Blauw is bitter

Dirk Bracke

Samenvatting

Het boek Blauw is bitter ging over een 12- jarig meisje genaamd Lina.

Je zou verwachten dat je het leven van een puber kon beschrijven in 3 woorden namelijk jong, vrij en onafhankelijk. Maar dat was allesbehalve Lina’s geval.

Lina woonde in het zuiden van Azië (Filipijnen). Haar ouders hadden het financieel heel moeilijk. Ze hadden heel veel schulden en konden zich geen middelen verschaffen om voor hun gezin te zorgen. Ze hadden nog maar 1 optie namelijk hun dochter verkopen aan Max (een vriend Lina’s ouders). Hij beweerde dat Lina bij hem mocht gaan werken in zijn bar ‘De Blauwe Lotus’ tegen een aantrekkelijk inkomen. Lina en haar ouders waren natuurlijk euforisch en trappten meteen in de val.

Eenmaal ze daar aankwamen stortte Lina’s wereldje in een. Haar taak bleek uiteindelijk niet schoonvegen en kuisen maar klanten ontvangen die met haar onder de lakens gingen. Dit ging gepaard met verkrachting, mishandeling... Ze maaktte daar tevens kennis met 2 andere meisjes genaamd Leila en ...Later werden ze goeie vrienden.

Op een dag ontmoet ze Jim, een klant. Lina vond hem leuk en werd stiekem op hem verliefd maar dit ging snel voorbij toen hij haar mishandelde en ervan door ging.

Lina probeert zoveel mogelijk te sparen om haar dan vrij te kopen. Ze ontmoet ook Sergio. Een mooie aardige jongen. Al snel werden ze op elkaar verliefd. Lina is enerzijds blij anderzijds wil ze niet dat hij er achter kwam dat ze een prostitue was.

Intussen heeft Lina genoeg geld om haar vrij te kopen maar plots kwam ze te weten dat haar zus in dezelfde situatie belandde...

Wat gaat Lina doen met haar geld? Zal Sergio ooit te weten komen dat Lina een prostitue is?

Als je dit wil weten dan staat er je nog een ding te doen: HET BOEK LEZEN!

Andere boeken

Dirk bracke heeft nog veel meer boeken;


 • 1993 : Steen
 • 1994 : Blauw is Bitter
 • 1995 : Een Vlieg Op De Muur
 • 1996 : Het uur nul
 • 1997 : Een lege Brug
 • 1997 : Overleven In De Tros
 • 1997 : Groene Mist
 • 1999 : Stille lippen
 • 2001 : Straks Doet Het Geen Pijn Meer
 • 2001 : Jeruzalem!
 • ........

Mijn mening

Het boek zelf

Het is een heel goed boek, omdat het een onderwerp heeft waar we niet veel over nadenken. Tijdens het lezen schieten er ook veel vragen door je heen. Je weet dat dit in het echt ook gebeurd is, en vraagt je af: is dit dan niet verboden? Is er inderdaad politie die er niets aan doet? Hoe komt het dat er mannen zijn die graag met kinderen vrijen? Enz.
Het is een heel zielig boek, doordat er een paar verschrikkelijke gebeurtenissen in voorkomen. Het is een boek dat iedereen wel mooi zal vinden, denk ik. Je kan je heel goed meeleven in het boek, je verveelt je niet. Ik denk dat het één van mijn mooiste boeken is dat ik heb gelezen! Zoals ik al gezegd heb het is een aanrader voor iedereen.


Structuur van het boek

Het boek is heel goed geschreven, en alles zit goed in mekaar. Als je het boek leest ga je het van de eerste minuut spannend vinden en ga je niets meer anders doen dan het uit te lezen.

Meer over Dirk Bracke

Je kunt vrienden worden met Dirk Bracke op Facebook.

Je kunt hem volgen op Twitter.

Als je zijn email adres wilt dan staat hij hier ook op.