Haartransplantatie

Voor meer haar

Haartransplantatie, waarom niet

Hoofdhaar is een van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van de mens. En dat al vanaf het ontstaan van de mensheid. Dus heel logisch dat er continue gezocht is en wordt naar oplossingen tegen haaruitval. Tegenwoordig is haartransplantatie een goed werkende oplossing, maar het heeft duizenden jaren gekost voor deze oplossing er was. Nu is het zo geliefd, dat het wel lijkt of iedere bekende Nederlander een haarprobleem heeft en zijn haren laat transplanteren. Gerard Joling, Wesley Sneijder en Frans Bauer zijn enkele van de velen die hun haar hebben laten transplanteren, met het onderscheid dat ze er waarschijnlijk geld voor hebben gekregen in plaats van ervoor te hebben betaald.

Er worden veel verschillende redenen aangegeven waarom hoofdhaar zo belangrijk is. Van beter, sexyer uitzien tot manlijker en ego verhogend. Duidelijk is dat hoofdhaar aanzien geeft, misschien wordt dit zo door mensen met problemen gezien, maar een hele industrie leeft hier goed van. Vanaf het begin van de mensheid heeft man van alles geprobeerd om haaruitval tegen te gaan of anders op te lossen. En eigenlijk altijd zonder resultaat. De best werkende twee oplossingen waren, totdat haartransplantatie en haarimplantatie uitgevonden waren, gewoon accepteren dat men weinig tot geen haar heeft of een pruik. Zelfs heden ten dage, in een internet tijdperk waar men alles kan vinden en de communicatiekanalen nog nooit zo kort en eenvoudig waren, is er nog een enorme handel in shampoos, pillen, smeerseltjes en dergelijke om het haaruitval probleem op te lossen. Men geeft geld uit, zonder dat er een resultaat komt. Dit is gelukkig met de komst van haarimplantatie en haartransplantatie niet meer noodzakelijk.
Overigens hadden de Grieken vroeger reeds ontdekt dat Eunuchen geen haaruitval kenden. Hierdoor kwamen de Grieken tot de conclusie dat er een relatie tussen hormonen en haaruitval bestond. Tenslotte is men pas een Eunuch wanneer men gecastreerd is, hetgeen uitwerking heeft op de hormoon huishouding. Echter meer als deze conclusie hebben de Grieken hier niet mee gedaan. Pas in 1940 werden de studies uit de Griekse oudheid weer opgepakt en voortgezet. Dr. James Hamilton had hierdoor ontdekt dat bepaalde mannelijke hormonen die ontbreken (of eigenlijk verdwijnen) bij castraten de mannelijke kaalheid veroorzaken. In maart 1995 kwamen onderzoekers van Duke University tot de volgende conclusie: Castratie kan een remedie tegen kaalheid zijn, echter commercieel is dit niet echt acceptabel. Deze conclusie is zeer interessant, het gaat voorbij aan het feit of het ethisch verantwoord is, slechts commercieel niet haalbaar!

Grieken

Het was de Griek wijsgeer Hippocrates, die aan de basis ligt van de moderne geneeskunde, die voor het eerst een link legde tussen het verlies van haren en de geslachtsorganen. Gedurende een studie van hem naar eunuchen (jongens die zijn gecastreerd voor de puberteit ) viel het hem op dat deze mannen geen last hadden van haaruitval. Daardoor ging bij hem een lampje branden dat er mogelijk een relatie was tussen geslachtsorganen en haaruitval (hij kwam overigens nog niet met het idee van haartransplantatie). Hippocrates had overigens een persoonlijke argument om een oplossing te vinden tegen kaalheid. Ook hij had last van haaruitval en schaamde zich ervoor. Hij bedacht meerdere behandelingen, onder andere het op de hoofdhuid smeren van een mengsel van mierikswortel, komijn, duiven uitwerpselen en netels. Echter zoals in het verleden steeds was bewezen werkte deze en zijn andere behandelingen ook niet en langzaamaan verloor hij de rest van zijn haar. Het beetje haar dat hij niet verloor, op de achterkant en zijkanten van het hoofd, is bekend geworden als de Hippocrates krans.

Overigens wordt haaruitval ook in de Bijbel genoemd. In het Oude Testament is een passage te vinden die het niet goed vindt wanneer mensen die kaal zijn geworden belachelijk worden gemaakt. In Koningen 2:23 staat dat beschreven de profeet Elisha naar Bethel reist. Onderweg in het bos kwam een groep stadsjongens te voorschijn. Twee van de jongens hen bespotten Elisha door meerdere keren ‘Trek op, kaalkop’ te roepen. Hierop draaide Elisha zich om en sprak een vloek uit tegen deze jongens, vervolgens kwamen twee beren uit het bos die tweeënveertig van de jongeren verscheurden.

Voor meer informatie: http://www.haartransplantatieoffertes.nl/