkaar te botsen en als je de blauwe vlag krijgt rij je te langzaam en moet je degene achter je voor laten gaan. Je kunt het al raden na 1 rondje waren er een aantal dat ineens vergeten en dat leiden tot de nodige frustraties op de baan. Na het karten was het tijd om de spullen te pakken en Oostenrijk helaas te verlaten.

We hadden het er al over gehad dat we voor de terugreis een stuk Duitsland in gingen reizen om dan ergens een slaapplaats te gaan zoeken. Anna en Mila gingen dat wel regelen en toen werd er gezegd dat het misschien wel gaaf zou zijn om in een hotel te slapen voor niks in een vergaderzaal of anders voor €1,- per persoon. Dat vonden Anna en Mila wel een te gekke uitdaging. Eenmaal in Donauwörth aangekomen gingen ze dan ook direct met blouse en volle bepakking aan de slag. Het eerste hotel lukte helaas niet, daarna kwamen we bij een herberg maar deze had ook geen plaats, wel een adres waar we terecht konden het was alleen wel een stukje lopen. Na een paar minuten vonden de meeste toch wat te ver lopen en gingen we een andere straat in, waar we weer een hotel tegen kwamen. Anna en Mila gingen naar binnen en de rest bleef buiten op een afstandje wacht, na langer wachten als bij de vorige hotels kwamen de dames met een big smile naar buiten lopen. Ze hadden een appartement voor ons geregeld voor het bedrag van €1,- per persoon. Te gek! Eenmaal betaald en in het appartement konden we onze ogen niet geloven, dit hadden ze toch mooi geregeld. Dit hebben we dan ook gevierd met een dikke pizza of lekkere pasta in een lokaal restaurant, waarbij ze net in het hotel hadden gezegd dat we bijna geen geld meer hadden haha. Na wat gegeten en gedronken te hebben zijn we terug gegaan naar het appartement en hebben we heerlijk geslapen.

Zaterdag hebben we nog lekker belegde broodjes gehaald, afscheid genomen van Jens die met zijn ouders nog een week naar Oostenrijk op vakantie ging en zijn we met de trein richting Düsseldorf vertrokken. Onderweg werden we nog vergezeld met een groep die een vrijgezellenfeest had. In de laatste trein kwamen we ook nog toevallig de oudste groep tegen en zijn we met de auto terug naar de blokhut gereden.

Zoals gea hebtj kinne laeze waas dit ein mega vet kamp en hebbe wae eine sjoene tied gehadj in Oestenriek!

Det d8 ich!

Groete

Leden en leiding explorers kermellebòks

 • Esther & Roel Geelen een dochter hebben gekregen, haar naam is Mila. Van harte gefeliciteerd
 • De vestiging van BSO Natureluur in Tungelroy is voorlopig uitgesteld, wegens te weinig aanmeldingen.
 • Scouting Tungelroy heeft van Greep naar de Hoorn de 1e prijs ontvangen voor de leukste activiteit van 2016.

Agenda

05 nov. Natuurwerkdag Tungeler Wallen

10 en 12 nov. Oliebollenverkoop i.v.m. Sinte Merte

17 nov. Groepsraad leiding


03 dec. Klusochtend bij de blokhut

03 en 04 dec. Kerstbomenverkoop van 09.00-16.00 uur

09 dec. Kerstbomenverkoop van 19.30-21.30 uur

10 en 11 dec. Kerstbomenverkoop van 09.00-16.00 uur

16 dec. Speltakvergadering leiding

16 dec. Kerstbomenverkoop van 19.30-21.30 uur

17 en 18 dec. Kerstbomenverkoop van 09.00-16.00 uur

17 dec. Speltakvergadering leiding

24 dec. Kerstmusical bij de blokhut

Ons volgende groepsblad komt uit op 16 december. U kunt tekst en afbeeldingen aanleveren tot 2 december via scoutingtungelroy@home.nl

Groepsinfo

SPELTAKKEN


Bevers (jongens/meisjes van 5 tot 7 jaar)

zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur

beverstungelroy@gmail.com


Smurfen (bijzonder eisend van 7 tot 21 jaar)

zaterdag van 10.00 tot 11.30 uur

scoutingtungelroy@home.nl


Kabouters (meisjes van 7 tot 11 jaar)

zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur

kabouterstungelroy@gmail.com


Welpen (jongens van 7 tot 11 jaar)

zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur

welpentungelroy@gmail.com


Scouts (jongens/meisjes van 11 tot 14 jaar)

vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur

scoutingtungelroy@home.nl


Explorers (jongens/meisjes van 14 tot 17 jaar)

vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur

scoutingtungelroy@home.nl


BESTUUR


Groepsvoorzitter & secretariaat:

Frank van Roij, Tungeler Dorpsstraat 68d, 6005 RK Tungelroy, 0495-564229

scoutingtungelroy@home.nl


Stichtingsvoorzitter:

Mark Niessen

Stichtingssecretariaat:

Jack en Maria Geelen

Penningmeester:

Ton Abels

Ledenadministratie:

Ellen Geelen-Verstappen


Verhuur blokhut / klimwand / kampeerterrein:

Mark Custers

scoutingtungelroy@home.nl