Op de top van de berg..

Van Elle naar docent

Onder aan de berg...

Dit jaar ben ik, Elle, gestart met de docentenopleiding. Een vrolijke, perfectionistische en gedreven meid met ambitie als docent Pedagogiek. Mijn leerproces beschrijf ik aan de hand van een metafoor. In het metafoor staat het beklimmen van een hoge berg centraal.


In september, bij de start van dit schooljaar, stond ik onder aan een ontiegelijk hoge berg. De top, waar het tweedegraads docentendiploma ligt te wachten, was nog niet in zicht. Door het maken van opdrachten en het stage lopen, zette ik in mijn hoofdstage fase een sprintje op die berg. Ik, Elle, stond gewoon voor een klas met meiden die bijna even oud zijn als ik. Wie had dat twee jaar geleden nou verwacht.. Ik niet. Kikke, I did it! Ik deed succeservaringen op, ik kwam tot de conclusie dat het me lukt om onder begeleiding een les te draaien. Ik kreeg een GO voor mijn afstudeerstage. YES, vreugdedansje(s)!

Maar daarna.. daarna begon het echte werk.. Alleen voor de klas! Hoe reageren leerlingen als ik er alleen sta, ben ik dan duidelijk genoeg en luisteren ze wel naar mij, wat met weerstand, hoe straffen en belonen. Kan ik dat wel?

De derde periode heb ik als enorm pittig ervaren.. Leerlingen weerspiegelden mijn leerpunten (zachtheid + onzekerheid). Ik bewandelde de berg verder omhoog, onderweg kwam ik iemand tegen...

Mezelf..

Vallen en opstaan.

Ik viel een behoorlijk stuk naar beneden. Ik kwam tot de conclusie dat ik patronen die ik mezelf eigen heb gemaakt, die me in mijn leven hebben geholpen om te komen waar ik op dit moment ben, niet werken voor de groep als docente.. En dan...

Ik voelde me niet fijn en onzeker. Ik wist op dat moment niet hoe ik op moest staan, om de berg verder te bewandelen. Ik realiseerde me op dat moment dat ik me niet weer zo wilde voelen en dat ik het patroon wilde doorbreken. Ik kwam tot de conclusie dat ik in alles wat ik doe, zelf een keus heb. Ik geloof een gedachte in mijn hoofd, die me onzeker maakt. Maar is dit terecht? Ik heb gewerkt aan mezelf door TOM-sessies te volgen, met yoga te starten en gesprekken te voeren bij de praktijkondersteuner. Dit met tot doel om beter in mijn vel te zitten.

En of dat is gelukt..

The Butterfly Circus [Short Film HD]

Recept voor een goed docent

Naarmate ik bewuster bezig was met mijn welzijn en eigen ontwikkeling, zat ik beter in mijn vel. Ik kon weer met een positieve bril naar mijn eigen handelen kijken. Kortom ik ben opgestaan en verder gegaan met het wandelen naar de top van de berg. Dit maal met een lach op mijn gezicht en mezelf bewust van het feit dat ik alles kan veranderen wat ik wil veranderen. Waarbij ik de lat niet te hoog plaats. Mede door deze val ben ik me bewuster geworden van mijn kwaliteiten en de kwaliteiten van een goed docent.


Als docent speel ik iedere les weer een 'spel'. De docent zet een 'zet, de leerling zet een zet en visa versa'. Wat is dan een tactische zet volgens de Roos van Leary? Wat voor gedrag wil ik oproepen? Wat voor signaal geven de leerlingen? Als de leerlingen praten onderling.. is er dan voldaan aan de basisbehoeften van de leerling? Was ik als docent duidelijk wat ik wilde bereiken bij de leerling? Was er voldoende afwisseling in de werkvormen? Heel de les maak ik in split-seconds besluiten die van invloed zijn op het gedrag van de leerlingen en visa versa. Interessant en enorm leerzaam. Ik ken mezelf nu beter. Ook heb ik mezelf een beeld gevormd van een goed docent. Een goed docent:

- Kan loslaten.

- innerlijk leiderschap laten zien (zich bewust is van het feit dat hij overal invloed op uit kan oefenen).

- Werkt samen met leerlingen.

- Is SMART, vertelt wat zij van de leerlingen verwacht.

- Is authentiek. 'Elle' durven, mogen en kunnen zijn (anders wordt daar zo doorheen geprikt, echt waar..)

- Maakt plezier en is gelukkig. '

- Weet wat van haar is en wat van de ander.

- Verdeelt zijn tijd efficiënt.

- Kan praktische informatie geven.


Op dit moment sta ik boven op de berg en is dat diploma binnen... handbereik!


In de toekomst wil ik mezelf als docent verder ontwikkelen. Ik zie het docentschap immers als een levenslang ontwikkelproces. Graag ga ik aan het werk in de beroepspraktijk om ervaring op te doen, welke ik als docent kan inbrengen tijdens het verzorgen van lessen.

Pharrell Williams - Happy (Official Music Video)