Vliegen zonder vleugels

Gerda van Erkel

Kinderen opgevoed door de grootouders - vaker dan je denkt

Manthe wordt opgevoed door haar grootouders. Haar ouders en zusje waren namelijk al veel vroeger omgekomen bij een auto-ongeluk. Haar broer verblijft in het buitenland. Dat zeiden haar grootouders toch steeds. Maar nu ze 18 wordt, is het tijd voor de waarheid. Haar ouders en zusje werden doodgeschoten door haar broer. Waarom, is haar nog een raadsel...

Familielid in de gevangenis

Manthe besluit hoor broer Tibo op te zoeken. Ze moet weten waarom hij dat gedaan heeft. Vele bezoeken later, na lang aandringen, vertelt Tibo dat hij het gedaan heeft omdat zijn ouders maar niet konden aanvaarden dat hij homo was. Manthe krijgt meer en meer begrip voor hem. Maar haar grootouders willen absoluut niet dat ze contact heeft met Tibo, dus ook daar komen er conflicten van.

Enkele personages

Liefde overwint alles

Ook op haar relatie met Arne lijdt onder de ingrijpende gebeurtenis. Zij wil niet dat Arne zijn jeugd in moeilijkheden komt door haar leven, maar hij wil haar niet loslaten. Hij izet haar doodgraag. Ook bij de ouders van Arne vindt Manthe veel steun, zij verstaan wel wat haar grootouders niet begrijpen.