Alzeimer

Waarom vergeet ik dingen?

Alzeimer, wat houdt het in?

Alzheimer is één van de zovele vormen van Dementie. Alzheimer is een ziekte waarbij langzaam de hersencellen afsterven en je gedesoriënteerd raakt en langzamerhand “alles” vergeet.

- Momenteel lijden naar schatting 145.000 Nederlanders aan de ziekte van Alzheimer

- De oorzaak van de ziekte is nog steeds niet achterhaalt, wel speelt de leeftijd een belangrijke rol.

Verschillende fases

1e fase

Dit wordt de pre-klinische fase genoemd. Effecten van de ziekte zijn nog niet duidelijk merkbaar. Dit stadium wordt onder meer gekenmerkt door:

- Vergeetachtigheid

- Desoriëntatie in plaats, tijd en persoon

- Verandering van persoonlijkheid

- Vermindering van reactievermogen

2e fase

Karakterstiek van dit stadium is milde cognitive beschadiging. In deze fase is het duidelijk dat de patiënt door geestelijke invaliditeit belemmeringen ondervindt in het dagelijks leven. Het korte termijngeheugen functioneert niet goed meer, terwijl herinneringen uit een ver verleden vaak helder voor ogen staan. Zo vergeten patiënten de datum/dag, de tijd of het seizoen. Ook kunnen zij hun emoties niet goed controleren en hebben moeite met het herkennen van familieleden en vrienden. Dit stadium kan voor de directe omgeving van de patiënt bijzonder confronterend zijn. De patiënt verliest zijn zelfstandigheid en wordt steeds meer hulpbehoevend.

3e fase

Dit is de laatste en ook de meest ernstige fase; de patiënt is nu volledig afhankelijk van hulp van anderen. De ziekte heeft de patiënt de essentie van het leven ontnomen. De patiënt kan eigenlijk niets meer zelfstandig en heeft 24 uur per dag zorg nodig.

Behandeling en verloop van de ziekte van Alzheimer

- De ziekte van Alzheimer is een onomkeerbaar proces. En ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zijn de oorzaken nog onbekend en zijn er nog geen behandelmethoden beschikbaar. Er is tot op heden ook geen medicatie dat de ziekte van Alzheimer kan voorkomen of stopzetten. Wel zijn er middelen verkrijgbaar die het verloop van de ziekte kunnen vertragen.

- Er zijn drie stadia van ontwikkeling te herkennen in het ziekteverloop van alzheimer. Aan het eind van het derde stadium ben je geheel afhankelijk van hulp en zal de patiënt uiteindelijk aan de gevolgen van dementie overlijden. Mensen met dementie (Alzheimer) leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. Tijdens deze ziekte worden de klachten steeds erger.